– Kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent

– Med en god og åpen kommunikasjon går det gjerne lettere å finne fram til kompromisser som kan fungere godt for begge, sier samlivsekspert Peder Kjøs.

Han er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer blant annet leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Spondylitten spurte om han kunne gi noen gode råd til våre lesere om utfordringen med å ha sex når man er kronisk syk, noe han gjerne ville gjøre. Her er hans råd for hvordan vi kan takle utfordringen.

LES MER OM SAMLIV HER

Portrettbilde av Peder Kjøs
Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: Astrid Waller

Frustrerende

– Smerte og sykdom går ikke så godt sammen med sex. Smerte er et kroppslig signal som overstyrer alt annet og som kan gjøre oss innadvendte, mens sex gjerne henger sammen med overskudd, lyst, glede og tiltrekning til en annen. I tillegg gjør mange sykdommer at sex faktisk gjør vondt i seg selv. Resultatet er gjerne at man lar helt være å ha sex, noe som er frustrerende både for en selv og for partneren, sier han.

Snakk sammen!

Mange føler seg utilstrekkelige som kjærester, og det er dessverre ikke til å komme ifra at også partnerne deres synes det blir for lite gøy, for mye avvisning, at sykdommen får for mye plass. Så hva kan man gjøre? Det første er å snakke om at det faktisk er som det er. Det kan høres tøft ut, men du som har en sykdom blir dessverre nødt til å leve med at dette kan være en ulempe også for andre – også for de du er glad i.

– Heldigvis er det oftest slik at kjærligheten tåler at du har det sånn. Og kjærligheten tåler mer når dere kan snakke åpent om hva det innebærer, uten anklager og defensive reaksjoner. Med en god og åpen kommunikasjon går det gjerne lettere å finne fram til kompromisser som kan fungere godt for begge.

Sex er en form for nærhet, men det går også an å ha mye nærhet uten sex i en tradisjonell forstand. Bare å ligge nakne sammen, inntil hverandre, og ikke minst de hverdagslige små kjærtegnene, som kyss, klemmer og å ta på hverandre, er gode måter å gi hverandre nærhet.

LES OGSÅ: – Ikke slutt med sex!

Onanere sammen

– Når det gjelder sex er det ofte smerte ved berøring og bevegelse som skaper problemer. Den første forutsetningen for at det skal bli godt er selvfølgelig at man har lyst. Lysten kan i seg selv virke noe smertedempende, mens å ”stille opp” uten lyst kan bli ganske ille. For mange er det best å ha sex på en måte der den som har smerten slipper å bevege seg så mye, mens partneren gjør det meste av den fysiske jobben. En vibrator kan være et godt hjelpemiddel, fordi den gir mye stimulering nesten helt uten bevegelse.

– For noen er det også veldig sensuelt å onanere sammen, uten nødvendigvis å ta noe særlig på hverandre. På den måten har du full kontroll over det fysiske, mens hele situasjonen likevel kan bli veldig sensuell og gi en sterk følelse av nærhet.

LES OGSÅ: Når sexlysten forsvinner

Taushetsbelagt

– Ut over dette er det faktisk ikke helt lett å gi konkrete råd, simpelthen fordi jeg har fått så få tilbakemeldinger og hørt så få eksempler på hvordan folk med bekhterev og andre sykdommer egentlig gjør det. Jeg har noen ganger gitt råd og fått tilbakemelding om at ”det går bedre nå”, men veldig få forteller særlig detaljert om hva de gjør. Forståelig, siden dette er så intimt og privat, men det er likevel synd at det er så mye taushet rundt dette.

– Man kan si mye stygt om porno, men den har i hvert fall gitt folk mye mer detaljert kunnskap om hva man kan gjøre enn de gamle bøkene om ”forplantningslære”. Jeg synes derfor det er flott at Spondylitten nå tar opp dette litt taushetsbelagte temaet, og håper at det inspirerer til åpen og gjerne konkret prat om gode måter å ha sex på!

LES OGSÅ: Når livet går i en uventet retning

Kanskje du også liker disse: