Mindre betennelse på spinningsykkel

Etter ti uker med harde treningsøkter på spinningsykkel fikk kvinnene med leddgikt mindre betennelse i kroppen, melder NTNU og forskning.no.

Pasienter med leddgikt og lignende revmatiske sykdommer har ofte redusert kondisjon, samt en økt risiko for hjerte- og karsykdom. Det er derfor ekstra viktig at disse pasientene driver med fysisk aktivitet og trening som virker bra på kondisjonen.

Høyere intensitet

Det finnes ikke så mye dokumentasjon på hvordan trening påvirker leddene, kun dokumentasjon på at trening med moderat intensitet fører til bedre kondisjon, uten at smerter, sykdomsaktivitet eller leddødeleggelse øker. Dette har Bekhterever’n (Spondylitten) skrevet om flere ganger. Mange studier viser imidlertid at intervalltrening med høy intensitet er mer effektivt på kondisjonen enn trening ved moderat intensitet. Forskerne ved NTNU ønsket å undersøke om pasienter med leddgikt tålte og opplevde høyere intensitet på treningen.

Les også: Utholdenhetstrening er nyttig for bekhterevere

Flere fordeler

Forsøket varte i ti uker med harde treningsøkter på spinningsykkel to ganger i uken. Forskerne fant ingen forverring av smerter eller sykdomsaktivitet hos kvinnene med leddgikt. De så heller en tendens mot mindre betennelse i kroppen ved måling av betennelsesmarkøren CRP. Deltakerne opplevde i tillegg en solid økning i maksimalt oksygenopptak, noe som betyr at de reduserer sin risiko for hjerte- og karsykdom. De opplevde også en liten reduksjon i BMI, fettprosent og midjemål, samt at muskelmassen økte som følge av treningsperioden.

De som deltok i studien syntes også det var en veldig fin, tidsbesparende og effektiv treningsform. De ble stort sett motivert til å fortsette med trening på grunn av den gode fremgangen.

Les også: Treningstips og gode råd for spondylitter

Intervalltrening

Under treningsøktene varmet deltakerne opp i ti minutter med en puls som var cirka 70 prosent av makspuls. Deretter gjennomførte de fire runder med høy intensitet, som vil si 85–95 prosent av makspuls i fire minutter. Pausen var på tre minutter mellom hver runde, hvor intensiteten var cirka 70 prosent av makspuls. Treningsøkten tok totalt 35 minutter.

Dette var bare en liten studie med få deltagere, så forskerne mener det er for tidlig å konkludere med anbefalinger for fysisk aktivitet for denne pasientgruppen, men revmatologisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim er sammen med CERG ved NTNU i gang med å teste ut treningsøkter med høy intensitet for flere ulike pasientgrupper.

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

 

Kanskje du også liker disse: