Mann heller ut jerntabletter i en hånd
Ved jernmangelanemi behandles man som regel med jerntabletter, men ved dårlig effekt kan man vurdere jerninjeksjoner. Foto: Creative Cat Studio/Dreamstime.com

Høyere forekomst av jernmangelanemi med AS

Det antas at en stor andel av pasienter med ankyloserende spondylitt har tarmbetennelse uten å være klar over det. Det gjør at denne pasientgruppen trolig har høyere risiko for å utvikle jernmangelanemi.

Symptomer som utmattende tretthet og redusert muskelstyrke forbindes ofte med følgelidelsen fatigue når man har inflammatorisk revmatisk sykdom, men dette er også symptomer som følger med mangel på en del vitaminer og mineraler, blant annet Vitamin D, Magnesium, B12 og jern. Derfor kan det være lurt å få tatt noen tester hos legen, for å avdekke om du mangler noen viktige næringsstoffer eller byggesteiner for kroppen, om du føler deg tom for energi.

En studie som ble gjennomført ved Det medisinske fakultet ved Cukurova Universitet i Tyrkia har undersøkt sammenhengen mellom jernmangelanemi og ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Det er flere grunner til at de tyrkiske forskerne ville se nærmere på dette. De forklarer at det blant annet er rapportert at 50 til 60 prosent av AS-pasienter kan ha betennelse i tykktarm og nedre del av tynntarm (ileum), uten å ha klare eller tydelige sykdomstegn på dette. Betennelsesforandringer i ileum sees først og fremst ved Crohns sykdom.

Sår i mage og tarm

Det er også rapporter via ulike studier om at inflammatorisk tarmsykdom (IBD) er oppdaget hos 5 til 10 prosent av AS-pasienter, mens 4 til 10 prosent av IBD-pasientene viser seg å ha AS. Det gjør at de dermed diagnostiseres med spondyloartrittformen enteroartritt.

I tillegg kan bruk av betennelsesdempende medisiner i kategorien NSAIDs føre til magesår og det som kalles duodenalsår. Det er magesår som oppstår i tolvfingertarmen. Symptomene er omtrent de samme som ved magesår, men sår i tolvfingertarmen er omtrent fem ganger hyppigere enn sår i magesekken.

– Alle disse forholdene kan forårsake jernmangelanemi, skriver forskerne i et EULAR-abstrakt fra 2017.

De forklarer at det er velkjent at kronisk sykdomsanemi er et hyppig funn hos AS-pasienter, denne utmattende trettheten som også kalles fatigue. Men det finnes få studier som har sett på forholdet mellom AS-pasienter og jernmangelanemi.

– I denne spesielle studien hadde vi derfor som mål å vurdere frekvensen av jernmangelanemi hos AS-pasienter og å undersøke årsakene til anemien, skriver de.

Utmattende tretthet hos de med revmatisk sykdom anses ofte som følgelidelsen fatigue, men kan også ha årsak i mangel på viktige vitaminer og mineraler. Foto: Dreamstime.com

Stor prosentandel

De tok for seg 94 AS-pasienter ved universitetets revmatologiske klinikk, som alle oppfylte standard diagnosekriterier i henhold til ASAS/EULAR fra 2012. Det viste seg at 26 av deltagerne ble diagnostisert med jernmangelanemi. Det tilsvarer 27 prosent av deltagerne i studien. Det ble også inkludert 26 pasienter uten anemi, som en kontrollgruppe.

Koloskopi og endoskopi ble utført for å finne årsaken til jernmangelanemien. Koloskopi er en undersøkelse av hele tykktarmen ved hjelp av et endoskop. Koloskopet er en bøyelig fiberoptisk slange, som føres inn i tarmen via endetarmen. Man kan da inspisere tarmens innside og overføre bilder fra kroppens indre til en TV-skjerm. Endoskopi er en undersøkelsesmetode der man fører et rør forsynt med elektrisk lys og speilanordning inn i et av kroppens hulorganer, slik at det kan undersøkes innvendig.

LES OGSÅ OM LIVSSTILANBEFALINGENE FRA EULAR – FOR DEG SOM LEVER MED REVMATISK SYKDOM

Sykdomsaktivitet

– Vi fant høyere frekvens av jernmangelanemi hos våre AS-pasienter sammenlignet med normalbefolkningen. Slimhinnebetennelse i tarmen ble funnet hos 62 prosent av pasientene ved hjelp av endoskopi og 11 prosent av pasientene ved koloskopi. En pasient ble diagnostisert med Crohns sykdom og en pasient ble diagnostisert med cøliaki, skriver de.

Forskerne fant også ut at AS-sykdommen var mer aktiv hos de pasientene som ble diagnostisert med jernmangelanemi.

– Vi tenker at høy sykdomsaktivitet ved AS kan forårsake slimhinnebetennelse og deretter føre til jernmangelanemi. Vi fant også at slimhinnebetennelse hos AS-pasienter ikke er relatert til NSAIDs, fordi det ikke var noen forskjell på slimhinnelesjoner mellom de som benyttet NSAIDs og gruppen som ikke benyttet denne typen medisiner. Våre funn bør støttes av videre studier, konkluderer de.

Hva er jernmangelanemi?

Har du for lite jern i kroppen kan du utvikle jernmangelanemi. Jern er et mineral som kroppen trenger for å produsere hemoglobin, et protein som transporterer oksygen i røde blodlegemer. Hvis du har for lite jern til hemoglobindannelsen, vil antallet røde blodlegemer falle. Da kan ikke blodet frakte oksygen så effektivt som det burde.

Helsenorge.no skriver at jernmangelanemi kan forårsake et bredt spekter av symptomer, som for eksempel tretthet, kortpustethet ved anstrengelse, svimmelhet og ørhet, blek hudfarge og sår tunge. Et annet symptom er dårlig muskelytelse, hvor du for eksempel ikke er i stand til å trene så lenge som vanlig. Ved jernmangelanemi kan man oppleve restless legs syndrom, hvor man har en uimotståelig trang til å bevege beina for å avlede oppmerksomheten fra ubehagelige følelser som kløe og liknende. Man kan også få tynne negler, som kan begynne å bøye seg oppover i kantene (skjenegler). I tillegg kan man oppleve uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire. Dette kalles pica-syndromet. Hvis anemien er mild eller utvikler seg langsomt, kan det imidlertid hende du ikke har noen åpenbare symptomer.

LES OGSÅ: Magesyremedisin: Mer skade enn nytte?

Eksempler på mat rik på jern
Gode kilder til jern i kosten er blant annet kjøtt, bønner, linser, nøtter, tørket frukt og spinat Foto: Tetiana Kreminska/Dreamstime.com

Årsaker

Kroppen din får normalt nok jern i det du spiser og drikker, samt fra gjenvinning av gamle røde blodlegemer, men noen forhold kan likevel gjøre at jerntilførselen blir for lav – noe som fører til anemi. De vanligste årsakene er blodtap, for lite jern i kosten og dårlig opptak av jern i kroppen. Under fordøyelsen vil jern fra maten du spiser absorberes i tynntarmen og gå over i blodet. Dersom du har betennelse i tarmen, eller fjernet deler av tynntarmen, kan jernopptaket i tarmen bli dårligere.

Enkelte sykdommer, som Crohns sykdom og cøliaki, kan forstyrre opptak av jern og andre næringsstoffer. Visse legemidler kan også hindre jernopptak, slik som syrenøytraliserende og andre legemidler som reduserer magesyre. Du trenger magesyre for å omdanne vanlig jern til en form som lett absorberes av tynntarmen. Gode kilder til jern i kosten er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, tørket frukt, samt jernberiket korn og brød.

LES OGSÅ: Mat og ernæring er mosaikkbiter som må passe

Utredning og behandling

For å finne ut om du har jernmangelanemi kan det tas blodprøve og gjøres flere tester. Blant annet kan det gjøres en test for å avdekke om det er skjult blod i avføringen, og om det er grunn til å undersøke øvre og nedre del av tarmen. Det kan også være behov for å undersøke fordøyelsessystemet for å sjekke om du kan ha magesår. Med behandling blir de fleste friske etter kort tid. Man behandles som regel med jerntabletter, men ved manglende effekt kan man vurdere jerninjeksjoner. Vitamin C hjelper kroppen med å omdanne jern slik at det suges opp lettere i tarmen, og mange velger derfor å ta jerntabletter sammen med appelsinjuice eller vitamin C-tilskudd.

Denne artikkelen er hentet fra Spafo Norges medlemsblad Spondylitten 2-23. Det er kun noen av artiklene våre som legges ut på nett.

Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på alle digitale utgivelser av Spondylitten i vårt arkiv på MinSide.

Kanskje du også liker disse: