Reaktiv artritt

En reaktiv artritt er en leddbetennelse som oppstår i kjølvannet av en gjennomgått infeksjon. Som regel er det ett eller noen få ledd som angripes.

Betennelsen kan for eksempel oppstå etter seksuelt overførbare sykdommer som chlamydia og gonokokker, eller etter tarminfeksjoner.

Symptomer på reaktiv artritt kan være følelse av å være syk, tretthet, feber, vekttap og nedsatt matlyst. Reaktiv artritt starter ofte med akutt hevelse, ømhet, varme, rødhet og nedsatt bevegelighet i ett eller flere store ledd. Det er også vanlig med smerter ved senefester, særlig der hælsenen fester seg og er festet til bindevevshinnen under foten.

En undergruppe av de reaktive artrittene er Reiters syn­drom, der det ofte er betennelse i urinrøret, leddbeten­nelse og betennelse i øyets ytterhinne.

Ved akutt reaktiv artritt er senkning og CRP økt. Som behandling gis ofte NSAIDs, som demper leddbetennel­sen og lindrer smerter. Når den akutte fasen av sykdom­men er over, er det viktig med trening for å forebygge at muskler blir svekket og forkortet og at leddhinner skrumper. Ved reaktiv artritt leges ofte leddbetennelsen i løpet av seks måneder uten at man får varige plager. Noen får kroniske plager spesielt fra rygg og hæl.