Aktuelt

 • En som setter penn med etanercept i låret

  Hvilken effekt har det å ta pause fra biomedisin?

  En fjerdedel av pasientene med ikke-radiografisk aksial spondyloartritt opplevde inaktiv sykdom ni måneder etter at de stanset biologisk behandling med TNFalfa-hemmere. Det er likevel 85 prosent reduksjon i risiko for sykdomsoppbluss om man ikke stopper slik behandling.

 • Poster EULAR 2024 om Spafo Norges Webinarserie

  Spafo Norges webinarserie til EULAR

  12. til 15. juni arrangeres årets store revmatologikongress EULAR i Østerrike. Der er Spafo Norges webinarer om spondyloartritt plukket ut til å bli presentert i egen poster.

 • spafopodden med Anne Grete Semb

  Hjerte- og karsykdommer og spondyloartritt

  Hvor viktig er det å snakke om hjerte- og karsykdommer når man har revmatiske sykdommer? Har vi større risiko for å utvikle slike sykdommer? Kan bivirkninger av medisiner vi tar ha innvirkning på hjertehelsa vår? Hva kan du gjøre selv? Disse spørsmålene er blant temaene vi snakker med kardiolog Anne Grete Semb om i denne episoden av Spafopodden.

 • Forsiden Spondylitten 2-24 med mann som har vondt i øyet

  Regnbuehinnebetennelse, fatigue og nytt uføretidspunkt ved uføretrygd

  Medlemsbladet Spondylitten handler denne gangen blant annet om regnbuehinnebetennelse, nye anbefalinger for å bedre fatigue ved revmatisk sykdom og hvordan antibiotikabruk i starten av livet kan føre til utvikling av JIA og IBD. Vi ser også på regelverket om fastsettelse av nytt uføretidspunkt og økt inntektsgrense ved uføretrygd.

 • Illustrasjon av forskere som undersøker magesekk og tarm

  Endring av tarmflora bedret ikke psoriasisartritt

  En dansk studie har undersøkt om det har effekt for pasienter med psoriasisartritt å bli behandlet med fekal transplantasjon. Dette første forsøket viste at det ikke hadde noen behandlingsfordel for PsA-pasientene.

 • Legekonsultasjon ung mann

  Ta en legemiddelgjennomgang med fastlegen

  – Bruker du fire eller flere legemidler bør du jevnlig be fastlegen om en gjennomgang av legemiddellisten din. Det kan både spare samfunnsutgifter og redde livet ditt, sier overlege Morten Finckenhagen i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

 • Tannlege undersøker munnen til ung pasient

  Vitamin D-mangel og hull i tennene til ungdom med JIA

  Ungdom med JIA har høy forekomst av mangel på vitamin D. Slik vitaminmangel knyttes til tannkaries og tannkjøttproblemer, viser en ny norsk studie.

 • Fibromyalgipunkter

  Fibromyalgipasienter må fanges opp tidligere

  En norsk og dansk studie om fibromyalgi ble presentert på EULAR-kongressen 2022. De viser at lavterskel rehabilitering ikke har særlig god effekt, og at det er viktig å få på plass diagnose raskt for å unngå belastning av spesialisthelsetjenesten.

 • Piller ved vannglass med blå bakgrunn

  JAK-hemmer fører til økt vekt

  Indiske forskere har i en studie på en JAK-hemmer med virkestoffet tofacitinib oppdaget at den førte til betydelig vektoppgang hos pasientene. De med spondyloartritt hadde størst vektøkning.

PC: Hold nede CTRL og trykk + for å forstørre eller-for å krympe
Mac: Hold nede CMD og trykk på + for å forstørre eller forminske.

Klikk i denne boksen for å lukke den!