Behandlingsreise med «mysterierom»
En av de nyeste destinasjonene for behandlingsreiser til utlandet ligger ved den kroatiske rivieraen, i den lille byen Opatija. Fokuset der er saltvann, bevegelighet, styrke og smertelindring.
Thalassoterapia Opatija er et sykehus og rehabiliteringssenter, som også har et medisinsk spa. Det ble etablert for over 60 år siden og har siden utvidet sitt tilbud til å gjelde flere områder, som medisinske velværebehandlinger, sportsmedisin for toppatleter og kosmetisk kirurgi. Senterets hovedgeskjeft er medisinsk rehabilitering av pasienter med revmatiske sykdommer, hjerte- og karlidelser, hud- og lungesykdommer.
SE STORT BILDEGALLERI I BUNNEN AV ARTIKKELEN
LES OGSÅ: Trives på behandling i Opatija
Anerkjent rehabiliteringssenter
Sykehuset regnes som et spesialistsykehus innenfor denne kategorien og er underlagt det medisinske fakultetet i Rijeka og Osijek. Det er publisert flere forskningsstudier i forbindelse med arbeidet ved rehabiliteringssenteret. Det har en landsdekkende funksjon for kroatiske pasienter, men også andre land sender sine rehabiliteringspasienter dit, blant annet Østerrike.
Senteret består av en rekke frittstående bygninger forbundet med glasskorridorer, så man kan bevege seg mellom de ulike uten å måtte gå utendørs. Det er mye trapper og korridorer, som kan virke litt forvirrende i begynnelsen, men man komme raskt inn i hvordan det hele er satt sammen. For det meste foregikk behandlinger og trening i fysioterapibygningens to etasjer, mens massasjene ble gjennomført i velværesenteret.
LES OGSÅ: Ny diagnosegruppe innvilges behandlingsreiser
Villa Dubrava
De norske pasientene blir innlosjert på hotellet Villa Dubrava, som har tre etasjer med heis. Bygningen føyer seg inn i rekken av den gamle østerisk-ungarske bebyggelsen i Opatija, og er boenheten for gjester som ikke direkte er innlagt på sykehuset.
Rommene varierer stort, alt fra små enkeltrom til dobbeltrom og familierom. Det var røykeforbud på alle rom og balkonger. Noen av rommene vendte ut mot en felles smal veranda, hvor det var litt utsikt mot havet, andre hadde en litt større balkong med bedre utsikt. Noen hadde ikke balkong, eller annen form for utsikt i det hele tatt.
Standarden på rommene var god. Det var eget bad, aircondition, telefon kjøleskap og TV på alle rom. Det var teppefritt, daglig rengjøring og bytte av håndklær. Hver dag fikk vi 1,5 liter med vann, men om man ikke hadde drukket opp, eller fjernet det som sto i kjøleskapet når vaskepersonalet kom innom, gikk vi glipp av dagens rasjon.
LES OGSÅ: Klimabehandling gir store helsegevinster
Refusjon for egenbetaling
Tilgjengeligheten på antall rom på hotellet gjorde at det var problematisk å bytte om man ikke var fornøyd. Om man forventet besøk måtte man gi beskjed om dette god tid i forveien, da det er begrenset med rom med plass til to.
Kroatia er medlem av EU og Thalassoterapia Opatija har offentlige godkjente fysioterapeuter. Det er derfor mulig å få refundert utgiftene til behandling fra Helfo, dersom man reiser dit på egenhånd, eller er med noen som har fått innvilget offentlig behandlingsreise.
Vær imidlertid oppmerksom på at Helfo har endret forvaltningspraksis, så man får kun dekket noen få behandlinger per uke. Behandlingen skal være av vesentlig betydning for pasientens sykdom og funksjonsevne, men begrenset til tilsvarende behandling som tilbys, og du får dekket, i primærhelsetjenesten i Norge.
Om du ikke har fått frikort tak 2, må du beregne at refusjonen fratrekkes en egenandel. Sjekk helsenorge.no for mer informasjon om regelverket.
LES OGSÅ: Hemmeligheten bak gytjen og mineralvannet
Legeundersøkelse
32 pasienter ankom hotellet sent tirsdag kveld/natt til onsdag. De første hadde legetime og møte med sykepleier klokken 08.00 onsdag morgen. Behandlingskortene deres lå klare onsdag ettermiddag, med full behandlingsdag fra torsdagen. Det var også full behandlingsdag for alle dagen før avreise. På kortene sto det oppført behandlinger for hele perioden, og hvor de ulike fant sted.
Det var to leger til disposisjon for vår gruppe, men noen måtte vente til dag to med å få snakke med legen. De mistet derfor noe trening og behandling torsdag formiddag, men fikk blant annet erstattet massasjen en annen dag, dersom de hadde gått glipp av den.
Alle var gjennom en grundig undersøkelse før oppstart. Legen registrerte ting som smertefulle og hovne ledd, målte hvor langt hodet var fra veggen, utvidelse av brystkassen, vridning av hodet til høyre og venstre, samt den vanlige schobertesten, hvor man måler fleksibiliteten i ryggraden ved å bøye seg framover. Alle fylte også ut spørreskjemaer, som tok for seg ting som morgenstivhet, smerte, funksjon og selvopplevd sykdomsfølelse.
Pasientkoordinator
Sammen med gruppen har det vært en norsk sykepleier som har hatt samtaler ved innsjekk og utsjekk. Underveis har sykepleieren vært tilgjengelig på dagtid mandag til fredag, for små og store ting.
I tillegg har behandlingssenteret en egen pasientkoordinator. Tihomir Sušanj, eller Mr. T, som mange kalte ham, jobbet for at oppholdet skulle bli så bra som mulig for oss. Han sørget for at alle fikk behandlingskort med forklaringer på hvor de ulike behandlingene foregikk, fulgte alle til de ulike behandlingene de første dagene og fungerte som en imponerende informasjonssentral om alt fra behandlingenes innhold til lokalmiljøets mange tilbud.
Han tok straks tak i ting om det dukket opp problemer, tolket og sørget for å få oss inn på timelisten til legen, om det var behov for det. I tillegg var han påmeldingssentral for utflukter og vikar i andre deler av senteret under ferieavvikling og sykdom.
LES OGSÅ: Fant sin egen rytme og indre balanse
Velværebasseng
Ved Thalassoterapia Opatija er det saltvannet som står i fokus. Thalasso betyr vann og det våte element er sentralt i mange av behandlingene. Bassengene har saltvann, og sjøvannet pumpes inn fra Adriaterhavet, ca. 150 meter fra rehabiliteringssenteret. Man oppfordres også til å spasere langs den nesten 12 km lange strandpromenaden, siden den salte sjøluften skal være bra for kroppen – både utvendig og innvendig. Tidligere lå det 22 thalassosentre i byen. I dag er dette et av få som er igjen.
Det store velværebassenget hadde 30 grader og to små jacuzzier tilknyttet seg. Der var det også en liten kafé og solsenger ute på en terrasse. Som gjester hadde vi fri tilgang til bassengområdet og fitnessenteret alle dager i uken. Vi fikk gratis håndklær og badekåper, men måtte ha med slippers selv. Dersom vi ville benytte avslapningssonen, med blant annet fire ulike badstuer og jacuzzi, måtte vi betale for det. Alle skjønnhetsbehandlinger og ekstra massasjer måtte også betales for.
Aktive behandlinger
Felles for alle var de tre aktive treningene, som er velkjente på slike behandlingsreiser. Fokuset var på bevegelighet og styrke for hele kroppen.
Bassengtrening
Terapibassenget i fysioterapiavdelingen har saltvann. Det er svært lite, så der er det kun plass til åtte personer om gangen. Det var viktig å organisere seg, så de som var lavest sto bakerst, slik at flest mulig fikk skuldrene under vann.
Treningene der varte i om lag 30 minutter. Noen av øvelsene måtte man gjennomføre i glidelåsformasjon, for å ikke skumpe borti hverandre. Det ble brukt både strikker og små baller i løpet av oppholdet. Vannet var mer enn varmt nok. De lovet 34 grader, som regel målte de det til 32, men det kjentes ut som mye mer enn det de fleste dager.
Man fikk utdelt et håndkle hver dag, etter at treningen var ferdig. Egne slippers måtte benyttes i bassengområdet, og det var påbudt med badehette. Disse kunne man forsyne seg av gratis utenfor terapibassenget, men de var av plastikk og ble svært klamme og varme. Noen løste det ved å lage hull i hettene, mens andre hadde sørget for å skaffe seg egne badehetter som var litt mer egnet.
Gruppegym
Gruppetreningen foregikk i et eget rom med matter, eller benker om man hadde behov for å ligge på det. Det var som regel seks personer på hver gruppe, og vi hadde tilgang til utstyr som pilatesballer, små baller og stokker i tillegg til at vi brukte egen kropp.
Fysioterapeuten instruerte i øvelsene, som tok for seg styrke, bevegelighet og fleksibilitet. Det er ikke behov for innesko, men av hygieniske årsaker er det påbudt med sokker. Det kan også være lurt å ha med et lite håndkle, som man kan legge hode/ansikt på.
Individuell fysioterapi
De norske pasientene ble ikke behandlet i den store fysioterapisalen. Vi hadde et eget rom med benker når det var tid for individuell fysioterapi. Det var plass til fire pasienter om gangen. Behandlingen og øvelsene ble gjennomført etter diagnose og hvilke instruksjoner legen hadde notert på kortet, basert på hva som var den enkeltes hovedproblematikk. For de fleste var innholdet en blanding mellom øvelser og at fysioterapeuten manuelt løsnet litt etter litt på problemområder.
Noen hadde med seg et håndkle til å legge på benken. Benkene ble vasket med våtservietter mellom hver pasient. Også her er det påbudt med sokker.
LES OGSÅ: Hvorfor er trening viktig for revmatiske pasienter?
Ekstratrening
Om man ønsker seg kondisjonstrening er det muligheter for egeninnsats. Behandlingssenteret har et eget fitnessenter, hvor man kan få hjelp til å legge opp eget treningsprogram. Hver eneste dag kunne man også delta på noe utenom sitt eget program, som for eksempel Pilates og Aquagym både på dag- og kveldstid. De har også noe de kaller «functional training», hvor man trener både kondisjon og styrke etter beep-metoden. Det var svært krevende økter, men man kunne selv justere når det var nok.
I sentrum av byen arrangeres det også ulike aktiviteter, som gratis Zumba-trening på bystranda Slatina. I litt over to timer kan man delta og danse seg til bedre kondisjon. I tillegg kan man dra ut på egentrening i ledige perioder, enten langs strandpromenaden eller opp i fjellet like bak senteret. Mange benyttet seg av de mulighetene på morgenen.
Passive behandlinger
De passive behandlingene ble forskrevet av legen, basert på den enkeltes diagnose og hovedproblemer. Thalassoterapia Opatija tilbyr en rekke ulike behandlingsformer. Her nevnes kun noen av de vår gruppe hadde i løpet av disse fire ukene.
Massasje
Det er bare 15 minutter massasje to ganger i uka inkludert i behandlingspakken, men det er mulig å kjøpe seg ekstra behandlinger. De fleste varer da i 45 minutter og koster om lag 240 norske kroner, inkludert rabatt fordi man er beboer på hotellet.
Elektroterapi
Mange fikk ulike former for elektro- og magnetterapi under oppholdet. Elektroterapi brukes ofte til å behandle smerte, men har også evnen til å forbedre sirkulasjonen, forbedre muskelkontroll, øke muskelstyrke. Elektroder festes til pasientens hud og strømmen fører til at musklene trekker seg sammen. Siden dette etterligner hvordan kroppen beveger seg under trening, kan det bidra til å øke bevegeligheten.
Det brukes ulike bølgeformer i slik elektrisk stimuleringsbehandling, noe som gjør at de har ulik virkning og rehabiliterende egenskaper. Behandlingen gjennomføres som regel i kun noen minutter.
Senteret tilbyr en rekke varianter av elektroterapi vi ikke hadde erfaring med fra før, så rom 41 ble raskt erklært som «mysterierommet». Der foregikk det behandlinger som:
- Hydrokolator – Varmepakninger med vann, innpakket i håndklær, som ble lagt på rygg eller skuldre i 25 minutter. Benken hadde ikke pustehull og det kunne bli litt ukomfortabelt. Da løste de det ved at man lå oppå varmepakningene istedenfor. I begynnelsen var det flere som følte at varmepakningene var litt for kalde, men de ble som regel varmere etter hvert.
- Ultralyd – Brukes til å stimulere vev som har blitt skadet. Det brukes en applikator og gel på det området som behandles. Man måtte sitte på en stol, uansett om man fikk behandlet rygg, skuldre, hender eller knær.
- TENS – Brukes for å lindre smerte og lege ødelagt vev. Mest kjent fra Norge som «klistrelapper» koblet til et lite apparat, som festes på problemområdene. Her var det imidlertid flere andre varianter også, som fuktige svamper holdt på plass med «sandsekker».
- IFS – Pads/svamper som ble holdt på plass med ballast, eller surret fast. Interferensiell strøm brukes til å behandle kronisk, postoperativ og posttraumatisk akutt smerte. Behandlingen foregår med en høyere frekvens, som betyr at energien krysser huden lettere og med mindre stimulering. På grunn av sin letthet i å nå dypt inn i smerteområder og økt toleranse for pasienter, er denne elektroniske behandlingsformen mye brukt i rehabilitering. IFS går dypt ned i store vevsområder og er derfor mye brukt i behandling av ryggsmerter, leddgikt etc.
- Laser – Kan gi effekt på noen typer leddsmerter. Lysbehandlingen skal også gjøre at muskelkramper reduseres og gir økt lokal blodsirkulasjon. En studie konkluderte nylig med at laserbehandlingen reduserer smerten umiddelbart etter behandling for akutte nakkesmerter. For pasienter med kroniske nakkesmerter virker smertereduksjonen i opptil 22 uker etter avsluttet behandling.
- Radiofrekvensbehandling – Ligner litt på en ultralydbehandling, men behandlingen går ut på at man ved hjelp av elektrisk strøm varmer opp og ødelegger nerver som sender smertesignaler til hjernen. Applikatoren må være i bevegelse hele tiden, hvis ikke blir det brannsår.
- Magnetterapi – Dette finnes i ulike varianter. Noen hadde «gummiputer» koblet til strøm på huden, andre lå i en slags «magnettrommel». Teorien er at magneter fremmer kroppens evne til å helbrede seg selv. Magnetene skal påvirker cellene og nervesystemet, andre mener at magneter forbedrer blodsirkulasjonen, retter opp ubalanser i kroppen, eller styrker immunforsvaret slik at sykdommene forsvinner raskere. Det finnes imidlertid ikke solid vitenskapelig dokumentasjon på noen av disse antatte virkemåtene.
- Ice air – En slags støvsuger som blåser kald luft i maksimum fem minutter. Den ble brukt mot hevelser.
FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN – BLI FAST LESER DU OGSÅ
Tøyvask
Det fantes ikke tørkestativ eller tørkesnorer på hotellet, men noen rom hadde elektriske håndkletørkere på badet, hvor man også kunne tørke tøyet sitt. De som hadde håndkletørkere knyttet til radiatorvarme kunne ikke benytte disse på denne tiden av året, siden anlegget var skrudd av.
Noen kreative sjeler fant likevel løsninger, med kjøp av egne tørkestativ, tørkesnor og utnyttelse av skapet med kjøleskap, hvor varmen fungerte godt som tørkeskap.
Hotellet hadde også vaskeritjeneste med rabatter for gjestene. En ukes klesvask kostet om lag 180 norske kroner og kom som regel til rommet dagen etter at den var levert til vaskepersonalet.
Om man skal vaske tøyet sitt selv er en vaskebalje lurt, da det ikke er propp til vasken, men det går også an å ta med seg en «kjøkkenslask», en universal gummimatte som fungerer som propp i de fleste vasker.
NB: Etter nye anbudsrunder våren 2022 er Opatija fra 2023 ikke lenger en del av programmet til Behandlingsreiser til utlandet.
Artikkelen sto på trykk i Spondylitten 3-18. Det er kun noen av artiklene fra medlemsbladet som legges ut åpent på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.
KLIKK PÅ BILDET OG BLA MED PILENE FOR Å SE FLERE BILDER FRA BEHANDLINGSREISE I OPATIJA