Anbefaler biologisk behandling under graviditet
En israelsk undersøkelse har sett på effekten graviditet har på sykdomsaktivitet ved psoriasisartritt. Forskerne mener det kan være lurt å fortsette behandlingen med TNF-hemmere gjennom hele graviditeten.
Kronisk inflammatorisk artrittsykdom debuterer ofte hos kvinner i fertil alder. Men sammenhengen mellom graviditet og psoriasisartritt og graviditetens påvirkning på sykdomsaktivitet, er til nå ikke blitt grundig studert.
Oppblussing etter avlevering
Målet med en israelsk undersøkelse har vært å undersøke påvirkningen som graviditet har på sykdomsaktivitet ved psoriasisartritt. Før svangerskapene startet hos tolv kvinner med psoriasisartritt ble de behandlet med TNF-hemmere. Hos ti av kvinnene ble behandlingen avbrutt i forkant av graviditet eller under første trimester. I denne gruppen ble fire (40 %) av kvinnene klassifisert som å ha mild til alvorlig aktivitet før graviditet.
Mild sykdom ble i undersøkelsen definert som at inntil ett ledd var rammet. Alvorlig sykdom ble definert som at mer enn to ledd var rammet.
Antallet kvinner med mild til alvorlig sykdom økte til 6 (60 %) i løpet av første trimester, til 7 (70 %) etter andre trimester og til 10 (100 %) i perioden etter fødsel. Hos de to pasientene som ikke stoppet behandlingen med biologisk medisin, ble ingen forandring i sykdomsaktivitet registrert.
LES OGSÅ: Biologisk medisin stopper hofteleddforandringer
Oppblussing under og etter graviditet
Undersøkelsen viser en tydelig forandring i sykdomsaktivitet under graviditeten, og i tillegg fikk en betydelig andel av kvinnene en oppblussing etter fødsel. Studien viser også at å stoppe behandling med TNF-hemmere før graviditet er forbundet med oppblussing under graviditetsperioden, eller i perioden etter fødsel. Det anbefales derfor å fortsette behandlingen med TNF-hemmere gjennom hele graviditeten.
Drømmen er mulig
Har du en drøm om å få barn, men er usikker på om det er mulig når du har en inflammatorisk revmatisk sykdom? Vi har en artikkelserie som heter Drømmen er mulig. Der får du vite alt du trenger om det å ha denne typen diagnose når du har ønske om å bli mor eller far.
Artikkelen har tidligere stått på trykk i medlemsbladet vårt Spondylitten. Det er kun noen får av artiklene fra våre som blir lagt ut på nettsiden. Vil du bli fast leser og få medlemsbladet på papir eller digitalt kan du melde deg inn ved å trykke her.