Alle behandlingsturer til utlandet avlyst ut året
Seksjon for Behandlingsreiser til utlandet har nå avgjort at alle grupper ut året kanselleres på grunn av COVID-19. I midten av oktober vil de ta stilling til hva som skjer med gruppene som er planlagt for 2022.
På nettsiden deres har de nå lagt ut oppdatering om de ulike gruppene under en egen fane for COVID-19-relatert informasjon. Der opplyser de at alle grupper, uansett diagnose og destinasjon, ikke blir mulig å gjennomføre i 2021.
– Mye er fortsatt usikkert vedrørende smittesituasjonen, vaksinedekningen og eventuelle restriksjoner i Norge og Europa. Det er vanskelig å vite når vi kan starte opp igjen, men forutsetningen for oppstart er full gjenåpning i Norge og de landene vi sender grupper til. Vi vil i midten av oktober avgjøre om gruppene fra 2022 vil gå som planlagt, opplyser seksjonsleder Hilde Mogan i en e-post.
Søknadsfrister for 2022
De som ønsker å søke om en mulig behandlingstur til varmt klima i 2022 må forholde seg til de søknadsfristene som er oppgitt for de ulike gruppene.
- For voksne med inflammatoriske revmatiske sykdommer er søknadsfristen for turer første halvdel allerede 1. september 2021.
- For voksne med psoriasis vil Behandlingsreiser i midten av oktober avgjøre om gruppene fra januar 2022 vil gå som planlagt. Dersom reisene gjør det tar de i mot søknader fra november.
- For barn og unge med revmatiske sykdommer er søknadsfristen 1. november.
- For barn og ungdom med psoriasis er søknadsfristen 1. desember.
LES OGSÅ: Tankar – Av og til er ein millimeter nok
Bekymringsfullt
Leder av Spondyloartrittforbundet Norge, Lillann Wermskog, sier det er forståelig at det ikke kan sendes grupper til varmt klima slik situasjonen er nå, men hun er likevel bekymret for konsekvensene.
– Det blir nå over to år uten behandlingsreiser til utlandet. Det er et behandlingstilbud som mange med inflammatoriske revmatiske sykdommer har svært god nytte av. Mange av våre medlemmer forteller at disse reisene bidrar til at de fortsatt kan stå i arbeid, og at treningen og behandlingen bidrar til at de kan opprettholde hverdagsrehabiliteringen hjemme. Derfor er det bekymringsfullt når det blir så langt opphold for en så stor pasientgruppe. Spafo Norge frykter også at etterslepet vil være vanskelig å hente inn igjen, siden det det i utgangspunktet ikke er nok plasser til alle de som er kvalifisert for slike behandlingsreiser, sier hun.
HOLD DEG OPPDATERT – BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE OG LESER AV SPONDYLITTEN