Sunn matpakke med fargerike grønnsaker som pynt
Arkivfoto

Få tror kostholdet har effekt på sykdommen

Bare fem prosent av spondyloartrittpasienter i en britisk studie mente mat hadde noen effekt på sykdommen deres.

Det snakkes mye om at kostholdet kan ha noe å si for pasienter med revmatiske lidelser, men det er lite forskning på effekten kostholdet har på spondyloartritter.

De britiske forskerne så at denne pasientgruppen ofte spurte om kostholdsråd når de var på klinikken og ville vite om det var matvarer som hjalp, eller forverret sykdommen. De ville derfor undersøke hvordan spondyloartrittpasientene oppfattet mat i forhold til sykdommen de hadde.

LES OGSÅ: Bekhterev og kosthold

Matliste

Studien er fra 2010 og ble publisert i Annals of Rheumatic diseases. Forskerne snakket med 564 pasienter med spondyloartritt uten røntgenforandringer, psoriasisartritt, Bekhterevs sykdom, artritt i forbindelse med inflammatorisk tarmsykdom, reaktiv artritt og juvenil spondyloartritt.De spurte først om pasientene var veganer eller vegetarianer. Hvis de var vegetarianere, fikk de spørsmål om de spiste fisk, kylling, egg og meieriprodukter.

Så fikk de spørsmål om det var noe mat de følte gjorde sykdommen bedre. De fikk også en liste over matvarer som kjøtt, meieriprodukter, linser, bønner, frukt, alkohol, fisk og karbohydrater, og ble bedt om å angi hva de følte hjalp dem og hva som gjorde sykdommen verre.

Selv om de færreste trodde maten hadde betydning for sykdomsaktiviteten, mente de fisk var nyttig. Foto: Godfisk.no
Selv om de færreste trodde maten hadde betydning for sykdomsaktiviteten, mente de fisk var nyttig. Foto: Godfisk.no

LES OGSÅ: Antioksidantinnhold i matvarer

Fisk er nyttig

Blant vegetarianerne og veganene var det rundt 20 prosent som mente at kostholdet hadde noe å si for sykdomsaktiviteten. Blant de andre i studien var det bare fem prosent som mente maten hadde noen betydning.

De fleste sa at fisk var nyttig, sammen med fiskeolje, frukt og grønnsaker. Enkelte trakk også fram ingefær, høy fiberdiett, hjemmelaget mat, eddik, ikke krydret mat og melk.

Ut i fra listen trodde rundt fem prosent av deltagerne at kjøtt, melkeprodukter, frukt, karbohydrater og alkohol gjorde sykdommen verre. Færre enn det rapporterte at de trodde linser, belgfrukter, bønner og olje hadde negativ innvirkning på helsen deres.

På listen over andre ting de mente forverret sykdommen var ting som tomater, hvete, stivelse, sukker, sitrus og suragurker.

LES OGSÅ: Hvordan spise seg friskere?

Vil du også bli fast leser av Spondylitten, kan du bli det her for bare 200 kroner i året!

Kanskje du også liker disse: