Vintersol – i midten av ingenting
Mange norske revmatikere har funnet veien til Vintersol på Tenerife de siste årene. Det svenske rehabiliteringssenteret har en spennende historie, der det vokste fram på vulkanøya.
Under et opphold på Tenerife var Spondylitten på besøk i Den Svenske kyrkan og Den norske sjømannskirken, som ligger i Los Christianos. I Sjømannskirken ble det selvfølgelig kaffe og vafler. Vi kom i prat med organisten der, som kunne fortelle oss litt om opprinnelsen til rehabiliteringssenteret Vintersol.
LES OGSÅ: Klimabehandling gir store helsegevinster
Pionerene
Behandlingsstedet har en spennende historie, drevet fram av den svenske pioneren Bengt Rylander. Han hadde MS (Multippel Sklerose) og testet ut flere steder i varmt klima for å bli bedre av sin funksjonsnedsettelse. Han var blant annet sør i Afrika, men der var det imidlertid for fuktig klima. Han ville til et sted med mer stabilt klima og en sjømann tipset ham om Tenerife. Der regnet det nesten aldri ble han fortalt.
Rylander reiste til Los Christianos i 1956. Han likte plassen, været og han ble bedre av sin MS. Dette fortalte han til to venner, som også hadde en funksjonsnedsettelse. De to vennene, K.E Henriksson og Alf Johnsson, kom ned til øya. Alle tre bodde på et hotell, men siden flyttet de til noen mer tilrettelagte leiligheter.
LES MER OM VINTERSOL OG EN PASIENTS ERFARING HER
Tiggerbrev
Det ble starten på eventyret, Casa Sueca, et rehabiliteringshjem for personer med funksjonsnedsettelser. Dette rehabiliteringshjemmet lå der Sjømannskirken ligger i dag. Ytterligere tre personer kom ned, alle hadde leddproblemer, polio eller nevrologiske sykdommer. På den tiden trodde mange i Los Christianos et alle svensker satt i rullestol eller gikk med krykker.
Det ble etter hvert behov for større plass for kollektivet og rehabiliteringshjemmet. Til dette måtte det skaffes penger. Bengt Rylander skrev 34 brev, som ble sendt til Sverige med bønn om å støtte rehabiliteringsprosjektet. Han fikk 29 positive svar og snøballen begynte å rulle. Det ble en startkapital på 30 000 kroner og frie hender til å benytte pengene slik de ville.
LES OGSÅ: Mer bevegelige med Igalo-behandling
Et nytt Casa Sueca
Takket være gode kontakter lyktes de med å kjøpe en tomt i 1962. Den lå nær vannet, en arkitekt ble leid inn og deretter kunne man bygge det nye rehabiliteringshjemmet med plass til ti gjester. Det ble et moderne bygg, takket være donasjoner fra Sverige som leverte det utstyret man ønsket seg. Hele bygget kostet 140 000 kroner.
Det nye Casa Sueca var klart for innflytning den tredje søndagen i advent 1963. Rehabiliteringshjemmet tok i mot ti personer, men det totale antall svensker med funksjonsnedsettelser var betydelig større. Om lag 30 personer hadde skaffet seg egne steder å bo i Los Christianos. Familiemedlemmer kom også til øya og strømmen av svensker til Los Christianos økte kraftig. I dette bygget, der suksessen startet, ligger i dag Den svenska kyrkan.
LES OGSÅ: Verdifull forbedring – også med biologisk behandling
Vintersol
Allerede da Casa Sueca sto ferdig fødtes planene om et større rehabiliteringssenter. Det ble satt i gang forhandlinger med grunneiere og man fant en tomt utenfor Los Christianos. Der fantes det bare tørke og kaktus, et ørkenområde på 8000 kvm, senere ble 3000 kvm lagt til. Dette var i midten av ingenting. Nær stranden, ja, men en strand som bare besto av klipper og lavastein. Det kom flere skjær i sjøen, men ildsjeler og Stiftelsen Vintersol sto på og 7. november 1965 sto Intitutio Ramón y Cajal, Vintersol, ferdig for innflytning.
I dag ligger Vintersol rett ved den tavle strandpromenaden, Der har det vokt opp utallige hoteller, restauranter og shoppingsentre, alt takket være en svensk pionér med store vyer og pågangsmot.
Norske behandlingsreiser
I dag benytter den norske stat Vintersol til mange av sine Behandlingsreiser til utlandet. Våren 2018 ble det sendt fire grupper dit, og for høsten er det planlagt to grupper. Det samme gjelder for 2019. Rehabiliteringssenteret har vært en del av behandlingstilbudet i flere år, men antallet pasienter som sendes dit på det offentliges regning har økt etter at alle behandlingsstedene i Tyrkia ble avviklet.