Demens, steinalderkost og ulcerøs kolitt

Om kort tid kommer den nye utgaven av Spondylitten til postkasser over hele landet. Denne gangen handler det blant annet om demens og smertelindring, forskning, steinalderkost, trening av føtter og upper cross syndrom.

Mange som lever med smerter merker at hukommelsen blir dårligere, særlig i perioder med mye smerter. Smerte utløser stress i kroppen, og det påvirker hukommelsen og evnen vår til å lære nye ting.

Alle kan glemme ting nå og da, men om man utvikler sykdommen demens, blir situasjonen en helt annen. Litt etter litt forsvinner ordene for godt, og man får ikke gitt uttrykk for hvordan man har det.

Har du ikke blitt fast leser av Spondylitten ennå, kan du melde deg inn her, og få årets to første blader ettersendt.

Hånd med piller og vannglass foran en sengeliggende dame i bakgrunnen
Det handler om demens og god smertelindring i den nye utgaven av Spondylitten. Foto: Alila07/Dreamstime.com

Demens kan ramme alle, også de i ung alder. Om ordene våre forsvinner helt, hvordan kan de som skal ta vare på oss skjønne at vi trenger medisinene våre? Hvor mye kunnskap har de som jobber på slike helseinstitusjoner om spondyloartritter, og hva som gjør at vi kan fungere best mulig?

Det er en stor risiko for at mange med revmatiske diagnoser ender opp med dårlig smertelindring, dersom de også utvikler en demenssykdom. Pårørende, og andre i nettverket, har kanskje heller ikke nok kunnskap om sykdommen, og hvordan den påvirker livet til den som har fått demens. Så i den nyeste utgaven av Spondylitten har vi satt demens og smertebehandling på dagsorden.

LES MER OM ALLE SPONDYLOARTRITTENE

Ulcerøs kolitt

En av diagnosene under spondyloartrittparaplyen heter ulcerøs kolitt. Den har mange likhetstrekk med Crohns sykdom, men forskjellen er at ulcerøs kolitt bare angriper tykktarmen og har et annet betennelsesmønster.

Lidelsen kan gi enorme magesmerter og en rekke andre plager, som leddsmerter, leverbetennelse, hudutslett og øyebetennelse.

Det finnes biologisk behandling, som kan holde plagene i sjakk. For en som er ung, og på begynnelsen av voksenlivet, er det likevel en stor omveltning i hverdagen å skulle innrette seg etter åtteukers intervaller med medisinering. I Spondylitten forteller Karoline Brevik om sitt liv med den kroniske tarmsykdommen. Her på nettsiden vår legger vi også ut filmen om henne, som har fått tittelen 8 veker.

LES MER OM ULCERØS KOLITT

Trene bort fotsmerter

Mange sliter med smerter i føttene. For noen utvikler det seg til plantar fasciitt og hælsporer, som kan innskrenke den daglige aktiviteten betraktelig. I den nyeste utgaven av Spondylitten presenterer vi en studie, som viser at du med intensiv trening av føttene selv kan trene bort smertene.

Vi gir deg detaljerte instruksjoner om hvordan du skal utføre øvelsene, og har laget en instruksjonsvideo, så du ser hvordan du lett kan gjøre dem hjemme.

Upper cross syndrom

Denne gangen har vi også sett litt på alternativ behandling. Mange spondylitter har en uhensiktsmessig positur. Om hodet kommer for langt fram i forhold til kroppen, vil det skape en økt belastning på nakke og øvre del av ryggen. Da kan vi ende opp med upper cross syndrom. Vi har sett på hvordan muskelterapeuter behandler denne lidelsen og hvordan de tenker helhet, med både kropp, hode og kosthold.

Mann som krabber over i en bås med to sauer
Christian Hagtvet Rem har både bekhterev og MS, men har blitt kvitt smertene etter at han begynte med steinalderkost og egen produksjon av råvarer. Foto: Elisabeth O. Nilsen

Steinalderkost

I tillegg har vi møtt muskelterapeut Christian Hagtvedt Rem, som har både aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) og multippel sklerose (MS). Han tok oppgjør med livsstilen sin og har ikke vært plaget med noen av lidelsene på flere år.

Han flyttet på landet, fikk seg kone, tre barn og begynte med steinalderkost. I dag har han gris, sauer og geiter i garasjen, og kaniner og høns i kjellerboden. Alt for å ha kontroll på maten familien får i seg, fra begynnelse til slutt.

Forskning

I den nyeste utgaven forteller vi også mye om ny forskning på spondyloartritter. En norsk studie har funnet ut at høyintensiv utholdenhets- og styrketrening reduserer sykdomsaktivitet og fare for hjerte- karsykdom.

En annen studie mener at klamydia kan føre til udifferensiert spondyloartritt, mens en studie forteller at fysisk skade, som for eksempel tatoveringer, kan knyttes til utviklingen av psoriasisartritt.

I tillegg viser en studie at bruk av betennelsesdempende legemidler hindrer eggløsning etter bare kort tids bruk. Det er viktig viten for de kvinnene som er i alderen hvor de skal avgjøre om de ønsker seg barn.

HER FINNER DU FLERE ARTIKLER OM FORSKNING

Bekhterev landskonferanse

En gruppe står på stepkrakker og lener seg synkront fremover i slynger fra taket
I Ålesund fikk vi være med på slyngetrening under Bekhterev Landskonferanse. Foto: Elisabeth O. Nilsen

Forskning på spondyloartritter er i vinden for tiden. I april deltok Spondylitten på Bekhterev Landskonferanse i Ålesund. Der ble det blant annet satt fokus på forskning på bevegelsesbehandling, og vi fikk være med revmatolog Hallvard Fremstad i jakten på en spondyloartrittdiagnose.

De dagene feiret ledelsene i landets bekhterevforeninger også at det var 30 år siden de fikk en egen landsledelse for bekhterev i Norsk Revmatikerforbund. De kunngjorde også at Bekhterev Norge har fått en egen facebookside.

Slyngetrening

Under landskonferansen fikk vi også delta på slyngetrening, en ny treningsform for de aller fleste deltagerne.

Her er en liten smakebit fra den ene treningsøkten. En litt lengre video legges ut når Spondylitten er i postkassen til alle medlemmene, i løpet av første uken i juni.

Om du også vil bli fast leser av Spondylitten, kan du melde deg inn her og få bladet ettersendt. Det koster 200 kroner for ett års medlemskap.

Kanskje du også liker disse: