Spondylitten har blitt en viktig kunnskapskilde

Over 156 000 personer besøkte nettsidene til Spondylitten i 2017. De har til sammen lest artiklene våre over 340 000 ganger! Artikler om de ulike formene for spondyloartritt, tilleggsslidelser og regelverket for bilkjøring og medisiner har vært det mest populære lesestoffet.

De gode nettallene viser at spondylitten.no har blitt en viktig informasjonskilde for de som lever med inflammatoriske, revmatiske sykdommer, og ikke bare de som har en eller annen form for spondyloartritt.

Artikkelen Ikke bare vondt i ryggen ble lest nesten 60 000 ganger i fjor. Det var også den aller mest leste artikkelen i 2016. Mange spondylitter forteller oss at følgelidelsene kan være vel så plagsomme som leddsmerter og stivhet.

Det gjenspeiler seg også i artikkelen på femte plass på listen vår; Brystsmertene dine kan være kostokondritt. De som rammes av denne betennelsen i brystbenet opplever mye smerte, og den kan sitte i lenge og skape en utfordrende hverdag.

Bilkjøring og medisiner

Høsten 2016 kom det nye regler for medisinbruk og bilkjøring. Regelverket har blitt strengere, og flere har fryktet at de måtte velge mellom sertifikatet og smertelindring.

Mann som leser spondylitten.no på nettbrett
Spondylitten.no er nå tilpasset lesing på alle plattformer. Fotomontasje: Antonio Guillem/Dreamstime.com/Spondylitten

Spondylitten laget derfor en artikkel for å oppklare hvordan det nye regelverket ville fungere. Artikkelen er den nest mest leste i hele fjoråret!

Vi synes det er flott at så mange har ønsker å sette seg inn i regelverket og søker informasjon. Det gjør det tryggere for både oss selv og medtrafikantene å ferdes på veiene.

Fibromyalgi

Fibromyalgi er det også mange som er interessert i å lese om. Mange spondyloartrittpasienter får nemlig en sekundær fibromyalgidiagnose. Disse smertene i muskler og bindevev oppstår blant annet når man har vært utsatt for overbelastning og feilstillinger over lang tid.

– Jeg VET det går an å kurere fibromyalgi, hos noen enklere enn hos andre. Det gjelder å avdekke faktorene som bidrar til fibromyalgisymptomene hos den enkelte og behandle hver av disse, sier overlege Sigrid Hørven Wigers i artikkelen.

Biologisk medisin

Artikler om biologisk medisinering og nye behandlingsmuligheter på grunn av nye virkestoff og tidlig diagnostisering er også populært lesestoff. Rundt 45 prosent av psoriasisartrittpasientene har ikke god nok effekt av sin medisinske behandling, derfor er mange med denne diagnosen på jakt etter informasjon om nye ting som kan hjelpe. Artikkelen Når hud og ledd rammes er derfor også godt lest det siste året.

LES OGSÅ: Nye biologiske medisiner gir håp

Behandlingsreiser

For mange med en inflammatorisk revmatisk diagnose, som radiografisk og ikke-radiografisk spondyloartritt (blant annet Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt og revmatoid artritt (leddgikt) er offentlige behandlingsreiser til utlandet et viktig supplement til deres hverdagsrehabilitering.

Det er derfor ikke overraskende at nyheten om at alle de planlagte reisene til Tyrkia i 2017 ble kansellert skapte leserstorm i noen dager. På sosiale medier tok artikkelen helt av og ble delt og kommentert svært mye.

Da nyheten om 193 nye behandlingsreiseplasser til Igalo og Vintersol kom ble den nesten like populær.

Gleden var også stor da vi kunne slippe nyheten om at det var opprettet nye plasser i Kroatia og Marbella, som også skulle videreføres i 2018.

Fatigue

Livet med en kronisk lidelse kan være utfordrende. Til tider dukker det opp tilleggsplager som det kan virke svært vanskelig å overkomme. Mange av de som plages med fatigue er fortvilet over hvordan den begrenser livet.

Svært mange har derfor vært innom spondylitten.no for å lese mer om denne den altoppslukende utmattelsen man ikke klarer å hvile seg fra.

Der har de funnet nyttig informasjon om både symptomene, hvordan man kan angripe situasjonen og råd om hvordan man kan bli bedre.

To dager før nyttår publiserte vi også en ny artikkel om fatigue, som forteller om hvordan det er mulig å bli kvitt fatigue om man anstrenger seg på trening.

På den korte tiden har flere tusen vært innom og lest, kommentert på facebook og delt. Vi håper den vil være til god hjelp for mange fremover.

Informasjonshefte

Flere tusen lesere har også funnet god hjelp i informasjonsheftet vårt, som Spondyloartrittforbundet Norge lanserte sommeren 2017.

Heftet er gratis å laste ned, og inneholder informasjon om alle de ulike spondyloartrittdiagnosene, behandling og ikke minst dette med diagnostisering og livet med en kronisk diagnose.

Informasjon om spondyloartrit­ter er ferskvare. Ny forskning gjennomføres, og nasjonale retningslinjer for diagnostisering og behandling revi­deres stadig. Opplysningene du finner i dette heftet er derfor basert på hvordan situasjonen var i Norge akkurat da.

Vi følger imidlertid nøye med på situasjonen fremover, og vil legge ut informasjon om viktige endringer på nettsiden vår etter hvert som de dukker opp. Dersom du er på jakt etter informasjon om et spesifikt tema kan vi også tipse om å bruke søkefeltet på nettsiden vår. Det finner du øverst i høyre hjørne. Det vil automatisk komme opp noen forslag når du begynner å skrive, men trykker du enter vil du får opp alle artikler som har med søkeordet å gjøre.

småbilder av kvinne med smertemarkering ulike steder på kroppen
Artikler om de ulike formene for spondyloartritt og tilleggsslidelser har vært en av de mest leste artiklene i 2017. Foto: Starast/Dreamstime.com

Småhjelpemidler

Nesten like mange har funnet god informasjon i artikkelen Slik søker du om stønad til småhjelpemidler. Etter at ordningen ble endret, slik at du ikke kunne søke om spesifikke småhjelpemidler lenger, men kun søke om en fast sum på 2000 kroner, var det mange som hadde problemer med å finne riktig skjema og fylle det ut. Nytt regelverk hadde åpnet for at det ble mulig å søke selv, uten å måtte gå gjennom ergoterapeuten eller fysioterapeuten sin.

Vi satte oss derfor ned og laget en guide, steg-for-steg. Tilbakemeldingene fra leserne våre var at det gjorde søkeprosessen enkel, og pengene kom på konto innen kort tid. Vi laget også en tipsliste med hjelpemidler som kan være nyttige for å letne hverdagen med revmatiske plager.

Uførefella

I romjula publiserte vi en artikkel om å passe seg for uførefella, dersom man tenkte på delvis uføretrygd. Med kun fem dager på nett skjøt artikkelen i været som et skudd og havnet langt opp på listene for 2017. Svært mange var nok ikke klar over at dersom du blir delvis ufør, kan du i noen tilfeller få lavere uføretrygd om du senere må utvide uføregraden din. Vi håper den artikkelen vil fortsette å bidra med nyttig kunnskap i 2018, til de som ikke orker å stå i fullt arbeid mer.

God aldersspredning

For oss er det spesielt hyggelig å se at leserne våre det siste året har god spredning i alder. Det betyr at vi har funnet temaer som favner vidt. Hovedtyngden av leserne våre er i aldersgruppen 35-54 år, men foruten det er det god spredning på de andre, inkludert 18-24 og 65+.

Nesten 80 prosent av leserne våre har funnet artiklene via mobiltelefonen eller nettbrettet sitt, så vi er glade for at vi for få år siden la til rette for at spondylitten.no kunne leses på alle plattformer.

Vi har akkurat startet med publisering av artikler i 2018 og gleder oss til et nytt og informativt spondylittår med alle dere lesere. Har dere tips og ideer om temaer redaksjonen burde se nærmere på, kan dere sende en e-post til spondylitten(at)spafo.no.

Husk også å følge Spondylitten på facebook og Twitter! Der vil du få oppdateringer om nye artikler vi legger ut, samt artikler fra andre med ulike temaer vi tror dere kan ha interesse av å lese.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN FOR 200 KRONER I ÅRET.

Kanskje du også liker disse: