Kosthold med LavFODMAP og ny biologisk medisin

Ny biologisk medisin som gir håp for psoriasisartrittpasienter, kampsport, kosthold med LavFODMAP og fibromyalgi. Årets siste utgave av Spondylitten (Bekhterever’n) er spekket med gode saker du kan glede deg til.

Psoriasisartirittpasienter går spennende tider i møte. En ny biologisk medisin med et nytt virkestoff er ventet å komme på det norske markedet i begynnelsen av 2016. Medisinen gir håp for mange, siden nesten halvparten i denne pasientgruppen ikke har tilfredsstillende effekt av TNFalfa-hemmere.

Det forventes også at medisinen samtidig godkjennes for bruk av pasienter med aksial spondyloartritt. Mer om IL-17A-hemmeren kan du lese i Spondylitten (Bekhterever’n), som er på vei ut til alle leserne nå.

LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt

LavFODMAP

Mange med spondyloartritter og andre beslektede sykdommer plages med magen. De har kanskje utviklet en sekundær tarmsykdom, eller så har medisinbruk ført til at tarmen er mer sensitiv. I tillegg er mange opptatt av kosthold som kan dempe betennelsen i kroppen.

I dette nummeret har vi derfor sluppet til ernæringsfysiolog, forfatter og blogger Julianne Lyngstad, som forteller om LavFODMAP-kosthold. Hun deler sine tips og råd dersom noen av leserne våre vurderer å prøve ut et slikt kosthold.

LES OGSÅ: Brystsmertene dine kan være kostokondritt

Fibromyalgimysteriet

Det virker som flere og flere med spondyloartritter, og andre revmatiske sykdommer, får en sekundær fibromyalgidiagnose. Spondylitten (Bekhterever’n) dro derfor og hørte på foredraget til Dr. Sigrid Wigers om fibromyalgi og behandlingen av den. Hun var klar på at man også må ta hensyn til og behandle den sekundære sykdommen.

Kunnskapen om fibromyalgi er svært mangelfull både blant pasienter og leger. I tillegg er det ganske forvirrende, for det har kommet en rekke diagnosekriterier og de lærde strides fortsatt om hva som er riktig behandlingsmetode.

Dr. Wigers mente at denne lidelsen kan kureres! Og da må man gjøre noe med årsaken til at man får disse smertene i muskler og bindevev – og ta det på alvor. Så i denne utgaven gir vi deg et dypdykk i fibromyalgi og hjelper deg et stykke på vei med å lære mer om denne litt uglesette diagnosen.

STØTT OSS I VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! Bli fast leser av Spondylitten (Bekhterever’n) for 200 kroner i året!

Kampsport

Vi har skrevet om utallige treningsformer de siste årene. Det generelle rådet fra alle eksperter har vært at du skal finne noe du liker å drive med, for det viktigste er at du er i aktivitet. Likevel har det blitt nevnt flere ganger at man bør holde seg unna de verste kontaktsportene, som for eksempel kampsport.

I dette nummeret har vi derfor sett litt på to ulike kampsportgrener; Krav Maga og Taekwon-Do. To spondyloartrittpasienter forteller om hvordan de trener kampsport og hvordan det er mulig å tilrettelegge når kroppen ikke spiller helt på lag.

Det er likevel viktig å presisere at enhver må finne den treningen som passer en selv og sin form. Du skal måle deg mot deg selv og ikke andre. Vårt ønske er å vise at det finnes mange alternativer å velge blant og at man kan fortsette livet sitt som før. Det kan bare være at man må gjøre ting på en litt annen måte for å få det til.

 LES OGSÅ: – Sykehusenes medisinbytte truer pasientsikkerheten

Behandlingsreiser under lupen

Spondylitten (Bekhterever’n) har også fulgt med på utredningen av ordningen med Behandlingsreiser til utlandet. Helse- og omsorgsdepartementet ba Helsedirektoratet om å starte utredningen våren 2013. De ønsket at direktoratet skulle fremme forslag om den videre utviklingen og forvaltningen av den. I bunnen ligger regjeringsplattformen, som sier at «regjeringen vil styrke tilbudet om behandlingsreiser og gjøre tilbudet tilgjengelig for flere pasientgrupper.»

En arbeidsgruppe har denne høsten jobbet med høringsutkast til ny forskrift for Behandlingsreiser til utlandet. En av tingene de har sett på er om ordningen er diskriminerende.

Variert innhold

I tillegg har vi med artikler om hvordan de ulike forskningsfasene foregår, vi har sett på de nye stønadsreglene når det gjelder finansiering av bil via folketrygden og vi har vært på rehabilitering på egenhånd i utlandet. Og så må du få med deg våre ville middagstips i spalten Fristelser. Har du fylt opp fryseren med godsaker fra høstens jakt og sanking vil du få gode ideer der.

LES MER OM ALLE SPONDYLOARTRITTENE HER!

Kanskje du også liker disse: