Vi feirer 10-årsjubileum med Spafoprisen!

I år er det 10 år siden Spondyloartrittforbundet Norge ble dannet, for å jobbe med informasjons- og opplysningsarbeid om spondyloartritt. Vi skal feire på mange måter, blant annet med å dele ut pris til en som har hatt stor betydning for SpA-diagnosene.

Tekst: Trine Dahl-Johansen
Spafo Norge sitt kjerneformål er å tilby god kunnskap om de forskjellige diagnosene innenfor kategorien spondyloartritt (SpA). – Vi jobber også interessepolitisk for alle medlemmene og driver en likepersontjeneste. Forbundet skal bidra til å bedre livskvaliteten og livsvilkår for mennesker med nedsatt funksjonsevne i samfunnet, som følge av SpA og lignende sykdommer – uavhengig av sosiale, økonomiske og kulturelle forhold, forteller leder Lillann Wermskog.

Solid kunnskapsbank

Dette viktige informasjonsarbeidet gjøres via mange ulike kanaler, for å kunne nå ut med trygg og god kunnskap til både pasienter, pårørende og helsepersonell. – Gjennom mange års iherdig arbeid har vi klart å bygge en solid kunnskapsbank om ankyloserende spondylitt/radiografisk aksial spondy­loartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt, enteroartritt (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt med leddplager), reaktiv artritt og juvenil spondyloartritt (barneleddgikt/JIA), sier hun. Spafo Norge tilbyr nå innholdsrike nettsider, det gode medlemsbladet Spondylitten, den nye podkasten Spafopodden og informasjon via flere kanaler i sosiale medier. – I tillegg har vi i det siste produsert lengre webinarer og korte diagnosefilmer. De handler om SpA-diagnosene og håndtering av livet med slik kronisk sykdom, sier Spafo-lederen.

Nominering til Spafoprisen

Wermskog forteller at 10-årsjubileet skal feires på flere måter, men først og fremst ønsker forbundet å hedre en som har, eller har hatt, en stor betydning for spondyloartrittdiagnosene. – Vi håper medlemmene våre vil bidra med å nominere kandidater til den nye Spafoprisen! Det bør være en som du mener har hatt stor betydning for disse diagnosene, som for eksempel en lege, sykepleier, revmatolog, fysioterapeut, forsker, eller en likeperson. Det kan også være noen som har utmerket seg med å jobbe for at flere skal kunne leve bedre med denne typen sykdom, sier hun. – Den som velges ut vil få være med i en episode av Spafopodden, og det blir laget en artikkel til medlemsbladet og nettsiden vår, legger hun til.

Feirer hele året

– Vi skal feire på mange flere måter dette året. I løpet av 2023 vil vi ha et arrangement med fagpersoner som skal holde innlegg og dele viktig kunnskap, slik at de som lever med spondyloartritt i hverdagen kan ta bedre valg for egen helse. Dette vil vi gjøre tilgjengelig digitalt, slik at så mange som mulig kan få nytte av det, sier hun. Spafo-lederen oppfordrer også medlemmene til å sende inn videohilsninger i forbindelse med feiringen av jubileet. – Vi kommer til å samle videoene og vise dem i sosiale medier i løpet av året. Har du en hyggelig videohilsen til oss kan du sende den som messengermelding via Spafo Norges Facebook-side, som DM på Instagram, eller du kan sende den på e-post til vår organisasjonsrådgiver på adressen lisemette@spafo.no, sier hun.
Spafo Norges leder Lillann Wermskog