Intimhygiene ved toalettbesøk
Ideen til å skrive om intimhygiene kom fra en ung leser, som har begynt å bekymre seg for hvordan hun skal løse problemet med en bekhterevrygg som stivner mer og mer.
– Jeg har ofte tenkt at hvis jeg blir stort stivere i ryggen, vil jeg ha problem med hygiene etter toalettbesøk. Dette er et så delikat problemområde at jeg faktisk ikke har tatt frykten opp med fastlege engang. Kan Bekhterever’n ta opp dette som et tema og gjerne komme med tips, råd og hjelpemidler som er tilgjengelige? Jeg regner med at det er relativt vanlig blant bekhterevpasienter med stive rygger, skriver hun.
LES OGSÅ: Jeg har for korte armer
Selvironi
Det er nok ganske mange bekhterevere som sliter med litt for korte armer til tider. Mange av de hverdagslige gjøremålene blir litt mer utfordrende når man for eksempel ikke rekker skolisser. Vår pasientgruppe er utstyrt med en god porsjon selvironi og jeg har opplevd mange lattervekkende uttalelser i de årene jeg har hatt diagnosen. En fyr sa for eksempel en gang at det å få bekhterev var noe av det mest lønnsomme han hadde gjort. Med hans framoverbøyde holdning var han den første som oppdaget penger som folk hadde mistet på gaten!
Men når det kommer til intimhygiene er vi ikke like frittalende.
LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt
– Når så vidt bak
Bekhterever’n tok derfor kontakt med en rekke bekhterevere og spurte om de hadde gode råd og tips om hvordan de løser denne utfordringen. Siden dette er et delikat problemområde, har de som ønsket det fått lov til å være anonyme på trykk, men noen har valgt å dele sin erfaring åpent, som Odd Mikkelsen.
– Det var i en kort periode et reelt problem på grunn av smertene med å bøye ryggsøylen. Men med årene har dette problemet løst seg selv ved at ryggen er blitt noe mer krumbøyd og har seget noe sammen. Dermed blir armene tilsynelatende lengre. Noen innretning har ikke vært aktuelt for meg, jeg har alltid nådd ned, selv om det var smertefullt!
– Jeg når så vidt bak! forteller en annen bekhterever og bekrefter at dette kan by på problemer i hverdagen.
– Noen ganger har jeg merket at armene har føltes litt for korte, men jeg har vel greid å få utført jobben. Vi hadde mye moro en kveld på behandlingsreise med å tenke ut sindige innretninger med dorull på sånne ryggkoster osv. Men det må jo finnes noen seriøse hjelpemidler på markedet allerede, humrer en bekhterevkvinne.
LES OGSÅ: Crohn-prinsessen ingen kan målbinde
Massasjedusj og bidé
– Jeg kjenner meg igjen i problemet. Jeg har vært stivere enn jeg er nå og det er ikke bare ryggen som skaper problemer. Oppsvulmede hender og stive, vonde fingre hjelper ikke. I kombinasjon er alt vanskelig, men spesielt toalettbesøk. Massasjedusj kan være nyttig for spyling og rengjøring. For meg med stiv brystkasse og begrenset pustekapasitet blir alle toalettbesøk i sittende stilling et maratonløp, forteller en mann og legger til:
– Kanskje franskmennene/kvinnene har skjønt noe vi ikke har skjønt? De har bidéer overalt. Det kunne nok være nyttig for en bekhterever med slike problemer. På sykehusene anbefales man å bruke et sammenrullet håndkle mellom bena etter vask og på aldershjem ber de folk bruke bleier. Det er skremmende! sier han.
– Jeg har problemer med venstre side og rekker ikke bak. Men høyre arm rekker fortsatt. Jeg er så heldig å ha bidé ved siden av toalettet og det er helt uerstattelig for meg. Så tips fra meg er å installere bidé på badet for å løse problemet, sier en kvinne med bekhterev.
– Takk, foreløpig går det bra! Men det gjelder vel for det som mye annet; å ta seg veldig god tid…, sier en annen.
Handikaptoalett
– Jeg har vel ikke akkurat noen forslag til dette, men det jeg har kommentert mye er innredning av handikaptoalett. På enkelte kan du i hvert fall ikke være stiv i ryggen dersom du vil bruke papir for å tørke deg. Enkelte steder er papiret plassert på en beholder BAK deg, og jeg har faktisk opplevd at dersom beholderen er plassert på sideveggen, så er den så langt unna at jeg har måttet gå av toalettet for å få tak i papiret. Ikke veldig praktisk. Det er i hvert fall ikke folk med bevegelsesproblem som innreder sånne toaletter, sier en kvinne og legger til:
– Plasseringen av dorullen er i hvert fall en enkel sak å gjøre noe med. I dag finnes det stativer man kan benytte, så man kan ha dorullen akkurat der det passer den enkelte.