Røyking og tilleggslidelser gir dårligere livskvalitet

Flere studier på EULAR 2017 handler om hvor viktig det er å redusere sykdomsaktiviteten. Passiv røyking er også for første gang oppdaget som en mulig årsak til at revmatisk sykdom utvikler seg.

Flere tilleggslidelser er vanlig for pasienter med inflammatoriske leddsykdommer. En ny dansk studie viser at pasienter med psoriasisartritt har flere tilleggssykdommer jo høyere sykdomsaktivitet de har. De mest vanlige lidelsene er hjerte-karsykdom og metabolsk syndrom, som er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer (metabolismen) som øker risiko for sykdom.

Det kan være ting som høyt blodtrykk, insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier. Disse forstyrrelsene øker risikoen for at man kan utvikle lidelser som diabetes, trange pulsårer i bena eller hjerneslag.

LES OGSÅ: Norsk forskning på alles lepper

Andre vanlige tilleggslidelser man så i studien var psykologiske lidelser, som angst og depresjon. Andre vanlige plager man observerte var smerte, fatigue og generelle helseproblemer.

– Vi ser ta dette er lenket til sykdomsaktiviteten. Jo flere tilleggssykdommer, jo høyere er sykdomsaktiviteten, sier Dr. Lars Erik Kristensen i et intervju under kongressen.

Røyking forverrer

Det er velkjent at røyking kan være en medvirkende årsak til at inflammatorisk leddsykdom utvikler seg. Flere studier viser også at de som røyker har høyere sykdomsaktivitet. For første gang viser nå en studie på leddgikt at passiv røyking også kan være en medvirkende årsak til at denne typen sykdom oppstår.

Tekst og foto: Trine Dahl-Johansen, Lillann Wermskog, Arne Westberg, Jane Høilund

LES OGSÅ: En pille to ganger om dagen for PsA-pasienter

Flere studier tok for seg røyking blant pasientene med revmatisk sykdom og en viste at røyking øker sykdomsprogresjonen og leddødeleggelser for de med aksial spondyloartritt (AS – Bekhterevs sykdom). Ved å sammenligne data fra åtte forskjellige studier så man en sammenheng med røyking og strukturskader og forbeining i ryggraden.

– Røyking utgjør en viktig risikofaktor, ikke bare for å få sykdommen, men også alvorlighetsgraden av sykdommen hos pasienter med AS, sier professor Servet Akar fra Izmir i Tyrkia.

– Vi revmatologer bør jobbe hardt for å oppmuntre AS-pasienter til å slutte å røyke, da dette kan få stor innvirkning på livskvaliteten deres i fremtiden, sier han i videoen under.

LÆR MER OM PSORIASISARTRITT HER!

STØTT OSS I VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! Bli medlem av Spafo Norge og fast leser av Spondylitten

Kanskje du også liker disse: