AS har negativ påvirkning på partnernes sexliv

En tyrkisk studie har sett på seksuell tilfredshet og seksuell dysfunksjon hos partnere til de med ankyloserende spondylitt. Det viser seg at både kvinnelige og mannlige partnere fungerer dårligere på det seksuelle området.

– Seksuell tilfredshet er definert som en spesiell opplevelse med biologiske regler, verdier og tabuer. Det er også en viktig indikator for sosial harmoni og fysisk- og mental velvære. Seksuell dysfunksjon eller seksuell motvilje kan være psykologisk, fysiologisk eller kombinasjon av begge deler, forklarer de tyrkiske forskerne i sitt abstrakt.

Det ble presentert på den store revmatologikonferansen EULAR sommeren 2019.

De forklarer at aktuelle studier viste at de fleste pasienter med ankyloserende spondylitt (AS) viser seg å ha seksuelle problemer. Det er ikke bare deformerte ledd som er utfordringen, men også smerter ved samleie.

– Reduksjon i bevegelsesområdet til hofteleddet på grunn av AS kompliserer den seksuelle aktiviteten, og kan føre til bekkensmerter og seksuell dysfunksjon, skriver de.

50 partnere

Målet med studien var derfor å undersøke både seksuell tilfredshet og seksuell dysfunksjon hos partnerne til de med AS. De tok for seg 50 individer. 21 var kvinnelige partnere med en gjennomsnittsalder på cirka 40 år.

De kvinnelige partnerne ble evaluert med Female Sexual Function Index (FSFI). Spørreskjemaet tar for seg 19 spørsmål om alt fra seksuell lyst til våthet og orgasmer.

Blant de mannlige partnerne var det 29 personer med en gjennomsnittsalder på cirka 52 år. De ble evaluert med International Index of Erectile Function (IIEF). Spørreskjemaet har 15 spørsmål om alt fra hvor ofte man føler seksuell opphisselse til hvor lenge man klarer å holde en ereksjon og orgasmer.

LES MER OM SAMLIV OG KRONISK SYKDOM HER

Litt nedsatt funksjon

– Våre resultater viser at de kvinnelige partnerne hadde en moderat seksuell dysfunksjon. De mannlige partnerne hadde mild erektilfunksjon. Den seksuelle funksjonen hos både kvinnelige og mannlige partnere av pasienter med AS blir påvirket negativt, konkluderer de.

Forskerne mener det bør gjennomføres videre studier for å vurdere symptomene på bekkenbunnen.

Artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 1-20. Det er kun noen av artiklene fra bladet som legges ut åpent på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.

Kanskje du også liker disse: