Suksesslansering av ny pasientkampanje

I august hadde Spafo Norge premiere på sin største kampanje noen sinne. Der deltok blant annet elitebryteren Felix Baldauf og fotograf Morten Krogvold.

Lanseringen av prosjektet Livet med kronisk sykdom – Hva nå? fant sted på Arendalsuka og fikk strålende mottagelse. Felix Baldauf og Morten Krogvold hadde en god og åpenhjertig samtale fra scenen, hvor de snakket om det å få en kronisk sykdom når man er toppidrettsutøver.

De bidrar begge i det digitale heftet, som handler om å få diagnosen ankyloserende spondylitt (AS) og veien videre når man rammes av slik kronisk sykdom.

Det var også premiere på filmene, som er laget basert på samtalene mellom Felix og Krogvold under fotoshooten til heftet. Revmatolog Glenn Haugeberg fra Sørlandet sykehus holdt også et strålende innlegg om hva AS er og behandlingsmuligheter.

LES MER OM PASIENTKAMPANJEN I SPONDYLITTENS HØSTNUMMER

Mange får til mye

– Lanseringen gikk over all forventning. Noen av tilbakemeldingene som kom var blant annet at det var en lettelse å høre en pasient fortelle om hvordan det faktisk er å leve med en kronisk sykdom. Det var ikke så mye av det på de andre møtene denne uka. En annen tilbakemelding som kom var at dette var noe av det beste som var presentert, fordi mange trenger å stoppe opp litt i hverdagen og tenke over at det er mennesker der ute som har store helseutfordringer, men som likevel får til mye i livet, sier leder i Spafo Norge, Lillann Wermskog.

– Vi jobber for medlemmene!

Dr. Glenn Haugeberg sa blant annet at det er to ting som er viktige når man får en slik diagnose i dag. Det ene er at legene kan tilby god behandling, men det er også viktig at man melder seg inn i en pasientorganisasjon som Spafo Norge. I et slikt pasientfellesskap får man tilgang på god informasjon om det å leve videre når man har fått en kronisk sykdom.

– Han har et viktig poeng! Grunntanken bak Spafo Norge er ønsket om å skape bedre levekår og livskvalitet for mennesker med spondyloartritter. Vi jobber for medlemmene våre, og ønsker at de skal få muligheten til å tilegne seg trygg og god kunnskap. Derfor tilbyr vi informasjon, via egne nettsider, eget medlemsblad og sosiale medier, som er skrevet slik at de fleste skal kunne forstå. Det bidrar til at flere kan leve godt, til tross for diagnosen sin, sier Spafo-lederen.

LES OGSÅ: Barrierer for å kunne sette en axSpA-diagnose

Felix og Krogvold i samtale under filminnspilling
Filmene om Felix er basert på samtalene mellom ham og Morten Krogvold under fotoshooten. Foto: Lise Mette Eidet

Oppmerksomhet

Stedet for startskuddet på pasientkampanjen var ikke tilfeldig valgt.

– Vi valgte Arendalsuka for å få oppmerksomhet der hvor beslutningstakere innen politikk og helse ferdes, samtidig som det er et sted med stort medietrykk. Det er viktig å få en stemme inn i det politiske Norge, for å kunne bli hørt om saker som er viktige for våre medlemmer. Arrangementet i Arendal ga oss god profilering av Spafo Norge, og satte søkelyset på utfordringene forbundet med AS-diagnosen, både når det gjelder diagnostisering, men også det å finne aksept når diagnosen endelig er på plass, sier Wermskog.

Flere planer

Prosjektet Livet med kronisk sykdom – Hva nå? består av flere deler. I det digitale heftet er det blant annet med informasjon om AS, bilder av Felix, samt sitater fra hans intervju med medlemsbladet Spondylitten, som du kan lese første del av på de neste sidene. I heftet er det også med en god samtale mellom Wermskog og Krogvold, om hvorfor han ønsket å delta i prosjektet.

Både det digitale heftet og filmene skal leve lenge. Wermskog røper at det er planer om mer aktivitet rundt kampanjen fremover.

– Vi jobber med en utstilling av bilder i Oslo i november, samt samtale mellom Morten, Felix og muligens en revmatolog. I tillegg ser vi på muligheter for å produsere podkast og ønsker å få til mer pressedekning, sier hun.

Alt om Livet med kronisk sykdom – Hva nå? finner du på nettsiden spafo.no

Kanskje du også liker disse: