Forskning

 • En som setter penn med etanercept i låret

  Hvilken effekt har det å ta pause fra biomedisin?

  En fjerdedel av pasientene med ikke-radiografisk aksial spondyloartritt opplevde inaktiv sykdom ni måneder etter at de stanset biologisk behandling med TNFalfa-hemmere. Det er likevel 85 prosent reduksjon i risiko for sykdomsoppbluss om man ikke stopper slik behandling.

 • Poster EULAR 2024 om Spafo Norges Webinarserie

  Spafo Norges webinarserie til EULAR

  12. til 15. juni arrangeres årets store revmatologikongress EULAR i Østerrike. Der er Spafo Norges webinarer om spondyloartritt plukket ut til å bli presentert i egen poster.

 • Illustrasjon av forskere som undersøker magesekk og tarm

  Endring av tarmflora bedret ikke psoriasisartritt

  En dansk studie har undersøkt om det har effekt for pasienter med psoriasisartritt å bli behandlet med fekal transplantasjon. Dette første forsøket viste at det ikke hadde noen behandlingsfordel for PsA-pasientene.

 • Forsiden Spondylitten 2-24 med mann som har vondt i øyet

  Regnbuehinnebetennelse, fatigue og nytt uføretidspunkt ved uføretrygd

  Medlemsbladet Spondylitten handler denne gangen blant annet om regnbuehinnebetennelse, nye anbefalinger for å bedre fatigue ved revmatisk sykdom og hvordan antibiotikabruk i starten av livet kan føre til utvikling av JIA og IBD. Vi ser også på regelverket om fastsettelse av nytt uføretidspunkt og økt inntektsgrense ved uføretrygd.

 • Tannlege undersøker munnen til ung pasient

  Vitamin D-mangel og hull i tennene til ungdom med JIA

  Ungdom med JIA har høy forekomst av mangel på vitamin D. Slik vitaminmangel knyttes til tannkaries og tannkjøttproblemer, viser en ny norsk studie.

 • Fibromyalgipunkter

  Fibromyalgipasienter må fanges opp tidligere

  En norsk og dansk studie om fibromyalgi ble presentert på EULAR-kongressen 2022. De viser at lavterskel rehabilitering ikke har særlig god effekt, og at det er viktig å få på plass diagnose raskt for å unngå belastning av spesialisthelsetjenesten.

 • Piller ved vannglass med blå bakgrunn

  JAK-hemmer fører til økt vekt

  Indiske forskere har i en studie på en JAK-hemmer med virkestoffet tofacitinib oppdaget at den førte til betydelig vektoppgang hos pasientene. De med spondyloartritt hadde størst vektøkning.

 • Mann heller ut jerntabletter i en hånd

  Høyere forekomst av jernmangelanemi med AS

  Det antas at en stor andel av pasienter med ankyloserende spondylitt har tarmbetennelse uten å være klar over det. Det gjør at denne pasientgruppen trolig har høyere risiko for å utvikle jernmangelanemi.

 • Collage av bilder med temaene kosthold, trening, kroppsvekt og alkohol

  Livsstilanbefalinger ved revmatisk sykdom

  EULAR har utarbeidet nye anbefalinger for å hjelpe pasienter med livsstilvalg. Det skal bidra til å forhindre progresjon av revmatisk sykdom.

PC: Hold nede CTRL og trykk + for å forstørre eller-for å krympe
Mac: Hold nede CMD og trykk på + for å forstørre eller forminske.

Klikk i denne boksen for å lukke den!