Kun én søknadsfrist for behandlingsreiser til utlandet

Fristen for å søke om behandlingsreiser til utlandet er endret, og fra 2024 er det kun én gang i året du kan søke om et slik klimarehabilitering.

– Vi i behandlingsreiser har vedtatt at vi nå går over til én søknadsfrist i året for våre søkere i gruppen voksne med revmatisk leddsykdom, opplyser seksjonsleder Hilde Mogan.

Søknadsfristen er flyttet fra 1. september til 15. september 2023, og gjelder for alle reiser i 2024, uansett om man ønsker å reise første eller andre halvår. For barn og unge med inflammatorisk leddsykdom er søknadsfristen for reiser i 2024 fortsatt 1. november 2023.

Todelt søknad

– Vi har lagt ut informasjon om endringen på vår nettside under nyheter, og under fanen for Revmatisk inflammatorisk leddsykdom – voksne. Der finner man også nytt søknadskjema, forteller hun.

Du skal altså benytte samme søknadsskjema, uavhengig av hvilket halvår du søker. Der krysser du av for ønske om første eller andre halvdel for det året du søker.

Søknaden om opphold via de offentlige behandlingsreisene til utlandet er fortsatt todelt. Den ene delen fylles ut av deg som pasient. Den andre delen, som er legeerklæring tilknyttet søknaden, fylles ut av fastlege eller revmatolog.

LES OGSÅ: Avliver mytene om behandlingsreiselotteriet

Bassengtrening utendørs
I 2023 går blant annet noen av reisene til Vintersol på den spanske øya Tenerife. Arkivfoto: Eirik Stendal

Psoriasisfrister

Det er kun noen diagnoser som er kvalifisert for å kunne få behandlingsreiser til utlandet. Programmet for de med inflammatorisk revmatisk leddsykdom omfatter voksne, ungdom og barn med aksial spondyloartritt, revmatoid artritt (leddgikt) og psoriasisartritt.

Det er også et eget psoriasisprogram. For voksne med psoriasis vurderes søknader fortsatt fortløpende, men skal ikke være eldre enn tre måneder ved uttak. Uttak til hver gruppe foretas cirka syv uker før avreisedato.

For barn og ungdom med psoriasis pleier søknadsfristen å være 1. desember. Sjekk nettsiden til Seksjon for behandlingsreiser for oppdatert informasjon om søknadsfrister og aktuelle avreisedatoer.

Oppdatert mars 2024:

Ingen reiser til Igalo

I Statsbudsjettet for 2024 ble det vedtatt endring av egenandelen for denne typen rehabilitering. Fra 1. januar 2024 er den på 137 kroner per døgn. For en fire ukers behandlingsreise blir total egenandel på 3836 kroner, som inngår i frikortordningen.

I 2023 gikk reisene til Igalo i Montenegro, Vintersol på Tenerife, Casas Heddy på Lanzarote og Balçova i Izmir i Tyrkia. Fra 2024 er ikke lenger Montengero en del av tilbudet fra Behandlingsreiser til utlandet. Etter ny anbudsrunde gjeldende for 2024 og 2025 er Balçova Termal i Tyrkia tilbake som destinasjon for store grupper. Det er også inngått avtale med Casas Heddy på Lanzarote og Vintersol på Tenerife for denne perioden.

Gruppe som står utendørs med armene ut og puster og vrir kroppen med armene ut
Noen av de statlige behandlingsreisene i 2023 går til Igalo i Montenegro. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

Kanskje du også liker disse: