Bekhterev og tannkjøttbetennelse
En studie fra 2009 konkluderer med at bekhterevpasienter har en svært stor risiko for å få tannkjøttbetennelse.
Den amerikanske studien anbefaler derfor sterkt at man må ha et tett samarbeid mellom revmatologer, tannleger og tannpleiere når man behandler bekhterevpasienter, skriver det amerikanske bekhterevmagasinet Spondylitis Plus. Studien ble publisert i januarnummeret til Annals of Rheumatic Diseases.
Tannkjøttbetennelse er sykdom i vevet rundt tennene, som fører til at tennene løsner. Sykdommen kan ha navn som periodontitt, periodontal sykdom, pyoré, pyrea og gingivitt, skriver doktoronline.no.
Vanlig tilstand
Betennelsen er en forholdsvis vanlig tilstand, som gir lite symptomer i tidlig fase. Dårlig ånde og lettblødende tannkjøtt er de første symptomene, kan vi lese i pasienhandboka.no.
Noen andre symptomer er at tannkjøttet føles ømt på grunn av betennelsen. Det blør lett, også ved tannpuss, og tennene kjennes løse ut. Hvis tilstanden forblir ubehandlet over tid, kan det noen ganger ses puss rundt tannen som er angrepet.
– Hovedårsaken er vanligvis matrester som blir liggende på tennene langs tannkjøttskanten. Dette legger grunnlaget for dannelse av belegg og tannstein som gir god grobunn for bakterier. Bakteriene fører til betennelse i området (gingivitt), og kan også gi hull i tennene, står det der.
– Gingivitt er en mild form for tannkjøttsykdom og går tilbake med god tannhygiene. Periodontitt innebærer en betennelse som går dypere ned i vevet og som medfører tap av støttevev og bein rundt tennene. Ved periodontitt dannes det lommer i bløtvevet eller dype sprekker mellom tannkjøttet og tannroten. Alvorlig periodontitt kan gjøre at tennene løsner, gir i noen tilfeller smerte og ubehag, hemmer tygging og fører eventuelt til tap av tenner, heter det videre.
– Fra kjevebenet vokser det fibre inn i tannen – dette utgjør tannfestet. Tannkjøttsykdom oppstår når matrester samler seg rundt en tann og forårsaker en kronisk bakterieinfeksjon, og denne finner veien til tannrøttene. Infeksjonen som bidrar til at tannen løsner fra festet, rammer ikke bare det omkringliggende tannkjøttet og kjevebenet, men ofte også andre tenner. Enden på visa blir for manges del flere løse tenner, skriver doktoronline.no.
Diagnosen stilles ved at legen eller tannlegen undersøker munnhulen og påviser betennelsesforandringer, eventuelt at tenner er løse. Røntgenbilder av tenner og kjevebein vil kunne bekrefte diagnosen.
LES OGSÅ: Stiller seg til disposisjon for forskningen
Behandling
– Skader som er forårsaket av kronisk infeksjon kan ofte ikke repareres, og tenner som har løsnet pga. tannkjøttbetennelse kan ikke festes. Skader (erosjon) på kjevebenet lar seg heller ikke operere. God tannhygiene kan imidlertid bidra til at tilstanden ikke forverres i form av flere løse tenner eller kronisk gingivitt, råder doktoronline.no.
Forebygging av sykdommen er med andre ord det viktigste tiltaket. Man må være påpasselig med å pusse tennene godt daglig, og sørge for å fjerne alle matrester.
– Bruk av tanntråd og tannpirkere bidrar til at det ikke samler seg matrester mellom tennene. Tannstein bør regelmessig fjernes av tannpleier eller tannlege. Bruk av antiseptisk munnvann kan også anbefales i forebyggingen av tannkjøttplager, skriver doktorline.no..
Pasienthandboka.no har ytterligere gode råd til forebygging.
– Hensikten med behandlingen er å bli kvitt betennelsen samt å hindre at det danner seg nytt belegg på tennene. (…) Hvis plakk og tannsten blir fjernet, går betennelsen tilbake. Skyll munnen ofte. Kutt ut røyken! Ikke-røykere ser ut til å klare seg bedre etter behandling enn røykere. Eksrøykere og ikke-røykere ser ut til å ha omtrent samme behandlingseffekt. Ved mer uttalte forandringer er tannlegebehandling nødvendig. Tannlegen foretar grundig tannrensing og skjærer eventuelt bort betent vev, heter det på deres nettsider.
Antibiotikabehandling kan i noen tilfeller være aktuelt ved manglende bedring etter egenbehandling, men er for de fleste unødvendig.
– Det er viktig at tilstanden behandles tidligst mulig for å unngå langtidskomplikasjoner med tannskader og eventuelt tanntap. Med riktig behandling og bedring i tannhygienen har sykdommen god prognose. Periodontitt er den hyppigste årsaken til tap av tenner etter 40 års alder, skriver pasienthandboka.no.
LES OGSÅ: Økt risiko for brudd i ryggvirvler