Uttakskriterier for Behandlingsreiser til utlandet

Oslo Universitetssykehus, Seksjon for Behandlingsreiser, har offentliggjort uttakskriterier for behandlingsreiser til utlandet.

Behandlingsreisers til utlandets hjemmeside kan du nå finne kriteriene for uttak og prioritering av søkere til behandlingsreiser.

Både behov og forventet nytte vurderes i henhold til sykdommens alvorlighetsgrad, aktuelle sykdomsaktivitet og eventuelle senfølger. For pasienter med ankyloserende spondylitt vektlegges varighet av morgenstivhet, samt affeksjon av ryggsøylen utover IS-ledd, særlig nakke- og hofteaffeksjon som viser et alvorligere sykdomsbilde.

Oppdatering per 2017:

Det har blitt bestemt at begrepene leddgikt, psoriasisartritt og Bekhterevs sykdom (radiografisk aksial spondyloartritt) erstattes med «kroniske inflammatoriske revmatiske leddsykdommer».

Dette betyr at de som mangler røntgenforandringene for en klassisk Bekhterevs sykdom, men som har klare MR-funn og det som kalles ikke-radiografisk aksial spondyloartritt, også er kvalifisert for å få tildelt behandlingstur.

Det er i tråd med hva Seksjon for behandlingsreiser til utlandet og flere pasientorganisasjoner skriver i sine høringssvar. Da vil man slippe å forholde seg til fremtidige variasjoner i medisinske klassifiseringssystemer og terminologi.

Oppdatering per februar 2023:

Retningslinjene for uttak til Behandlingsreiser ble oppdatert i februar 2023. Her finner du dokumentet som tar for seg både regelverk og hvordan søknadene prioriteres.

LES OGSÅ: Avliver mytene om behandlingsreiselotteriet

Les også: Kriterier for uttak

Les mer om forskning på effekt av behandlingsreiser her!

Kanskje du også liker disse: