Osteopaten fikset skulderen
Bård Engevik har hatt Bekhterevs sykdom i mange år. Han hadde sin første time hos osteopat for et par år sidenen og vil ikke nøle med å søke lignende hjelp igjen.
Vardøværingen, med bosted på Kolbotn like utenfor Oslo, hadde fått innvilget behandlingsreise til utlandet for et par år siden. Et lite hjerteinfarkt satte imidlertid stopper for reisen, men Bård valgte å reise ned til Balçova i Tyrkia på egenhånd. Der trente han i fitnessenteret, men slet med en skulder som ikke ble bra.
– Jeg kjenner mange der nede og fikk tips om en student på universitetet som kunne hjelpe meg. Jeg hadde tre sesjoner med ham og opplevde det som veldig nyttig.
Les også: Avliver mytene om behandlingsreislotteriet
Brutalt
– Hvordan var behandlingen sammenlignet med ordinær fysioterapi?
– Den var litt mer brutal, ler han og legger til at her var det solide grep som ble gjort.
– Det ligner litt på manuellterapi, men osteopaten har hendene på deg hele tiden og hjelper deg med å lirke og løsne. Hos meg har ting nå løsnet som har vært stivt veldig lenge, sier han og forteller om en gammel låsning i skulderen som endelig har sluppet taket.
– Smertene i skulderen var alvorlige og jeg var på grensen til sykemelding. Osteopaten tok tak med begge hender rundt skulderbladet og fikk lirket det løs, så fortsatte han med resten av kroppen de neste øktene, forklarer han.
I tillegg til behandlingen fikk han noen øvelser han skulle gjøre hjemme, blant annet med en liten ball, som han skulle rulle skulderen mot, og ulike tøyningsøvelser.
Bård er ikke i tvil om at behandlingen er noe for ham og ser for seg å bruke det som en vedlikeholdsbehandling nå og da.
– Og neste gang kroppen gir meg en heftig runde tar jeg en runde med osteopati. At man må betale alt av egen lomme er selvfølgelig et minus, men det er verdt det, lover han.
Åpner opp
Bekhterever’n møter Bård på en vedlikeholdstime i Oslo. Asli Begen har jobbet som fysioterapeut ved behandlingsavdelingen til Balçova Termal Hotel, men har videreutdannet seg til osteopat. Flere av fysioterapeutene på instituttet videreutdanner seg nå til osteopater. Nå har Asli giftet seg, flyttet til Oslo. At hun brenner for faget sitt er det ingen tvil om.
– Vi må åpne så pasienten blir klar til å ta i mot behandlingen, forklarer hun og graver fingrene inn i magen til Bård.
Han påstår at det ikke er smertefullt, men innrømmer at hun stadig finner «noen interessante punkter».
Les også: Behandling av spondyloartritter
Ser på helheten
– Vi ser på kroppen som en helhet og for bekhterevpasienter er det ikke bare ryggen og leddene som er affisert av sykdommen. Organene inni kroppen er også gjerne i trøbbel, blodsirkulasjonen og mobiliseringen av disse er også dårlig, sier hun og forteller om kramper i mellomgulvet og stramme ligamenter og membraner.
– Medisinene dere tar er også med på å gjøre at organene deres jobber overtid, så det er blant annet veldig viktig å få opp blodsirkulasjonen i leveren, så den kan virke godt og være frisk.
Sirkulasjon er viktig
Hver osteopatbehandling tar rundt 30 minutter, men Asli bruker mer tid om hun føler det er nødvendig.
– Behandlingen er veldig individuell. Man kan ikke gjøre for mye på en gang heller, for da kan det bli for tøft for kroppen. Det viktigste er å øke sirkulasjonen i blodomløpet så oksygenopptaket blir maksimalt og kroppen kvitter seg med karbondioksidet. Kroppen regulerer seg selv når sirkulasjonen er god, sier hun og forklarer at det er viktig å ha et velfungerende nervesystem, både det autonome, som kontrollerer de indre organene, og det somatiske, som kontrollerer bevegelsessystemet.
– Hele kroppen skal være avslappet etter behandlingen, sier hun.
Lirker det løs
Selv om behandlingene Bård hadde i Tyrkia i sommer hjalp godt, er det helt klart at den høyre skulderen hans ikke fungerer så godt som den skal. Når han strekker armene over hodet kommer den ikke like langt bak som den venstre. Asli gyver derfor løs på den og hun lirker, drar, strekker og tøyer. Hun løsner også opp i spenninger i ribbeina og frigjør nervebaner som kommer fra kraniet.
– Alt henger sammen. Har du problemer med ørene eller øynene? Eller i nesen? Sliter du med slimdannelse i halsen? Har du problemer med å spise noen matvarer? Har du et refluxproblem?
Les også: Tidlig og målrettet behandling av spondyloartritter
Organene på riktig plass
Hele veien spør hun om Bårds helsetilstand og forklarer til reporteren at det er mange bekhterevpasienter som har problemer med magen og at de reagerer på enkelte matvarer.
– Har man Bekhterevs sykdom synker man gjerne litt sammen og organene får dårligere plass og nedsatt bevegelighet. Om man bedrer forholdene og øker bevegeligheten til organene bedrer gjerne problemet seg.
– Det ser kanskje litt puslete ut, men hun tar virkelig hardt i, lover Bård der han ligger på behandlingsbenken.
– Trening kan jeg jo gjøre på egenhånd. Når jeg skal til osteopaten står det «knekking» i kalenderen min, ler han.
Etter endt behandling har han cirka 15 grader bedre bevegelse i skulderen.
– Jeg merker en stor forskjell, sier han og forsvinner ut i vinterkulda.
Kunne ikke hjelpe alle
Asli er derimot ikke ferdig med sin dag, men tar seg tid til å fortelle litt mer om faget hun brenner sånn for.
– Jeg er utdannet fysioterapeut og har jobbet mye med revmatiske pasienter i Balçova i de 2,5 årene jeg var der. Utfordringen min ble at jeg ikke kunne hjelpe alle pasienter med de teknikkene jeg kunne, så jeg begynte å lære meg manuellterapi for å kunne mobilisere pasientene. Fortsatt var det noen pasienter som ikke ble noe bedre og jeg tok et deltidsstudium i osteopati i Istanbul gjennom fem år og hadde deltidsjobb ved siden av, forteller hun.
Etter kort tid på skolebenken i Istanbul ble hun tilbudt å være assistent ved undervisningen og etter to år ble hun også brukt som lærer ved skolen.
Ser inn i vinduet
Asli er ikke i tvil om at pasientene hennes blir bedre og forteller om en dame som kom til henne med ryggplager. Hun forsøkte med manipulasjon, men det ble ikke noe bedre. Ved å bruke osteopatteknikker oppdaget hun at pasienten hadde en inflammasjon i magen og at det var noe feil med urinveien og nyreområdet. Hun sendte derfor pasienten videre, for hun skjønte at her var det ingenting hun kunne gjøre før årsaken ble funnet. Det viste seg at pasienten hadde nyrestein, og at smertene i ryggen forsvant når steinene ble borte.
– Jeg ser at osteopatien kan hjelpe de vanskeligste pasientene, de som ikke blir bra hos andre behandlere. Det hjelper når vi finner hovedgrunnen til smerten! Vi behandler ikke bare symptomene, men finner årsaken så smertene ikke kommer igjen. I fysioterapien behandlet vi smerten, men det kan man like godt gjøre med medisiner. Det blir som å vaske vinduet, men du ser ikke gjennom det. I osteopatien ser vi på innsiden også.
Bedre funksjon
Hun presiserer at osteopati ikke kan kurere bekhterev, men at behandlingen kan være med på å holde en bekhterevkropp i riktig balanse, så man ikke får så mange plager.
– Er kroppen balansert og den har god sirkulasjon vil vi kunne hjelpe til med å øke bevegelsen i ledd som ikke er inflammert og organmobilisering, så funksjonaliteten til hele kroppen blir bedre. Vi hjelper kroppen til å leve godt med den lidelsen som er der.
Les også: Rehabilitering i Norge ga god effekt
Flyttet for kjærligheten
Det er bare noen måneder siden Asli kom til Norge og hun har jobbet i litt over et halvt år på klinikken i Oslo.
– Det var en vanskelig avgjørelse å reise, for jeg hadde jo alt i hjemlandet; familie, venner og ikke minst en god jobb som osteopat. Men kjærligheten gjorde at jeg valgte å reise, forteller hun.
For bare noen måneder siden giftet de seg her i Norge, men ser fram i mot en skikkelig bryllupsfest i Tyrkia til sommeren.
Utfordrende
En utfordring med å jobbe som osteopat i Norge er at denne behandlingsformen ikke er refusjonsberettiget. Bekhterevpasienter har krav på gratis fysikalsk behandling og behandling hos manuellterapeut, så for mange sitter det derfor langt inne å skulle betale for osteopati.
– Dessuten er det jo så dyrt å få denne typen behandlinger her. En behandling koster mellom 500 og 1000 kroner timen på de forskjellige instituttene i Oslo. I Tyrkia er prisen mer overkommelig for nordmenn, mens det for en tyrker med gjennomsnittsinntekt faktisk er en større utgift. Heldigvis hender det ofte at det kun er noen få behandlinger som skal til for å gjøre ting bedre. Mange tror de må komme hver uke, men det stemmer ikke. Noen ganger holder det med 1-3 behandlinger, men det varierer fra pasient til pasient og hvor sammensatt problemene er. Husk også at det kan ta litt tid, opptil flere dager, før man merker full effekt av behandlingen, så man skal ikke komme for ofte, sier hun.
Mer å lære
Og selv om Asli har lang erfaring med pasienter, teknikker og utdannelse som osteopat føler hun seg ikke ferdig utlært.
– Det er alltid nye teknikker jeg kan lære. Alle bekhterevere er for eksempel ikke like selv om de har den samme diagnosen, så jeg må utvikle meg, sier hun og gjør seg klar for neste pasient.
HVA ER OSTEOPATI?
- Osteopati øker kroppens evne til å helbrede seg selv gjennom fysisk behandling av hele kroppen. Behandlingsformen fokuserer på å se sammenhenger i hele kroppen, ikke bare muskel- skjelettsystemet, for å finne årsaken til plagene. Den er ofte et annet sted enn der man opplever smerten.
- Osteopati bygger på medisinske fag som anatomi, fysiologi, biomekanikk og patologi og behandler også bindevevsnettverket i kroppen, opplyser Norsk Osteopatiforbund på sine nettsider.
- Effekten av behandlingsformen er noe omstridt og i de fleste vestlige land er osteopati betraktet som en form for komplementær, eller alternativ behandling, leser vi på Wikipedia.