Biologisk medisin kan lagres i romptemperatur

Når medisiner skal oppbevares ved kjøleskapstemperatur kan det skape litt trøbbel for pasienter på lengre reiser. Flere biologiske medisiner kan nå oppbevares i romtemperatur over kortere perioder.

De nye oppbevaringsanbefalingene finner du i pakningsvedlegget i medisinesken, eller på felleskatalogen.no.

Enbrel (etanercept) var den første biologiske som var mulig å oppbevare i romtemperatur for en kortere periode. Nå har også Humira (adalimumab) åpnet for slik oppbevaring, men på litt kortere reiser.

Alle typer Enbrel – også de ferdigfylte produktene – har fortsatt anbefaling om langtidsoppbevaring i kjøleskap, i en temperatur som ligger mellom 2-8 ºC, og medisinen må ikke fryses. Det samme gjelder for Humira.

Begge medisinene skal oppbevares i ytteremballasjen for å være beskyttet mot lys.

LES OGSÅ: Disse biologiske medisinene er godkjent for de ulike spondyloartritdiagnosene

Romtemperatur

– Ved behov (for eksempel når du er på reise) kan en enkelt Humira ferdig fylt penn oppbevares ved romtemperatur (opp til 25 grader) for en periode på maksimum 14 dager – sørg for å beskytte den mot lys. I det øyeblikket den tas fra kjøleskap for oppbevaring i romtemperatur må pennen brukes innen 14 dager, eller kastes, selv om den blir lagt tilbake i kjøleskapet, står det i det nye pakningsvedlegget.

Bilde av to Humira-penner
Humira kan nå oppbevares i romtemperatur i en kort periode. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

Du bør derfor notere datoen når pennen ble tatt ut av kjøleskapet, og datoen for når den burde bli kastet. Sjekk alltid pennens innhold i det lille vinduet. Væsken skal være klar og fargeløs. Du må ikke bruke den hvis den er uklar, misfarget, eller har flak eller partikler i seg. Om pennen er frosset, eller har vært oppbevart i direkte sollys, skal du ikke bruke den.

STØTT OSS I VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! Bli medlem og fast leser av Spondylitten!

Kun fire uker

– Enbrel kan oppbevares utenfor kjøleskap ved temperaturer på opptil maksimalt 25 ºC i en enkeltperiode på opptil fire uker, og deretter skal det ikke avkjøles igjen. Enbrel skal kasseres dersom det ikke brukes i løpet av fire ukers oppbevaring utenfor kjøleskap, står det nå i det nye pakningsvedlegget.

Legemiddelfirmaet anbefaler også der at du noterer datoen medisinen ble tatt ut av kjøleskapet og datoen medisinen skal kasseres. Den skal altså ikke være mer enn fire uker fra datoen den ble tatt ut av kjøleskapet.

– Inspiser oppløsningen i sprøyten. Ikke injiser oppløsningen hvis den ikke er klar, fargeløs eller svakt gul og fri for lett synlige partikler. Bruk en annen sprøyte dersom den ikke er det, og kontakt deretter apoteket for hjelp, råder de.

Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Du kan levere medisiner du ikke kan bruke til apoteket, så destruerer de dem på en forsvarlig måte og miljøet blir beskyttet.

LES OGSÅ: Bassengbehandling gir mindre smerter og tretthet

Lyseblå kjølebag med kjøleelementer stikkende ut
Dersom utetemperaturen overstiger 25 grader er det lurt å bruke en kjølebag til medisinene. Foto: Trine Dahl-Johansen

To doser

Etter at en sprøyte med biologisk medisin er tatt ut fra kjøleskapet skal du vente i cirka 15 til 30 minutter for at oppløsningen i sprøyten skal nå romtemperatur. Ikke varm opp medisinen på annen måte. Det betyr at du ikke skal benytte varmekilder som mikro for å varme den, men du kan varme den i hendene dine, eller inntil kroppen, så den får temperatur som er litt nærmere kroppens. Da svir ikke injeksjonen så mye.

Dersom du har typen som du selv blander, kan flasken med Enbrel-oppløsningen oppbevares stående i kjøleskap i inntil 14 dager. Det gjelder blant annet de som doserer medisinen til barn. Hvert hetteglass med Enbrel 25 mg/ml skal brukes til maksimalt to doser, gitt til samme barn. Hvis det er for lite Enbrel-oppløsning i hetteglasset til den andre dosen, kast hetteglasset og begynn med et nytt brett.

LES OGSÅ: Du kan ta med deg de biologiske medisinene om du flytter til utlandet

Ikke fryses!

Det er viktig å tenke på hvor i kjøleskapet man plasserer medisinen. Om man legger den i nærheten av en innebygget fryseboks, som det ofte er på kjøleskap på hotellrom, kan medisinen fryse og den blir ubrukelig.

Vær også oppmerksom på at dersom du legger medisinen din i kjøleskapdøren på et slikt kjøleskap, havner gjerne medisinen inntil fryseboksen når du lukker igjen døren. Test alltid først ved å legge en flaske vann, eller lignende, på det stedet du ønsker å oppbevare medisinen din. Om vannet ikke fryser, er det også trygt å ha medisinen der. Bruk eventuelt en gradestokk for å sjekke at kjøleskapet har riktig temperatur.

Generelt for mange medisiner, også piller, gjelder regelen om at de ikke skal oppbevares i temperaturer over 25 grader. Det betyr at du selv på en god sommerdag i Norge bør være oppmerksom på hvordan du oppbevarer medisinene dine. Om du likevel skal ha biologiske medisiner i kjølebag, kan det være smart å putte resten av medisinene dine oppi også.

Man skal selvfølgelig oppbevare medisinen utilgjengelig for barn og man skal ikke bruke legemiddelet etter utløpsdatoen, som er angitt på esken og etiketten. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.

Vil du bli medlem og fast leser av Spondylitten kan du bli det her!

Kanskje du også liker disse: