Hemmeligheten bak gytjen og mineralvannet

Det er naturen som er hemmeligheten bak Igalo-gytjen og vannets helende egenskaper. Begge inneholder en rekke ingredienser, som sammen reduserer betennelse, øker blodsirkulasjonen og fornyer huden.

Igalo-gytjen er en organisk leire som inneholder mineraler. Den er dannet ved å blande mineraler fra Sutorina-elven og sjøvann, som inneholder en unik marin flora og fauna. Noe av det vesentligste er at sjøen ikke er så dyp og at det er masse stråling fra solen, noe som gjør at de organiske og uorganiske stoffene gjæres.

LES OGSÅ: Klimabehandling ved Dødehavet

Sjøgress

Posidonia oceanica (murava) er viktig i dannelsen av leiren. Dette sjøgresset bidrar til gjæring og bevaring av leiren på sjøbunnen. Gytjen i Igalo inneholder blant annet kalsium, magnesium, karbonater, sulfater, fosfater, jern og hydrosulfat. De to siste gjør massen svart. Andre komponenter gjør leiren seig og gummiaktig. Den har en fin struktur, fordi 50 prosent av partiklene har en diameter på mindre enn 10 mikrometer.

Hender innsmurt i gytje mot blå himmel
Gytjen har en smertestillende og avslappende effekt. Foto: Dario Bajurin/Dreamstime.com

LES OGSÅ: Mer bevegelig med Igalo-behandling

Tåler høy varme

Gytjen fra sjøen må varmes opp til 60 grader. Den brukes bare en gang, før den blir fraktet tilbake til sjøen for å fornyes. Denne prosessen kan ta fra 4-5 måneder og opptil flere år.

Gytjens fordel er at den er formbar, tåler høy varme og holder godt på temperaturen.

Behandlingen skal blant annet gi en markant og varig blodsirkulasjon i vevet og en økt sirkulasjon i blodbane og lymfer, samt redusere hevelse. I tillegg øker den fornyingen av hudcellene og reduserer betennelse. Den har også en smertestillende og avslappende effekt.

LES OGSÅ: Klimebehandling gir store helsegevinster

Mineralvann

Våtbehandlingene foregår i mineralvann. I basseng for fysikalsk behandling har man en temperatur på 32,5-34,5 grader og i badekar en temperatur på 34-38 grader. Mineralene fra vannet trenger gjennom huden og inn til cellesystemet på grunn av trykket i vannet. De viktigste egenskapene til vannet er å virke muskelavslappende, smertestillende, øke blodsirkulasjonen og gi avspenning.

Klimaet

Det milde middelhavsklimaet i Igalo er også med på å gjøre behandlingsoppholdet effektivt. Med tørre og varme somre og milde vintre er det et godt utgangspunkt for revmatikere, men noen værsensitive revmatikere forteller at den høye luftfuktigheten og regnskurene innvirker negativt på effekten av behandlingen deres.

Byen har i gjennomsnitt 200 soldager i året. Fra mai til september er gjennomsnittstemperaturen 25 grader og temperaturen i havet er 22-26 grader.

Kilde: Institutt Igalo og diverse Igalo-reisende

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID OG BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: