Opatija – en liten by full av opplevelser

Fire uker på behandlingsreise gjør at man gjerne blir litt brakkesyk. I Opatija finnes det mange muligheter for aktiviteter, både organiserte og de du utforsker på egenhånd.

Opatija blir betraktet som en perle ved Adriaterhavet, der den ligger under høye fjell på Istriahalvøya nær grensen til Italia. Byen betraktes som et veikryss for tre kulturer; Slovensk, italiensk og tysk, som man også kan se på den spesielle arkitekturen.

Her finnes vakker natur, parker og gammel østerisk-ungarsk bebyggelse fra imperiet på slutten av 1800-tallet. Den lille byen har trukket til seg turister fra hele verden i mer enn 160 år. Særlig overklassen fant veien til byen. Kvarner hotell, som fortsatt ligger langsmed strandpromenaden, var den første bygningen for turister på østkysten av Adriaterhavet.

På grunn av de høye fjellene er temperaturen relativt stabil. På vinteren er gjennomsnittstemperaturen 7 grader og på sommeren 22 grader.

SE STORT BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN!

LES OGSÅ: Behandlingsreise med «mysterierom»

Lokalbefolkning i kostymer fra keisertiden
Den keiserlige byen ble feiret med avstengt hovedgate, konserter. Lokalbefolkningen engasjerte seg, ruslet gatelangs i tidsriktige kostymer. Foto: Trine Dahl-Johansen

Strandpromenaden

Lungomare betyr promenade og i det som regnes som Opatija byområde går strandpromenaden fra byen Volosko, forbi Opatija sentrum og en rekke andre tettsteder, med ende i Lovran, etter nesten 12 kilometer. Der finner man en sjarmerende gamleby, som er vel verdt et besøk.

Langs promenaden finner man en rekke viker og strender, samt kafeer og restauranter. Ofte finner man de skjulte restaurantperlene noen trapper opp, eller inn en sidegate.

Badestrendene

Langs hele strandsonen kan man bade, og det er laget trapper eller montert stiger hele veien, så man lett kan komme ut i det asurblå havet. Kroatia har for det meste steinstrender, men det er bygget opp betongstrender langs store deler av sentrums strandpromenade. Der finnes det solsenger, noen med og noen uten madrasser. Prisen for leie av solsenger med madrass og parasoll varierer veldig, fra 30 kroatiske kuna (ca. 40 nkr) til 100 kuna (ca. 130 nkr) per dag i 2018. Noen steder kostet det ingenting om man kom etter lunsj.

Den nærmeste stranden til Villa Dubrava, hvor de norske pasientene bor,  hadde utspring av vann fra fjellet flere steder, noe som førte til at vannet ble ekstremt kaldt til tider. Mange valgte derfor å gå et stykke videre til bystranden, Slatina, hvor det var mer behagelig temperatur. Det er lurt med badesko i området på grunn av skarpe steiner og kråkeboller.

Fremkommeligheten for personer i rullestol er dessverre ikke den beste i byen. Det er mange trapper å forsere – både for å komme til butikker og restauranter, og for å komme til strandpromenaden. Det finnes muligheter til å komme seg ned på promenaden selv med rullestol, men flere steder langs promenaden må man gå noen trappetrinn for å komme seg videre.

LES OGSÅ: Trives på behandling i Opatija

Maten

Det kroatiske kjøkken varierer veldig fordi hvert område har sine egne mattradisjoner. Innlandets er preget av gamle slaviske tradisjoner med påvirkning fra Ungarn, Østerrike og Tyrkia. I kystregionene finner man påvirkning fra Hellas, Italia og Frankrike, og naturlig nok mer sjømat.

Fire glade folk og et selskapssykt esel
Det var gode turmuligheter i området. Her har en gjeng tatt et eselstopp under fjellturen til Poljane og den lille kirken Sveti Petar. Foto: Arild Støa

Maten vi fikk servert i forbindelse med behandlingsreisen til Thalassoterapia Opatija besto mye av svinekjøtt, kalkun, okse og fisk. En god del var frityrstekt og det var ofte tilberedt i sauser og brukt mye olje. Maten var ofte veldig godt kokt, eller stekt, noen ganger i meste laget, men den var smakfull og variert gjennom oppholdet.

Det var alltid alternativer med både kjøtt og fisk på middags- og lunsjbuffeten. De hadde også mye ulike grønnsaker man kunne velge i. De som hadde diett kunne spørre om å få tilpasset mat, men for dem ble det gjerne litt ventetid, til tross for at kjøkkenet visste om diettene.

Frokosten hadde alltid stekt egg eller eggerøre, samt kokte egg, oster, kjøttpålegg, diverse syltetøy, yoghurt, ulike brødtyper etc. Mellommåltidet klokken 16 var litt magert, med tørt brød fra frokosten, litt syltetøy, kremost, melon og tørre kaker.

Til alle måltider var det mulig å forsyne seg med frisk frukt, som epler, kiwi og appelsiner, men det var gjerne rift om bananene, så man måtte være kjapp om man skulle få med seg det. Det var også gratis vann, kaffe, te og varm sjokolade tilgjengelig til de tre hovedmåltidene.

LES OGSÅ: Sykemelding og behandlingsreise til utlandet

Kulturbyen

Opatija har et aktivt kulturliv. Tre av de fire helgene undertegnedes gruppe var på behandlingsreise i juni/juli 2018 ble det arrangert ulike festivaler. Retropatija, musikkfestival og Den keiserlige byen ble feiret med avstengt hovedgate, konserter og ulik underholdning rundt om i byen. Lokalbefolkningen engasjerte seg, ruslet gatelangs i tidsriktige kostymer, danset og nøt sommerkveldene.

Fargerike gamle Mini-biler
Det arrangeres en rekke festivaler i Opatija i løpet av året. Dette er fra Retropatija. Foto: Trine Dahl-Johansen

Det arrangeres også ulike aktiviteter og konserter på bystranden flere ganger i uken, blant annet var det gratis zumbatrening to ganger i uken, så sant været tillot det.

Opatija har også et utendørs amfiteater med 2000 plasser, hvor det arrangeres en rekke konserter med kjente artister. Der kan man også oppleve opera, ballett, symfonikonserter, folkloreoppvisninger, rock og popkonserter, teater og film. Man finner også en rekke gallerier med lokale kunstnere i byen.

Aktiviteter

I regi av behandlingssenteret Thalassoterapia Opatija ble det satt opp forslag til utflukter i helgene. Det var for eksempel dagsturer til italienske Venezia og Trieste, eller guidet sightseeing på halvøya Istria med festningsbyen Rovinj og det romerske amfiteateret i Pula. Det var også mulighet for å dra på tur til øya Krk, den nest største øya i Adriaterhavet.

Turene ble arrangert dersom det var åtte eller flere som ønsket å være med. Dersom det var for få påmeldte var det likevel mulighet for å bestille turene med de lokale reisearrangørene og dra på egenhånd.

For mange var det likevel mer enn nok annet å drive med i Opatija og området rundt. Der finnes det flere parker man kan rusle i, og nyte synet av frodig vegetasjon og dekorative blomsterbed. Man kan dra på organiserte båtturer, fisketurer, leie kajakk, dra ut med glassbunnbåter for å se på livet under havet, leie vannscootere, eller bli med på paraseiling.

I tillegg var det greie shoppingmuligheter både i Opatija og i tilknytning til den nærmeste storbyen, Rijeka, selv om butikkene i Opatija er preget av at det er mye overklasseturisme i området.

Turer på egenhånd

Det var også mulig å dra på egne gåturer, enten i fjellet, eller en populær tursti kalt Carmen Sylva. Stien ble laget i forbindelse med at den rumenske kongen Carol I red feil, og fant en sti oppi fjellet hvor han syntes det var vanskelig å ri med hesten sin. Han donerte penger til å lage stien mer fremkommelig, og den ble kalt opp etter hans kone, dronning Elisabeth I. Hennes pseudonym som forfatter og poet var Carmen Sylva.

Stien går i ca. 5,2 kilometer fra Opatijas sentrum, et stykke opp i fjellet og bortover åsen, før den ender på strandpromenaden ved Lipovica, nesten i Lungomares ene ende. Med retur langs vannet blir turen på 8,3 kilometer totalt.

Stein malt som er fargerik fisk
Langs Carmen Sylva finner man lokal kunst noen steder. Foto: Trine Dahl-Johansen

Turer i fjellet

Fjellturene kan være krevende, men man velger selv hvor langt man ønsker å gå. Stiene er godt merket og viser blant annet veien til Veprinac og kirken Sveti Marka, 512 meter over havet. Det er en ganske krevende tur, men med flott utsikt. Turen er på om lag 8,5 kilometer totalt.

En litt lettere variant går til den lille kirken Sveti Petar i Poljane, som ligger på ca. 310 høydemeter og er totalt på cirka 7,5 kilometer. Underveis møter man blant annet på et svært selskapssykt esel.

Om man ønsker å utfordre seg selv enda mer kan man dra til naturparken Učka, det høyeste fjellet i området på 1400 meter. Området og fjellet har 150 kilometer med turstier, som går til både Veprinac og Poljane. Det er bussforbindelse mellom Učka og Opatija.

NB: Etter nye anbudsrunder våren 2022 er Opatija fra 2023 ikke lenger en del av programmet til Behandlingsreiser til utlandet

Denne artikkelen sto på trykk i Spondylitten 3-18. Det er kun noen av artiklene fra bladet som legges ut åpent på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.

Klikk på bildene i galleriet for å se større versjoner av dem

Kanskje du også liker disse: