Tøying gjør deg mer bevegelig

En doktoravhandling fra Norges idrettshøyskole konkluderer med at tøying har effekt, men det er ikke avgjørende at du tøyer i forbindelse med aktiviteten du gjør. Du kan like godt gjøre det mens du ser på TV eller venter på bussen.

Studien er gjennomført av Marie Margrete Hveem Moltubakk. Forsøkspersonene var fysisk aktive, men de hadde ikke bakgrunnshistorie med tøying. De ble bedt om å tøye ett ben, det andre ble brukt som kontrollgruppe. I tillegg sammenlignet hun resultatene med funksjonen til eliteutøvere innenfor rytmisk gymnastikk og profesjonelle ballettdansere.

LES OGSÅ: Hvorfor er trening viktig for revmatiske pasienter?

Påvirker flere faktorer

I løpet av 24 uker ble det avdekket at deltagerne ble mye mer bevegelig i benet de tøyde. Tøyingen virket faktisk selv om verken muskelfibre eller sener blir lengre. Bedring i bevegelse skyldes ikke bare endret smerteterskel, for den passive motstanden mot bevegelse i muskulaturen ble mindre.

Det ble også konkludert med at tøyingen endret både hvor langt du kan bøye eller bevege et ledd, samt hvordan muskel- og senesystemet fungerer når du beveger deg.

LES OGSÅ: Små mål ble til store topper

Kan gjøres hvor som helst

I et intervju med kk.no sier Moltubakk at alle som ønsker det kan bli mykere.

Du trenger ikke å gjøre det i forbindelse med en omfattende treningsøkt, det kan gjøres mens du venter på bussen eller ser TV.

Hun gir følgende tips til deg som ønsker å få en mykere og mer bevegelig kropp:

  • Finn ut hvilke ledd/bevegelser du ønsker å prioritere.
  • Start med statiske (stillestående) øvelser, hold hver tøyning i 45-60 sekunder og gjenta 3-4 ganger.
  • Tren bevegelighet minst 2 ganger i uka, men gjerne daglig.

Artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 1-19. Det er bare noen av artiklene fra magasinet som legges ut åpent på nettet. Vil du lese alle artiklene fra Spondylitten kan du bli medlem av Spafo Norge. Da får du bladet tilsendt i posten, eller via nyhetsbrev med lenke til den digitale utgaven vår.

Kanskje du også liker disse: