Samliv

Spondyloartritt vil kunne by på utfordringer i samlivet. Det er viktig å huske på at det ikke bare er den som har den kroniske sykdommen som påvirkes, men også menneskene rundt.

Den nye livssituasjonen kan føre til at man mister interessen for sex, mangle på nærhet og følelsen av å ikke bli elsket eller verdsatt lenger. Mye smerter kan gjøre at man ikke engang orker tanken på bevegelser som kan trigge dem enda mer.

I tillegg tappes kroppen for energi når man har så mye vondt. Sammen med lite søvn er det en dårlig kombinasjon, for det er også en medvirkende faktor til at sexlysten forsvinner. Brått kan det ha gått måneder og år siden sist man var intim med den man er glad i.

I tillegg er det vanlig at man med en revmatisk sykdom får dårligere selvbilde og dermed ikke føler seg særlig attraktiv. Det kan ha med endret utseende å gjøre, kanskje på grunn av medisinering, stomi og endret kroppsfasong, eller på grunn av tilstivning av ryggsøylen, så man får en foroverlent positur. Det kan også ha med prestasjonsevne å gjøre. Man kan ikke gjøre de tingene man kunne før – og føler seg utilstrekkelig.

Medisinbruk kan også føre til nedsatt libido og manglende ereksjon og sexlyst. I tillegg er mange plaget av fatigue (utmattende trøtthet), og når man først har kommet seg i seng er det kun søvn som står i fokus. Med en god og åpen kommunikasjon går det gjerne lettere å finne fram til kompromisser som kan fungere godt for begge. Snakk sammen om hvordan det faktisk er, uten anklager og defensive reaksjoner.