Årlige helsesjekker kan avdekke tilleggslidelser

Å leve med spondyloartritt kan medføre at man også får tilleggslidelser. En engelsk studie viser at det kan være nyttig å undersøke pasientene årlig, så de får tidlig behandling for disse.

Å ha spondyloartritt betyr ikke bare å ha vondt i korsryggen. Mange opplever også smerter andre steder på kroppen, men er ikke klar over at det også er en del av sykdommen. Revmatologen bør derfor sjekke symptomene og undersøke om man trenger behandling for mer enn selve revmatismen.

bilde av et rødt og betent øye
Regnbuehinnebetennelse skal man ta på alvor. Arkivfoto

– Sen diagnostisering, eller mangel på diagnose på tilleggssykdommer, kan ha store konsekvenser for helsen og livet til disse pasientene, skriver forskerne i studien, som ble publisert i Annals of rheumatic diseases 2013.

LES OGSÅ: SMS-rapportering inn i forskningen

Grundig sjekk

51 pasienter gjennomgikk en omfattende årlig sjekk for både tilleggslidelser og affeksjon i resten av kroppen. De så blant annet etter regnbuehinnebetennelse på øyet, psoriasis og inflammatoriske tarmsykdommer.

Forskerne noterte også hva slags behandling pasienten hadde og om den virket tilfredsstillende. De noterte data om pasientene drakk alkohol, om de røyket, om de var i arbeid, eller om de var uføretrygdet i en eller annen grad.

Lungekapasiteten til alle ble testet og bevegeligheten i ryggraden ble målt. Pasientene svarte også på spørsmål om angst, depresjon, om søvnkvalitet og humør. I tillegg ble blodtrykket målt, man regnet ut BMI og sjekket hjertets funksjon med EKG.

LES OGSÅ: CT skal aldri være et førstevalg

Senefestebetennelse

Studien avslørte blant annet at åtte hadde lav bentetthet, 17 hadde for høyt kolesterol, 23 hadde for høyt blodtrykk og 21 av EKG-testene viste unormal aktivitet. Ti stykker hadde unormale resultater på lungefunksjonstesten. 28 stykker scoret høyt på testen for depresjon og angst og 33 hadde dårlig søvnkvalitet.

Noen bekhterevpasienter får betennelse i senefestene (entesopati). Det kan for eksempel være i sitteknuter, rundt hæler, albuer, i kjeven og i ribbensfester. Ultralyd viste at 19 av deltagerne i studien hadde dette, men at de selv ikke hadde merket det.

Nyttig

– Årlige undersøkelser som dette er nyttige for å avdekke tilleggslidelser hos bekhterevpasienter. Risikoen for hjerte- karsykdommer var stor, med tanke på at 53 prosent var overvektige, 39 prosent hadde høyt blodtrykk, 36 prosent hadde unormale resultater etter EKG og 29 prosent hadde for høyt kolesterol, skriver forskerne i sin konklusjon.

Med bakgrunn i studieresultatene fikk pasientene justert medisinene sine og man behandlet pasientene i et tverrfaglig samarbeid, så tilleggslidelsene også ble ivaretatt.

Tilbakemeldingene fra pasientene var at de var ekstremt positive til den årlige helsesjekken og at de for det meste ikke følte den var en belastning.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN!

Kanskje du også liker disse: