Følgesykdommer

 • Mann heller ut jerntabletter i en hånd

  Høyere forekomst av jernmangelanemi med AS

  Det antas at en stor andel av pasienter med ankyloserende spondylitt har tarmbetennelse uten å være klar over det. Det gjør at denne pasientgruppen trolig har høyere risiko for å utvikle jernmangelanemi.

 • Kvinne med markert rødt der det er reflukssykdom

  Magesyremedisin: Mer skade enn nytte?

  Protonpumpehemmere demper magesyreproduksjon, og er blant annet hyppig brukt blant de med muskel- og skjelettsykdommer. Bruker du dem mer enn noen få uker, kan det være vanskelig å slutte, og langtidsbruk kan ha flere negative bivirkninger. Dr. Guttorm Raknes mener slik medisin er i ferd med å bli et folkehelseproblem.

 • 3D-figur drypper med tårevæske

  Tørre øyne eller regnbuehinnebetennelse?

  Som regel mistenker man regnbuehinnebetennelse hos spondyloartrittpasienter som har øyeproblematikk, men tørre øyne er en mye vanligere følgelidelse. Om dette fanges opp tidlig kan behandling og andre tiltak kan gjøre at lidelsen ikke blir kronisk.

 • Kvinne ligger utmattet på sengen på grunn av fatigue

  Hva bør fastlegen vite om fatigue og utmattelse?

  Fatigue er en utmattende tretthet man ikke klarer å hvile seg fra. Den rammer svært mange spondyloartrittpasienter og kan komme i ulik styrke og frekvens gjennom livet – uansett alder.

 • Slutt å google – støtt deg på pasientfellesskapet

  I forbindelse med lanseringen av Spafo Norges diagnosefilmer snakket fysioterapeut Hanne Dagfinrud om spesifikke sykdomstegn ved spondyloartritt (SpA), og hvordan de med denne typen diagnoser bør forholde seg til dem. Hun har også noen gode råd til de som lever med SpA.

 • Illustrasjon av kropp med bokser for avkrysning ledd PsA

  Psoriasisartritt – fra hudlegens perspektiv

  Professor Alice Gottlieb mener hudleger har et særskilt ansvar for å fange opp om pasienter med psoriasis også kan ha psoriasisartritt. – Som dermatologer kan vi forebygge funksjonsnedsettelse hos PsA-pasientene ved å starte behandling tidlig, sa hun under et foredrag på EULAR 2021.

 • De plagsomme øynene

  I lang tid har øynene mine vært en stor plage og utfordring, men det tok nesten et år før noen oppdaget at det var tørre øyne som var årsaken. Da startet en rekke behandlinger for å få bukt med problemet. Her er også noen gode råd i behandlingsprosessen og hvordan du kan forebygge lidelsen.

 • Færre med PsA rammes av uveitt og tarmsykdom

  Psoriasisartrittpasienter har lavere risiko for å utvikle øyebetennelse og inflammatorisk tarmsykdom, sammenlignet med de som har diagnosene ankyloserende spondylitt og udifferensiert spondyloartritt.

 • Tåre renner fra øye

  Tørre øyne er en vanlig følgelidelse hos revmatikere

  Ved spondyloartritt, og flere andre autoimmune sykdommer, forekommer tilstanden tørre øyne mye hyppigere enn regnbuehinnebetennelse. Tørre øyne kan være svært plagsomt og kan kreve langvarig behandling.

PC: Hold nede CTRL og trykk + for å forstørre eller-for å krympe
Mac: Hold nede CMD og trykk på + for å forstørre eller forminske.

Klikk i denne boksen for å lukke den!