Naftalanbehandling, crossfittrening og smerter

Det er en svært variert utgave av Spondylitten som snart er klar for utsendelse. Der kan du lese om lindrende oljebad med naftalan, treningsformen crossfit, restless legs og hvordan du skal forholde deg til smerter.

Vi gleder oss til å dele årets første utgave av Spondylitten med dere! Bladet som er til for deg med en eller annen form for spondyloartritt, som for eksempel aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt og Crohns sykdom, samt pårørende og helsepersonell.

Dame som løfter traktordekk
Vibeke Høgseth har Aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), men trener crossfit. Foto: Privat

– Bare gjøre NOE

Du får møte bekhterever Vibeke Høgseth i Ålesund, som ikke vil at sykdommen skal stoppe henne. Så hun trener crossfit, hvor fokuset er å pushe seg til å yte sitt aller beste, blant annet løfter hun store traktor dekk!

Vi mener selvfølgelig ikke at alle skal gå ut og begynne å løfte på traktordekkene de finner på nærmeste gårdsbruk. Budskapet er rett og slett å finne en treningsform du liker og begynne der du er. Du trenger ikke konkurrere med alle andre, men strekke deg mot mål du har satt for deg selv. Det kan være alt fra å gå en tur på 15 minutter hver dag til å starte med en helt ny treningsform med høy intensitet.

– Det gjelder bare å møte opp og gjøre NOE, fordi alt teller. Min erfaring er at det er vondere i det lange løp å ligge på sofaen, sier Høgseth til Spondylitten.

LES OGSÅ: Trening av magemusklene – Unngå å trene hoftebøyerne

Smerter

For mange stopper treningen på grunn av smerter. Smertebehandling er vanskelig. Vi er så forskjellige, så det som hjelper den ene har kanskje ikke effekt for den andre. Trening er en viktig bit i hverdagsrehabiliteringen, men det er også viktig med god smertelindring, så kroppen får den hvilen den skal ha – og ikke minst at kroppen orker å bevege seg.

Egil Fors, professor ved St. Olavs hospital i Trondheim, forteller i denne utgaven om hva som skjer med kroppene våre når de har smerter. En toppidrettsutøver arbeider strategisk gjennom smertene han utsetter seg for, men for oss med ulike spondyloartritter er det ikke sikkert at det er like smart.

Bad i råolje

I og med at vi er så forskjellige, vil det også variere hva slags andre behandlingsformer som fungerer. I denne utgaven av forteller vi for første gang om naftalanbehandling. I Zagreb i Kroatia badet vi i brun råolje og testet mange av de andre behandlingsformene på spesialsykehuset for personer med hud- og leddplager.

Mann og dame med stokker som trener i et basseng av stål
Odd Mikkelsen og Liv-Ellen Martinussen hadde også bassengtrening ved Naftalansykehuset. Foto: Trine Dahl-Johansen

Vi søkte også om å få refundert utgiftene til behandling fra HELFO. Hvordan vi hadde det på turen og om vi fikk igjen pengene, må du vente til etter påske med å finne ut av.

LES OGSÅ: Aktivitets- og opplevelsestur til Kroatia

Særfradrag og forskning

Og du – det er fortsatt mulighet til å trekke fra store sykdomsutgifter på skatten. Vi har sjekket hvordan regelverket er nå og hva du kan føre opp på den kommende selvangivelsen, som snart skal leveres inn.

I tillegg kan du få med deg ny forskning på personer med aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) og for eksempel restless legs og nevropatiske smerter.

LES OGSÅ: Særfradraget for sykdomsutgifter opprettholdes

Vær snar!

Dersom du ikke har fått betalt fakturaen for 2016 ennå har du fortsatt noen dager på deg. Ta kontakt snarest om du ikke finner den, så vi kan få sendt deg en kopi.

Dersom du vil bli fast leser av Spondylitten kan du melde deg inn her nå for bare 200 kroner for et helt år.

Da rekker vi å sende deg faktura. Betaler du fort får vi deg med i sendingen av årets første utgave. Rett etter påske skal bladet være på plass i postkasser over hele landet.

Visste du forresten at Spondylitten sendes ut til alle landets revmatologer? Om du ikke ser bladet på venterommet hos din revmatolog, kan du jo etterlyse det.

LES MER OM SPONDYLITTEN HER!

Kanskje du også liker disse: