Isbading ga uventet effekt for psoriasisartrittpasient

Det startet som en halvveis fleip, men etter sitt første isbad ble Paul Ivar Pettersen fra Trondheim hekta. Nå ønsker han å fylle batteriene ved å bade i sjøen hele vinteren.

– Første nyttårsdag spurte kameraten min om jeg hadde noen planer for dagen. Ja, svarte jeg, jeg skal ut å bade, vil du være med?

Kameraten tenkte seg om i tre sekunder før han svarte ja. De dro til sjøbadet i Trondheim. Det blåste og var sludd i lufta, men de fikk noen til å filme og hoppet uti.

– Jeg veit ikke hva som skjedde, sier Paul, men i det øyeblikket jeg kom opp av vannet fikk jeg så mye energi. Jeg hadde boostet batteriene mine med å bade om vinteren!

LES OGSÅ: Revmatologens diagnosejakt for vond rygg

Overrasket

Han har psoriasisartritt og hadde ikke forventet en slik effekt på nyttårsstuntet. Tidligere brukte han Metex-sprøyter. Det er cellegift i lave doser, og han følte seg etter hvert gradvis svakere. Han greide ikke å gå på medisinene lenger og la de vekk. I stedet la han om kostholdet og ble mer aktiv.

Paul hadde ingen annen tanke med å bade 1. januar enn å legge ut film og bilder i sosiale medier. Nå ble han så full av energi at han hadde mest lyst til å legge ut på en løpetur da han kom hjem.

– Folk legger jo ut bilder at de tar årets første bad i mars eller mai, eller endog juni. Jeg ville slå dem alle. Den ekstra energien jeg fikk kom overraskende på meg, sier Paul.

Siden det første badet, har flere blitt med ham på badetur i Trondheimsfjorden. Flere, og det er friske folk, sier at de får mer energi etter vinterbadet.

Her kan du se video av Paul Ivar Pettersens første isbad 1. januar 2017.

Artikkelen fortsetter etter videoen

https://www.facebook.com/paulivar/videos/10154763386355450/

Video: Paul Ivar Pettersen

Endorfiner og adrenalin

Det er kjent og veldokumentert at kulde har en smerte- og betennelsesdempende effekt. Bo Belhage, som er overlege ved Københavns Universitet, er selv vinterbader. Han har forsket på hva som egentlig skjer i kroppen når den utsettes for den sjokkbehandlingen det er å plutselig befinne seg i kaldt, kanskje iskaldt vann.

– Kroppen nedkjøles ekstremt raskt, og kroppens forsvar settes i gang. Blodkarene trekker seg sammen og sjokket utløser en cocktail av endorfiner og adrenalin i blodet, skriver forskning.no om overlegens vinterbadingseksperiment.

Eldre faglitteratur hevder at blodkarene til isbadere ville trekke seg sammen, og at tøffingene ville få en kraftig puls. I Belhages undersøkelse fant de bare en liten pulsøkning, og ingen blodtrykksøkning, slik de hadde forventet. De hadde også forventet å finne en større blodgjennomstrømning til hjernen, men det motsatte skjedde.

LES OGSÅ: Vibeke laget hastagen #fuckbekhterevs og kjemper mot sykdommen

Tre ganger i uken

Noen undersøkelser viser at de som bader om vinteren har få sykedager, og at de føler seg sunnere. Forskerne vet imidlertid ikke om det er sunne mennesker som isbader, eller om man blir sunnere av å bade i kaldt vann. Belhage opplyser til forskning.no at dersom man skal ha de positive effektene av å isbade, bør man ta en dukkert om lag tre ganger i uken

Bader hver helg

Paul og vennene i Trondheim hadde ikke tenkt på forskningen rundt det med isbading før de kastet seg i fjorden. Han har ikke målt hvor kaldt vannet er, men regner med at det ligger på rundt fire grader på vinteren.

– Jeg tenker ikke på hvor mange grader det er, det viktige for meg er at vinterbadingen har gitt meg så mye energi. Jeg har ikke følt meg så bra, og hatt så mye energi, på mange år. Det er flere som har blitt med på badeturene våre, og vi håper å kunne bade hver helg fram til sommeren. Da blir vel kanskje vannet for varmt, ler han.

Paul registrerer at psoriasisen også har blitt mindre plagsom, og at lysbehandlingen har blitt mer effektiv etter de vinterlige sjøbadene.

– Ikke bad alene!

Overlege Bo Belhage advarer om at ikke alle tåler å bade i kaldt vann. Noen kan gripes av panikk, og under eksperimentet hans besvimte to utrente vinterbadere. Hvis man er i vannet og besvimer, drukner man, derfor bør man aldri isbade alene. Han anbefaler å venne seg til gradvis kaldere vann og starte om sommeren.

FÅ MED DEG FLERE GODE HISTORIER I SPONDYLITTEN FOR BARE 200 KRONER I ÅRET!

Det finnes mange som bader i Norge om vinteren. Her er det Skjold Isbadeklubb som hopper uti i desember:

ISBADEKLUBBER

Kanskje du også liker disse: