Kosthold

Det finnes lite forskning på kosthold og spondyloartritt. Ernæringsfysiologer kan likevel bidra med en del gode råd.

Det er også mange med spondyloartritt som har gode råd i forhold til hva som virker bra for dem, men selvfølgelig er det individuelt; det som virker for noen trenger ikke å virke for andre. det kommer også an på hvilken form for spondyloartritt du har, for de med Crohns og ulcerøs kolitt vil for eksempel oppleve å måtte ha et mye strengere regime på kostholdet enn en med psoriasisartritt.

Et sunt og ikke minst variert kosthold kan virke som det beste rådet som flest kan dra nytte av. I tillegg finnes det noe forskning på Omega 3 og antioksidanter. Det finnes også en del råd om hva man ikke bør spise, men det er viktig at man selv finne ut av hva man reagerer og hva man ikke reagerer på. Ofte får man mange gode råd fra «folk som kjenner noen som…». Det betyr ikke at det vil hjelpe for deg, men gode råd kan uansett være gode å ta med seg.

Hvis du ønsker å snakke med en ernæringsfysiolog om kosthold, er det flere sykehusavdelinger/revmaavdelinger som tilbyr veiledningssamtale. Ta kontakt med ditt sykehus/revmatologisk avdeling. Ofte tilbys det også kostholdsundervisning på lærings- og mestringsopphold.