1,45 millioner kroner mer til behandlingsreiser
Forslag til statsbudsjettet for 2019 ble lagt fram i dag. Der står det en økning på posten til Behandlingsreiser til utlandet på 1 450 000 kroner.
Posten ligger under kapittel 733, post 70, under habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten. Det er lenge siden det har kommet en økning på denne posten på statsbudsjettet, men i juni 2017 kom det ny forskriften for Behandlingsreiser til utlandet.
Endringen gjorde at rett til ledsager ble implementert i ordningen. Det gjorde at flere pasientorganisasjoner krevde at det måtte bevilges mer penger for at dette skulle kunne gjennomføres uten at det gikk på bekostning av pasientenes plasser.
Gledelig
Den nye forskriften ble implementert som en del av Spesialisthelsetjenesteloven. Den trådte i kraft fra 1. januar 2018. Spondyloartrittforbundet Norge har benyttet muligheten til å ta opp temaet behandlingsreiser i alle sine møter med politikere og beslutningstagere det siste året. Det har også vært skrevet mye om det i Spondylitten.
Det er derfor gledelig at det er foreslått en økning på 1,45 millioner kroner til budsjettposten for 2019. Behandlingsreiser til utlandet fikk i fjor 126 504 000 kroner, for 2019 er det foreslått 127 954 000 kroner.
LES OGSÅ: Trygge pasienter blir sett og hørt
Fire destinasjoner
Det er planlagt statlige behandlingsreiser til utlandet til fire destinasjoner i 2019.
- Thalassotherapia, Opatija i Kroatia – fire grupper
- Health & Care of Scandinavia, Santara Health Resort, Alicante i Spania – fire grupper
- Vintersol, Tenerife i Spania – seks grupper
- Igalo i Montenegro – syv grupper
I 2018 ble det sendt omlag 140 personer i hver av de syv gruppene som dro til Igalo i Montenegro. Til Vintersol på Tenerife ble det sendt seks grupper med et omtrentlig gjennomsnitt på 40 pasienter i hver.
Til Opatija reiste det fem grupper med rundt 30 pasienter i hver og til Health & Care Scandinavia i Marbella, Spania, hadde de tre gruppene cirka 30 personer hver.
LES OGSÅ: En avtale i Marbella er sagt opp
Mange ønsker vinteropphold
– Hvorfor kan jeg ikke få behandlingsreise om vinteren? Det er da jeg trenger det mest! er det mange som lurer på.
På nettsidene sine har nå Behandlingsreiser til utlandet en forklaring på dette. Det finnes nemlig svært få behandlingssentre som tilfredsstiller kravene til kvalitet og størrelse så langt sør som det er behov for. Samtidig skal de tilfredsstille kravet om gjennomsnittlig temperatur over 15 grader også vinterstid.
– Det eneste aktuelle «vinterstedet» vi fikk tilbud fra i anbudsrunden var Humlegarden SL Clinica Vintersol på Tenerife. I år kunne de ta imot 30-40 pasienter av gangen i vinterperioden (16/10-4/3-18), det innebærer at til sammen 140 pasienter vil få tilbud vinterstid i 2018. Vi har totalt 1518 plasser å tilby voksne revmatikere i år, hvilket vil si at omtrent ni prosent av disse vil få et tilbud om vinteren, skriver de på sin nettside.
LES OGSÅ: Klimabehandling gir store helsegevinster
Unødvendig på sommeren?
Der tar de også opp tematikken om det er noe poeng å dra på behandlingsreise midt på sommeren.
– Kanskje ikke om det er ferie og solsengen man lengter etter. Men svaret er ja dersom man vil trene seg opp til å bli sterkere, mykere og få mer overskudd til å møte høsten, skriver de og legger til at dersom man ikke får tilbud om behandlingsreise vil sommeren være en perfekt timing for opptrening hjemme i Norge også.
– Tørt, varmt og stabilt klima er i studier vist å redusere smerte. Og uten smerte er det lettere å gjennomføre et treningsprogram, uansett hvor man er i verden. BROR-studien viste at effekten på kondisjon var den samme om man var på opptrening i Norge eller på behandlingsreise. Men man så større og mer varig effekt på bevegeligheten, smerten og trettheten dersom opptreningen foregikk i et stabilt, varmt klima. Så ja, gjennomfører man behandlingsprogrammet er det absolutt mye å hente også på en behandlingsreise om sommeren!
HOLDE DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN! BARE 250 KRONER I ÅRET!