Appen IBDinfo hjelper deg med IBD å kartlegge egen sykdomshverdag. Foto: Takeda
Appen IBDinfo hjelper deg med IBD å kartlegge egen sykdomshverdag. Foto: Takeda

App til hjelp for deg med tarmsykdom

Mobilappen IBDinfo er et gratis hjelpemiddel for deg som lever med inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Der finner du en rekke nyttige verktøy for hverdagen med syk tarm, artikler, videoer og IBD-vennlige oppskrifter.

Appen IBDinfo er utviklet av legemiddelfirmaet Takeda, i samarbeid med Mage-tarmforbundet. Den er for deg som lever med en inflammatorisk tarmsykdom, som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Appen har eksistert en stund, men om du allerede har en brukerprofil vil du legge merke til at den har fått nytt design og en rekke nye funksjoner. Det skal gjøre det enda enklere å håndtere IBD i hverdagen. Er du ny bruker laster du ned appen gratis fra App Store eller Google Play.

IBD-disk

Et av verktøyene i appen er IBD-disk. Det er et selvrapporteringsverktøy, som gir deg en visuell presentasjon i form av et edderkoppdiagram over hvordan IBD påvirker deg i hverdagen. Der kan du vurdere opptil ti utvalgte helseparametere ved hjelp av en skala fra 0–10, som indikerer hvor stor sykdomsbyrden er for deg. Det gjelder ting som magesmerter, avføring, leddsmerter, seksualitet, kroppsbilde, følelser, energi, søvn, utdanning/arbeid og kontakt med andre. Jo lavere du skårer, desto mindre er sykdomsbyrden. Basert på oppføringene dine ser du i illustrasjonen hvordan sykdommen din påvirker de forskjellige parameterne. Det kan være smart å legge til et notat som vil hjelpe deg å huske årsaken til både gode og dårlige perioder av sykdommen din. Det kan gi deg bedre forståelse av hva som trigger symptomer

Helhetlig bilde

Det kan være lurt å fylle ut IBD-disken med jevne mellomrom, for å kunne holde oversikt over hvordan sykdommen din endres over tid, og hvordan den påvirker deg i hverdagen. Det er anbefalt å gjøre det en gang i uken, men du finner selv ut hvor ofte det er nødvendig for deg. Hvis du trenger hjelp til å huske utfyllingen kan du legge inn en påminnelse direkte i appen.

Du kan også laste ned en rapport over resultatene dine, som du blant annet kan dele med de som behandler deg. Rapporten kan bidra til at du får bedre samtaler med behandlingsteamet ditt, da den viser et helhetlig bilde av sykdommen din og ikke bare fokuserer på magesmertene.

IBD-disk viser et edderkoppdiagram over hvordan IBD påvirker deg i hverdagen. Foto: Skjermdumper fra appen

Informasjon og oppskrifter

Når du lever med en kronisk tarmsykdom som IBD kan du ha mange spørsmål. Hvordan kan jeg leve et så normalt liv som mulig? Hvilke rettigheter har jeg som IBD-pasient? Hvordan mestre stress? Hvor kan jeg finne informasjon om IBD? I appen finner du svar på dette – og mye mer. Det er også mange artikler om IBD, skrevet i samarbeid med leger og sykepleiere. Det kan også være du trenger tips om hva slags type mat som er vennlig for magen. I appen finner du flere smakfulle og IBD-vennlige oppskrifter.

Finn et toalett

Når du lever med en kronisk tarmsykdom som IBD kan det være spesielt nyttig å vite om det finnes et toalett i nærheten. Derfor inneholder appen en funksjon som gjør det mulig å finne nærmeste offentlige toalett. Det gjør det tryggere å forlate hjemmet og bevege seg i områder man ikke er like godt kjent. Du åpner bare appen, klikker på toalettikonet nederst på menylinjen og spesifiser hvilket område du er i. Du kan også godta automatisk geolokalisering på telefonen. Appen vil da vise deg de nærmeste toalettene i området, og du kan både rangere, favorisere, rapportere og legge til toalettene i appen.

Avtaler og påminnelser

Når du har IBD krever det ofte at du har ekstra god kontroll på kalenderen. Det kan være avtaler om legebesøk og medisiner du må huske å ta. I appen finner du en avtale- og påminnelseskalender. Der kan du stille inn alarm som minner deg på det du skal huske. Du kan legge til flere alarmer, hvis du tar flere forskjellige typer medisin.

De med IBD må vanligvis stikke seg selv i låret eller magen hver andre til tolvte uke, avhengig av medikament. I appen kan du registrere injeksjonene, så du har kontroll på når du fikk din siste behandling og på hvilken del av kroppen du satte den.

Lagring av data

Når du laster ned og lager profil i appen må du godkjenne en personvernerklæring. Du velger der hvilke data du ønsker å dele. Disse lagres på telefonen din og på en ekstern server. Dataene er krypterte og vil ikke kunne spores direkte til brukeren, men Takeda vil kunne ta ut statistikk på antall brukere av appen, alder, type enhet/telefon, hvilken diagnose du har lagt inn, om du bruker IBD-disk etc.

Takeda annonserer for IBD-appen i Spafo Norges publikasjoner, men har ikke lagt føringer for den redaksjonelle omtalen.