Artiklene til Spondylitten er lest en halv million ganger!

I løpet av 2019 har over 276 000 lesere vært innom på nettsiden vår for å få nyheter og skaffe seg kunnskap om spondyloartritter. Til sammen har dere lest artiklene våre over 500 000 ganger.

Oversikten er basert på analysetall for trafikk på nettsiden spondylitten.no for hele fjoråret. Det er bare noen få av artiklene fra medlemsbladet Spondylitten som legges åpent ut på nett. De fleste artiklene er forebeholdt de som leser bladet på digital fil eller i papirform fire ganger i året. Men av de artiklene som er publisert på nett, har vi laget en oversikt over de ti mest populære sakene fra 2019.

Vond rygg

Artikkelen som handler om at det å ha en spondyloartrittdiagnose omfatter mer enn vondt i ryggen er lest nesten 70 000 ganger det siste året. Det viser at det fortsatt er behov for å kommunisere at selv om ryggsmerter er det mest fremtredende symptomet for de fleste spondylitter, er det andre plager som også følger med. Betennelser i senefester, øyebetennelse, hovne og ømme ledd, hjertesykdom, magesmerter og fatigue (utmattelse) kan også være en del av sykdomsbildet for flere av spondyloartrittdiagnosene.

Dette er viktig å vite om, både for de som er på søken etter en diagnose og de som har levd med den en stund. Hvilke tilleggsplager du har kan være med på å bekrefte diagnosen og det kan avgjøre hvilken medisinsk behandling du bør få. Snakk derfor med legen din om alle plagene du opplever – også de du ikke tenker har sammenheng med grunndiagnosen din.

LES OGSÅ: Når bekhterevryggen stivner

Hjerte og smerte

Artikkelen som heter Brystsmertene dine kan være kostokondritt har krøpet oppover fra en femteplass i 2018 til å ligge som den nest mest leste artikkelen i fjor. Dette er nok en tilleggsplage mange ikke er klar over at er ganske vanlig når man har inflammatorisk revmatisk sykdom. Slik betennelse i brystbenet er et velkjent fenomen hos pasienter med spondyloartropatier, men også hos de med leddgikt. På fagspråket kalles det kostokondritt og er betennelse i brusken i overgangen mellom ribbena og brystbenet.

Kvinne som holder seg på brystet og det er markert med rødt midt på
Artikkelen som heter Brystsmertene dine kan være kostokondritt er den nest mest leste artikkelen i 2019. Foto: Melodija/Dreamstime.com

Smertene kan ofte feiltolkes som hjerteproblemer, men det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite. Pasienter med spondyloartritt har høyere risiko for hjertesykdom. Derfor bør du følge ekstra nøye med på smertene dine. Om disse er annerledes enn de «vanlige» brystsmertene bør du oppsøke lege eller ringe 113 for akutt hjelp.

Om spondyloartritt

Det er ikke så mange år siden sekkeposten spondyloartritt ble introdusert som en betegnelse. Derfor er det mange som ikke helt vet hva den omfatter. Temasiden vår om spondyloartritt har havnet som den tredje best leste også i 2019.

Flere idrettsprofiler har fått en spondyloartrittdiagnose og er åpne om dette. Når de gjør det godt ser vi en økning i besøkende på spondylitten.no, som vil finne ut mer om hva spondyloartritt er.

Da Spafo Norge lanserte kampanjen Spør om ryggsmerte ble også flere interessert i å vite mer om de ulike spondyloartrittdiagnosene og hva de burde snakke med legen om, dersom de hadde hatt ryggsmerter i mer enn tre måneder. Flere er også innom artikkelen om kampanjen for å komme til de gratis nedlastbare skjemaene man kan bruke som forberedelse til besøket hos fastlege og revmatolog.

LES OGSÅ: Gode foreberedelser gjør det lettere å bli hørt hos legen

Uførefelle

Artikkelen Delvis ufør – pass deg for uførefella har inntatt fjerdeplassen over mest leste saker i fjor. Den illustrerer hvordan en delvis uføregrad kan slå uventet økonomisk ut for enkelte. Man kan dermed ende opp med mye lavere utbetaling av uføretrygd om man ikke passer på.

Tilbakemeldingene fra medlemmene av Spafo Norge og andre leserne er at den har vært nyttig når man står ved et veiskille og ikke klarer å jobbe fulltid lenger, for dette var noe mange ikke var oppmerksomme på.

Skjermdump fra spondylitten.no sin førsteside
Forsiden på spondylitten.no er inngangsportalen til nyheter og en mengde informasjon om det å leve med spondyloartrittsykdom.

LES OGSÅ: AFP eller uføretrygd – feil valg kan gi milliontap

Psoriasisartritt

På femte plass finner vi artikkelen Psoriasisartritt – Når hud og ledd rammes. Det kan være vanskelig å diagnostisere PsA, for mange av symptomene er lik de man finner hos personer med ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Det finnes ingen spesifikk diagnostisk test for PsA. Legen ser ved undersøkelsen etter de typiske møn­strene av leddforandringer som psoriasisartritten gir. Det er viktig for legen å vite om du har, eller har hatt, hudfor­andringer som kan være psoriasis.

Sykdommen arter seg svært forskjellig fra person til person. Vanligvis vil den være mild, men hos enkelte kan den gi kroniske plager og ødeleggelse av ledd. Noen har artritt i småledd, spesielt i ytterledd i hender og føtter. Noen har asymmetrisk leddgikt, som rammer få og små ledd, noen får pølsefingre/tær (daktylitt).

Man plasserer gjerne psoriasisartrittpasientene i to hovedgrupper; de med sammenfallende symptomer som aksial spondyloartritt og de med symptomer som er mer likt leddgikt (RA). De fleste har som hovedproblem betennelser i ledd uten­om ryggen, mens andre hovedsakelig har symptomer fra rygg/bekken.

LES OGSÅ: Psoriasisartritt kan være sært underdiagnostisert

Temaside om fatigue

Norske forskere begynner å forstå noen av de biologiske mekanismene som fører til fatigue, og leter etter behandling som kan hjelpe mot denne formen for utmattelse. Artikkelen Fatigue blir bedre når du anstrenger deg har imidlertid blitt gjenstand for store diskusjoner i ulike forum hvor revmatikere ferdes, noe som gjør at den fortsatt er å finne blant de mest leste nettsakene våre.

Det er viktig å ta fatigue på alvor fordi det har konsekvenser på mange områder. Forskerne har avdekket at selv om det er en grunnleggende sykdom som er årsaken til at fatigue oppstår, betyr ikke det at man blir kvitt utmattelsen selv om man har effektiv behandling for den. De har også funnet at fatigue kan ha større innvirkning på pasientenes dagligliv enn hva de mer tradisjonelle symptomene man har forbundet med sykdommen sin.

Temasiden vår, om hva fatigue er, symptomer og hvordan det kan påvirke livskvaliteten, er derfor også godt lest.

Vi har fått mange tilbakemeldinger om at den gir god informasjon til de som rammes av denne uforståelige utmattelsen. Plutselig faller noen brikker på plass, og man klarer å se sammenhengen med den underliggende sykdommen man har. Symptomene på fatigue er blant annet at man aldri føler seg uthvilt, føler seg svak, har konsentrasjonsproblemer, hukommelsen svikter, snakker feil og har vanskeligheter med å finne riktige ord, samt at man kan bli sensitiv for lyd.

LES OGSÅ: Aktivitetsmønstre er med på å opprettholde fatigue

Forsiden

Inngangsporten til spondylitten.no ligger også blant de ti mest besøkte sidene våre. Det er forsiden mange bruker for å komme til en mengde informasjon om det å leve med spondyloartrittsykdom. Der finner man alt fra siste nytt til historier man kan kjenne seg igjen i og bli inspirert av. Sammen med informasjon om Spondylitten og Spafo Norge finner du enkelt veien videre til ting som vårt gratis informasjonshefte om Spondyloartritt, tider for hjelpetelefonen vår Spafo Hjelper Deg og den populære diagnosetesten vår.

Bilkjøring og medisiner

Regelverket for bilkjøring og medisiner er fortsatt et populært tema. Artikkelen er fra høsten 2016, da det kom ny forskrift med strengere regler for de som bruker medisiner og kjører bil. For oss er det flott å se at artikkelen er til nytte, så man vet forskjellen på når det er greit å sette seg bak rattet og ikke.

Mange har også vært innom en annen artikkel tilknyttet temaet. Der kommer det fram at det er enhver bilførers ansvar å være i stand til å kjøre bil. Selv om legen har skrevet resepten og holdt seg innenfor grensene i helsekravet, og du bare har tatt det legen har forskrevet, er det du som skal skjønne at du er susete og ikke bør kjøre bil. Det kommer ikke an på hvor lite du har tatt, men hvor stor effekt medisinen har på deg.

Mann sover på rattet i en bil
Regelverket for bilkjøring og medisiner er fortsatt noe som leserne våre er opptatt av. Foto: Vladimir Mucibabic

Populære temaer

Andre populære temaer har vært artikler om diagnostisering og mulighetene for å få en spondyloartrittdiagnose. Det er også mange som er innom og leser artikler om ulike behandlingsmetoder og nytt om forskning på dette området. I tillegg er artiklene om behandling av fibromyalgi svært godt lest, trolig for de det ser ut som en del får dette som sekundærdiagnose, eller at de får fibromyalgidiagnose istedenfor en spondyloartrittdiagnose.

Prosjektet vårt om svangerskap og spondyloartritter, som vi har gjort i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatisk sykdom, har også hatt godt med lesere. Sammen med filmen Drømmen er mulig gir kampanjen håp til dem som ønsker å bli foreldre til tross for en inflammatorisk revmatisk diagnose.

Stort engasjement

Vi ser at de aller fleste som kommer innom nettsiden vår finner oss via søk i nettleseren de bruker. Det betyr at vi oppnår målet vårt om å tilby god informasjon, som skal være lett å finne og forstå. Nesten 70 prosent av dere bruker mobilen når dere leser stoff på spondylitten.no, så endringen vår for noen år siden, med å tilby en mer mobilvennlig nettside, har blitt en suksess.

Den nest beste trafikkilden vår er innlegg som deles på facebooksidene våre Spondylitten og Spafo Norge, samt innlegg som deles i ulike facebookgrupper. Bare på facebooksiden vår har våre egne innlegg nådd ut til over en million mennesker, og da teller vi ikke med de innleggene vi har delt med andres lenker. Vi ser også at det dukker opp flere og flere lesere som har funnet oss via Instagram-profilen vår Spondylitten og IGTV-kanalen der.

LES OGSÅ: Mye godt og nyttig lesestoff i Spondylitten

Ny blader

Vi setter utrolig pris på å ha så engasjerte og interesserte lesere gjennom et helt år! Redaksjonen er allerede i gang med produksjonen av første bladet i 2020. Det kommer i postkassene mot slutten av mars. Vi gleder oss til nye muligheter for å få ut viktig informasjon til alle dere som lever med inflammatorisk revmatisk sykdom. Har du tips om saker eller temaer du synes vi burde se nærmere kan du å ta kontakt med redaksjonen på e-post.

Alle artiklene som er omtalt her finner du på spondylitten.no. Det er kun de nyeste artiklene som ligger på forsiden. Bruk søkefeltet for å finne artikler og temaer du er interessert i å lese mer om.

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ – BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE OG FÅ ALLE ARTIKLER VIA DIGITAL UTGAVE

Kanskje du også liker disse: