Podcast med Marte Lie Høivik, Gunnstein Bakland, Ida Vindstad og Lillann Wermskog.
Fra øverst til venstre: Marte Lie Høivik, Gunnstein Bakland, Ida Vindstad og Lillann Wermskog. Foto: Morten Armand Engebretsen, Morten Krogvold, Line Loholt og collage av Lise Mette Eidet/pixabay.com

Spafopodden: Når både mage og ledd rammes!

Endelig har vi en episode om enteroartritt til dere! Hvordan henger mage- og leddsykdom sammen? Vi har snakket med gastroenterolog Marte Lie Høivik og revtmatolog Gunnstein Bakland om dette viktige temaet.

Hør episoden her:

Spafopodden er en podcast for deg med muskel- og skjelettsykdommer. Spafo Norge jobber for å spre informasjon om de forskjellige spondyloartrittdiagnosene: Aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), Psoriasisartritt, Enteroartritt: Cronhs sykdom og Ulcerøs kolitt og Juvenil spondyloartritt. I podden vil du få kunnskap om diagnosene, trening, følgesykdommer, svangerskap og du får møte mennesker som lever med sykdommene. Du finner Spafopodden i alle apper der du hører podcast!

Lillann Wermskog, podcast-vert Ida Vindstad, gastroenterolog Marte Lie Høivik og revmatolog Gunnstein Bakland.
Fra venstre: Spafo Norges leder Lillann Wermskog, podcast-vert Ida Vindstad, gastroenterolog Marte Lie Høivik og revmatolog Gunnstein Bakland. Foto: Morten Armand Engebretsen.

Vil du vite mer om enteroartritt?

Her finner du våre artikler som handler om Enteroartritt, Crohns sykdom, Ulcerøs kolitt

Vi har også en diagnosefilm og et webinar om enteroartritt:

I diagnosefilmen om enteroartritt møter vi Ida, som i 17 års alderen fikk diagnosen Crohns sykdom. Etter flere år med smerter og betennelser i albue og skulder i tenårene, fikk hun kvalme, magesmerter, blodig diare og utmattelse. Etter selv å ha vært kronisk syk i mange år ønsket Ida å dele sin historie med flere for å bruke erfaringene sine til noe godt. Hun deltar i diagnosefilmen for å hjelpe andre i samme situasjon, og for å fortelle at det går an å leve et godt liv til tross for sykdom. Flere diagnosefilmer finner du her.

Revmatolog Gunnstein Bakland forteller om diagnosen. Vi har flere webinarer om de forskjellige spondyloartrittdiagnosene her. Webinarserien vår vil gi deg trygg og god kunnskap, slik at du kan ta bedre valg rundt egen helse.

Crohns sykdom

Sykdommen kan ramme alle deler av tarmsystemet fra munnhule til endetarmsåpningen. Den vanligste delen av tarmsystemet som er påvirket er overgangspartiet mellom tynntarmen og tykktarmen. Betennelse i tarmen medfører at tarmen ikke kan utføre sin normale funksjon, noe som kan føre til diaré.

Andre symptomer er tilbakevendende magesmerter, oppblåsthet, kvalme, nedsatt matlyst og vekttap. Betennelsesreaksjonen angriper alle de fire lagene i tarmveggen, i motsetning til ulcerøs kolitt, som bare angriper slimhinnen. Karakteristisk for Crohns sykdom er tendensen til fisteldannelse, innsnevringer i tarmen og hulldannelse grunnet betennelsen.

Magesmerter er vanligst ved denne autoimmune sykdommen. De er ofte diffuse, men kan også være lokalisert i nedre, høyre del av magen, over det affiserte tarmavsnittet. Lett diaré, vekttap, luftplager og perioder med feber er også vanlig. Synlig blod og slim i avføringen forekommer sjeldnere enn ved ulcerøs kolitt. En komplikasjon som analfistel kan også være første tegn på sykdommen. Sykdommen kan også starte som akutte smerter i mageregionen på grunn av tarmslyng.

Les mer om Crohns sykdom her

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom som bare angriper tykktarmen. Den regnes som en autoinflammatorisk sykdom. Endetarmen er hyppigst affisert, og betennelsesforandringene er begrenset til slimhinnen. Sykdomsforløpet er kronisk, med gode perioder og perioder med akutt forverring. Ulcerøs kolitt har mange likhetstrekk med Crohns sykdom, men forskjellen er at ulcerøs kolitt bare angriper tykktarmen og har et annet betennelsesmønster. Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne hvor det danner seg sår (ulcerøs betyr sårdannende).

Symptomene domineres av slimete og blodige avføringer. Ved milde former har pasienten bare en lett diaré og lett blodtilblanding i avføringen. Andre symptomer kan være magesmerter, slapphet, nedsatt allmenntilstand, vekttap, dårlig matlyst, blødning fra endetarmen og generelt tap av næringsstoffer.

Les mer om ulcerøs kolitt her

BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE

Lurer du på noe om spondyloartritter?

Spafo Norge har en rekke likepersoner, som har svartjeneste på nett og svarer på spørsmål når du ringer hjelpetelefonen vår. Tilbudet er for alle som har spørsmål i forbindelse med det å leve med spondyloartritter, så man trenger ikke å være medlem for å ta kontakt.

Hjelpetelefonen : 412 04 200

Send e-post til Spafo Hjelper Deg

Telefontiden vår er onsdager klokken 12-15 og 18-21

Telefontjenesten er stengt på offentlige helligdager, som i forbindelse med påske, pinse og jul.

En likeperson er en som har personlig kunnskap og erfaring rundt det å leve med kronisk sykdom i hverdagen. Gjennom likepersonarbeid kan vi dele våre erfaringer og gi råd og veiledning om revmatisk sykdom, selv om vi ikke er medisinfaglig utdannet.

Spafo Norge har 30 likepersoner rundt om i Norge. Likepersonene står på stand på sykehus, deltar på pasientkurs, snakker med pasienter om spondyloartritter, og deler ut informasjonsbrosjyrer. Likepersonene svarer også på spørsmål på telefon 41204200 og på epost: spafohjelperdeg@spafo.no

Spafo Hjelper Deg – SPAFO

Kanskje du også liker disse: