Spafopodden

Spafopodden er en podcast for deg med muskel- og skjelettsykdommer. Spafo Norge jobber for å spre informasjon om de forskjellige spondyloartrittdiagnosene: Aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), Psoriasisartritt, Enteroartritt: Cronhs sykdom og Ulcerøs kolitt og Juvenil spondyloartritt. I podden vil du få kunnskap om diagnosene, trening, følgesykdommer, svangerskap og du får møte mennesker som lever med sykdommene.

Hør alle episodene her:

Episode 1: Livet med kronisk sykdom – Hva nå?

Felix (28) fikk diagnosen Aksial Spondyloartritt i 2021, etter å ha levd med smerter siden han var 15 år. Her får du høre hvordan reisen hans mot å få en diagnose har vært og hvordan han lever med sykdommen i dag. Dette er en samtale mellom Spafo-leder Lillann Wermskog, Felix Baldauf og podcast-vert Ida Vindstad.

Lillann Wermskog, Ida Vindstad og Ingrid Nilssen.

Episode 2: Svangerskap og revmatisk sykdom

Det er mange som har bekymringer rundt svangerskap når de har en kronisk sykdom. I denne episoden av Spafopodden snakker vi om dette og om hvilken hjelp man kan få. Vi har besøk av Ingrid Nilssen, sykepleier og rådgiver fra Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR).

Episode 3: Spafopodden: Når både mage og ledd rammes!

Endelig har vi en episode om enteroartritt til dere! Hvordan henger mage- og leddsykdom sammen? Vi har snakket med gastroenterolog Marte Lie Høivik og revtmatolog Gunnstein Bakland om dette viktige temaet. Les mer her:

Lillann Wemskog, Silje Reme, Ida Vindstad

Episode 4: Hvordan akseptere at du har en kronisk sykdom?

I denne episoden har vi besøk av psykolog Silje Endresen Reme og snakker om hvordan kronisk sykdom påvirker oss psykisk. Sykehuset er flinke til å ta seg av det medisinske hos en nydiagnostisert, men det psykiske blir ofte glemt. Den psykiske helsen til en revmatiker kan være utfordrende, og med god hjelp og støtte fra fagpersoner og ikke minst det å akseptere sin egen livssituasjon, er det fult mulig å leve gode liv.

Lillann, Oddvar og Ida

Episode 5: En verdig og rørt vinner av Spafoprisen

I forbindelse med at Spafo Norge er 10 år har vi i år delt ut Spafoprisen til revmatolog Oddvar Andrup. En vinner som i over 54 år har jobbet for pasienter med revmatiske sykdommer og som er svært opptatt av å se mennesket bak diagnosen. På tross av en alder på over 81 år har han ingen planer om å gi seg.

Sppafopodden med Ann-Christin

Episode 6: Ta gode valg for din egen helse

Dagens gjest er ernæringsveileder og coach Ann-Christin Hansen. Vi snakker om hvor viktig det er å ta best mulig vare på en syk kropp, ved å ta gode valg ernæringsmessig, men også ved å ta ansvar over egen helse. Det å ha god helse handler om så mye mer enn å finne riktig dose medisin for å holde sykdommen i sjakk.

spafopodden med marianne wallenius

Episode 7: Svangerskap og medisiner

Dagens gjest er revmatolog Marianne Wallenius som jobber på St. Olavs Hospital og Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR). Vi vet at mange pasienter har bekymringer rundt medisiner og svangerskap, så denne gangen har pasienter og pårørende fått mulighet til å sende inn spørsmål på forhånd. Marianne har svar på det dere lurer på rundt smertelindring, biologisk medisin, cellegift, menn med sykdom m.m. Her får du trygg og god kunnskap fra en dyktig revmatolog.

Episode 8: Hva trenger du å vite om psoriasisartritt?

Spafopodden har besøk av revmatolog Glenn Haugeberg. Han er seksjonsleder i revmatologi på Sørlandet sykehus og er professor ved NTNU. I denne episoden forteller han hva psoriasisartritt er, hvordan man stiller diagnosen, sykdomsforløpet, behandling, og det du ellers måtte lure på om sykdommen!

Spafopodden med Mari og Marianne

Episode 9: Få hjelp til å planlegge svangerskapet

Temaet for denne episoden er graviditet og revmatisk sykdom. Vi har besøk av Mari som forteller om sin graviditet og all hjelpen hun fikk fra Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR). Vi har også med oss revmatolog Marianne Wallenius igjen. Sammen gir de råd og tips til andre som har bekymringer rundt svangerskapet.