Fra øverst til venstre: Lillann Wermskog, Gunnstein Bakland og Ida Vindstad. Foto: Lise Mette Eidet, Elisabeth O. Nilsen, Sh**t Happens og Spaxia/Dreamstime.com
Fra øverst til venstre: Lillann Wermskog, Gunnstein Bakland og Ida Vindstad. Foto: Lise Mette Eidet, Elisabeth O. Nilsen, Sh**t Happens og Spaxia/Dreamstime.com

En kropp til besvær: Spafo Norge gjester podcast

Sliter du med smerter i kroppen i tillegg til din IBD? Spafo Norges leder Lillann Wermskog er gjest i den nyeste episoden av podcasten Sh**t happens. I denne episoden snakker IBD-Ida med Lillann og revmatolog Gunnstein Bakland om IBD, muskel-, skjelett- og leddsmerter. De besvarer blandt annet spørmsål fra lytterne. Her har vi samlet litt informasjon relatert til episoden.

En kropp til besvær

Sliter du med smerter i kroppen i tillegg til din IBD? Spafo Norges leder Lillann Wermskog medvirker i den nyeste episoden av podcasten Sh**t happens. I denne episoden snakker IBD-Ida med Lillann og revmatolog Gunnstein Bakland om IBD, muskel-, skjelett- og leddsmerter. De besvarer blant annet spørmsål fra lytterne. Her har vi samlet litt informasjon relatert til episoden.

Ida Vindstad ble alvorlig syk som 17-åring med kronisk fordøyelsessykdom. Hun savnet et sted å finne info, høre om andre sine erfaringer og å få tips og råd til hvordan takle livet som kronisk syk. Nå driver hun podcasten Sh**t happens for alle som er berørt av kronisk fordøyelsessykdom. Les artikkelen Enteroartritt – Åpenhet gir kunnskap.

Lillann Wermskog er leder i Spafo Norge og jobber interessepolitisk og med prosjekter som skal gjøre en forskjell for medlemmene våre. Hun er også med i det internasjonale teamet til Axial spondyloarthritis international federation (ASIF) og har blant annet vært med på den store spørreundersøkelsen IMAS.

Gunnstein Bakland er forsker og overlege ved revmatologisk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Han tok sin doktorgrad på temaet ankyloserende spondyloartritt og har skrevet en rekke artikler om forskning på diagnosen.

Skjermdump fra intervjuet

Hjelpemidler

I podcasten kommer temaet hjelpemidler opp. Det finnes en tilskuddsordning, hvor du kan få inntil 2020 kroner til å kjøpe småhjelpemidler. I 2021 skrev vi en artikkel der du steg-for-steg kan få hjelp til å fylle ut søknaden til småhjelpemidler.

Les artikkelen her: SLIK SØKER DU OM TILSKUDD TIL SMÅHJELPEMIDLER

Enteroartritt

Enteroartritt er inflammatorisk tarmbetennelse med leddsmerter, som enten Crohns eller Ulcerøs kolitt.

LES OM CROHNS SYKDOM og ULCERØS KOLITT

Spafo Norge har spilt inn diagnosefilmer for alle spondyloartrittene, og i diagnosefilmen om enteroartritt møter vi IBD-Ida. Etter flere år med smerter og betennelser i albue og skulder i tenårene, fikk hun kvalme, magesmerter, blodig diare og utmattelse. Etter selv å ha vært kronisk syk i mange år ønsket Ida å dele sin historie med flere for å bruke erfaringene sine til noe godt. Hun deltok i diagnosefilmen vår for å hjelpe andre i samme situasjon, og for å fortelle at det går an å leve et godt liv til tross for sykdom.

Lurer du på noe om spondyloartritter?

Spafo Norge har en rekke likepersoner, som har svartjeneste på nett og svarer på spørsmål når du ringer hjelpetelefonen vår. Tilbudet er for alle som har spørsmål i forbindelse med det å leve med spondyloartritter, så man trenger ikke å være medlem for å ta kontakt.

Hjelpetelefonen : 412 04 200

Send e-post til Spafo Hjelper Deg

Telefontiden vår er onsdager klokken 12-15 og 18-21

Telefontjenesten er stengt på offentlige helligdager, som i forbindelse med påske, pinse og jul.

En likeperson er en som har personlig kunnskap og erfaring rundt det å leve med kronisk sykdom i hverdagen. Gjennom likepersonarbeid kan vi dele våre erfaringer og gi råd og veiledning om revmatisk sykdom, selv om vi ikke er medisinfaglig utdannet.

Spafo Norge har 30 likepersoner rundt om i Norge. Likepersonene står på stand på sykehus, deltar på pasientkurs, snakker med pasienter om spondyloartritter, og deler ut informasjonsbrosjyrer. Likepersonene svarer også på spørsmål på telefon 41204200 og på epost: spafohjelperdeg@spafo.no

Spafo Hjelper Deg – SPAFO

Kanskje du også liker disse: