Få forsker på hudsykdommer i Norge
Det er nesten ingen som forsker på hudlidelser som eksem og psoriasis i Norge, til tross for at dette er plager som rammer mange mennesker.
I følge forskning.no har over 100 000 nordmenn psoriasis, men det finnes svært få norske professorer innen hudsykdommer. Det forskes mindre, publiseres mindre og brukes mindre penger på hudforskning i Norge enn det gjøres i resten av Norden.
Det er også svært få leger i vitenskapelige stillinger. Og de som har tatt doktorgrad innen hud forsvinner fort ut i privat praksis. Hud er et av feltene innen medisinen som passer godt for privat praksis. I tillegg kan privatpraksis gi både mer frihet og vesentlig bedre lønn.
Så når sykehusene ikke kan tilby spennende fagmiljøer eller interessante forskningsprosjekter, er det få grunner til å bli værende. Manglende forskning i Norge gir trolig ikke noe dårligere behandlingstilbud til majoriteten av pasienter, men i mer spesielle tilfeller kan legene her i landet være mindre oppdaterte, skriver nettsiden.
LES OGSÅ: Er utprøvende behandling noe for deg?
Kom ut av skyggen
Psoriasisartritt forskes det imidlertid mer på i utlandet og resultatene presenteres blant annet på den europeiske forskningskongressen EULAR hvert år. I 2015 var det et betydelig større fokus på psoriasisartritt enn tidligere, blant annet om hvorvidt denne diagnosen inngår i diagnosegruppen spondyloartritter.
Etter dette nevnes PsA oftere og benyttes i studier som sammenligner de ulike spondyloartrittdiagnosene på ulike måter. Det gjennomføres også flere studier knyttet til denne spesifikke diagnosen, som blant annet i en stor befolkningsstudie fra Island i 2016.
LES OGSÅ: Har du riktig diagnosekode?
Tilleggssykdommer
I tillegg har det blitt mer og mer fokus på tilleggsplagene som denne pasientgruppen opplever. Forskning bekrefter at tilleggssykdommer er vanlig ved psoriasisartritt, og at de påvirker alvorlighetsgraden av sykdommen.