Spondylitten er proppfull av gode saker

Kondisjonstrening bedrer fatigue, mulighet for tidlig diagnostisering av psoriasisartritt, en rallykjører, en tatoveringsdronning og en hemmelig presang. En ny utgave av Spondylitten flyter over av gode artikler og er straks på vei til deg!

Forsidefoto: Kenneth Sporsheim

En av de artiklene vi har skrevet med stor interesse denne gangen handler om at fatigue blir bedre når du anstrenger deg. Under et foredrag var Dr. Roald Omdal, som har forsket mye på denne typen utmattelse, krystallklar på at kondisjonstrening alltid virker mot fatigue, uansett hvilken sykdom man har i bunnen.

Han sa imidlertid at det er ekstremt vanskelig å gjennomføre, for det vil gjøre vondt mens man holder på og vondt etterpå. Det er vanskelig å si hvor lenge man må gjøre dette for å merke effekt, og det krever at man får opp pulsen og flytter egne grenser.

Det var mange som ble inspirert og motivert av akkurat det. Vanligvis hører vi jo at det er viktig med aktivitetsregulering og ikke presse seg for hardt. I Spondylitten 2-17 kan du lese mer om hvorfor han mener kondisjonstrening har effekt, og hvorfor vi får fatigue i utgangspunktet.

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Spennende forskning

Vi har med mye forskningsstoff denne gangen, og det er mye spennende for både psoriasisartrittpasienter og de med aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom). Hoftesmerter kommer ikke fra hoften, menn rammes hardere av psoriasis, mulighet for tidlig diagnostisering av psoriasisartritt og kjønnsforskjeller i sykdomsbildet er bare noen studier vi har sett nærmere på.

Ung kvinne jubler i leirbad
Ny studie viser god effekt av klimabehandling i Iaglo i Montenegro. Foto: Sergey Kolesnikov/Dreamstime.com

Vi fant også spennende resultater når det gjaldt reduksjon i leddforandringer med biologisk medisin, og en annen studie som viser at menn som bruker biologisk medisin får friske barn.

Du kan også lese om en ny studie på klimabehandling i Igalo i Montenegro. Det siste året har det blitt gjennomført en pilotstudie om effekt av denne typen rehabilitering, og resultatene viser signifikant bedring når det gjelder smerte, bevegelighet og generell helse. Vi forteller også om hemmeligheten bak gytjen og mineralvannet i Igalo.

LES OGSÅ: Få ekstraplasser hos behandlingsreiser til utlandet

Tatoveringsdronningen

Vi har selvfølgelig samlet noen gode leserhistorier for dere også. Historien om tatoveringsdronningen Ann-Kristin Aulie fra Sarpsborg er både litt sjokkerende og inspirerende. Hun ventet 20 år på å få bekhterevdiagnosen! Til tross for både panikk- og helseangst ga hun ikke opp, selv om hun fikk høre at dersom psyken ble bedre, ville kroppen også bli bra. Nå trosser hun frykten sin og tar medisinen hun trenger.

Hun åpen om tabuemnene og utfordringene hun møter som nydiagnostisert bekhterever med helseangst. Hun er også et vandrende kunstverk, som dekorerer andres kropper med evig blekk i sitt eget tatoveringsstudio. Derfor ville vi hylle henne litt ved å la henne pryde førstesiden til Spondylitten denne gangen.

LES OGSÅ: Fysisk skade knyttes til psoriasisartritt

Celebert møte

Vi har også møtt tidligere norgesmester i rally, Jarle Granum. Han måtte legge rallykjøring på hylla da han fikk Bekhterevs sykdom. Etter hvert måtte han også slutte som fisker, men han selger fortsatt reker fra fiskeskøyta ved kaia i Drøbak når kroppen spiller på lag.

To menn sitter og ser på gamle bilder i en koffert
Jarle Granum tok med Spondylitten på mimring i verkstedet til «Mr. Rallycross» Martin Schanche. Foto: Trine Dahl-Johansen

Jarle tok med Spondylitten på en nostalgisk tur i garasjen til sin gamle mentor «Mr. Rallycross» Martin Schanche, hvor han har tilbragt utallige timer og netter som assistent og altmuligmann. Det var svært få forunt å få kjøre alle bilene til Schanche, men Jarle var en av dem.

Arbeidet der, konkurranseinstinktet og mentaliteten som rallysjåfør bruker han fortsatt, men nå for å leve godt med den diagnosen han har. Jarles historie finner du i den nyeste utgaven av Spondylitten.

Gratis gave!

Denne gangen har vi også med en stor overraskelse til alle leserne våre! Vi gleder oss veldig til dere får den, men vi vil vente litt til med å røpe hemmeligheten. Det er jo vanlig folkeskikk å ikke fortelle hva man gir i gave før den er åpnet. Alle vi som står bak produksjonen av Spondylitten gleder oss i hvert fall enormt til dere får bladet i postkassa denne gangen, og håper dere liker presangen.

LES OGSÅ: Fort gjort å glemme!

Kanskje du også liker disse: