Forsiden til Spondylitten 4-23, med tema osteoporose, samt psykisk helse og revmatisme

Osteoporose, psykisk helse og vinner av Spafoprisen 2023

Årets siste utgave av Spafo Norges medlemsblad Spondylitten er nå underveis til våre faste lesere. Denne gangen tar vi opp temaer som osteoporose og spondyloartritt, psykisk helse og revmatisk sykdom og nye behandlingsmuligheter. Vinneren av Spafoprisen 2023 forteller også om sine 50 år i revmatologiens tjeneste.

De som har sykdom med betennelse i ledd, mage og tarm har høyere risiko for å bli benskjøre.  Siri Merete Lohne-Fosserud forteller om sitt liv med osteoporose og ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Vi har også snakket med fagekspertise fra Diakonhjemmet sykehus, som deler viktig kunnskap om osteoporose. Revmatolog Birgitte Nellemann forklarer hva osteoporose er, hvordan man kan forebygge og hvordan man behandler slik benskjørhet. Fysioterapeut Randi Marie Sørland forteller om trening som både forebygging og behandling, og hvordan treningen bør ta hensyn til hvordan din skjeletthelse er.

Psykisk helse – pasientperspektivet

Under den skandinaviske revmatologikongressen SCR 2023 var det ikke bare forskningsstoff på programmet. Helsefagarbeiderne innen revmatologi fikk også presentert pasientenes perspektiv innenfor noen områder. Et av temaene handlet om psykisk helse, der Lena Andersen rørte en hel sal med sine erfaringer og tankevekkende ord. Hun deler også sin historie med lesere av Spondylitten, med håp om at den kan være til hjelp for andre som opplever at den revmatiske sykdommen byr på mer enn bare leddplager.

I denne utgaven vil du også finne tips om trygge og kvalitetssikrede apper som kan benyttes som selvhjelpsverktøy. De er gratis og er laget av Helsedirektoratet.

Nye medisiner godkjent

Denne gangen forteller vi også om at flere nye behandlingsmuligheter har blitt godkjent for noen av spondyloartrittdiagnosene. To medisiner kan nå brukes i behandling av Crohns sykdom, og en helt ny biologisk medisin er godkjent for aksial spondyloartritt og psoriasisartritt.

Resultater fra en bentetthetsmåling med en DXA-skanner i bakgrunnen
Hovedtemaet i årets siste utgave av medlemsbladet til Spafo Norge er osteoporose og spondyloartritt. Foto: Rattanachot2525/Dreamstime.com
Smilende Dr. Oddvar Andrup med modell ryggrad
Vinner av Spafoprisen 2023 er revmatolog Oddvar Andrup. I et stort portrettintervju forteller han om livet som lege på revmatologisk poliklinikk gjennom 50 år. Foto: Trine Dahl-Johansen

50 år ved revmatologisk poliklinikk

I høst har Spafo Norges medlemmer, og følgere i sosiale medier, sendt inn forslag og stemt fram hvem som skulle vinne den aller første Spafoprisen. Nå er vinneren kåret, og det ble revmatolog Oddvar Andrup på Diakonhjemmet sykehus! I et stort portrettintervju med Spondylitten forteller han om livet som revmatolog på poliklinikk gjennom 50 år, der han i møtet med pasienter legger stor vekt på sykehistorien, samvalg og medmenneskelighet.

Forskning

Det har vært tre store forskningskonferanser innen revmatologi i år, så vi har også dykket litt ned i ulike studier og sett på interessante ting knyttet til spondyloartrittdiagnosene. Du kan blant annet lese om hvordan forskere har funnet ut at smertefibrene går amok ved psoriasis.

Under EULAR 2023 holdt Dr. Luis Fernando Perez-Garcia foredrag om viktigheten av å ta opp emnet seksuell helse med pasientene – og spesielt med menn. Det har nemlig vist seg at revmatologer og pasienter har ulik oppfatning av hva det er viktig å snakke om når det gjelder menns seksuelle- og reproduktive helse. Dessuten er både leger og pasienter er litt usikre på hvem som skal ta opp temaet under konsultasjonene.

Velferdsrettigheter

Vi har også kikket innom en sak fra Tingretten, der oppsigelse grunnet langvarig sykefravær har blitt kjent ugyldig. Arbeidsgiver ble dømt til å betale oppreisning, og retten fastslo at det er uriktig å kreve at en sykemeldt ansatt søker ulønnet permisjon.

I tillegg har en mann med symptomer på psoriasisartritt, og flere tilleggslidelser, fått etterbetalt arbeidsavklaringspenger og dekket alle saksomkostninger, etter at Trygderetten omgjorde NAVs vedtak.

Alt dette – og mye mer – kan du lese om i Spafo Norges siste medlemsblad for i år. Ca. 19. desember skal Spondylitten 4-23 være å finne i postkassene, via Spafo Norges nyhetsbrev til medlemmer og som digital lesefil ved å logge inn på MinSide.

Er du ikke medlem av Spafo Norge ennå kan du bli det ved å trykke på denne lenken.

HUSK Å LYTTE TIL SPAFOPODDEN
EN GRATIS PODKAST FOR DEG SOM VIL LÆRE MER OM DET Å LEVE MED MUSKEL- OG SKJELETTSYKDOMMER

Kanskje du også liker disse: