Bekhterevs sykdom og mageproblemer

Pasienter med aksial spondyloartritt har en større risiko for å utvikle kroniske inflammatoriske tarmsykdommer.

Er det tarmsykdommen som starter Bekhterevs sykdom, eller er det Bekhterevs sykdom som starter tarmsykdommen? I henhold til overlege  Øyvind Palm fra revmatologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, er ikke dette helt klart ennå. De har fremdeles ikke gode nok forskningsresultater som kan fastslå dette.

– Men det som er helt sikkert, er at disse pasientene må holde seg unna Celebra og Arcoxia, sa Dr. Palm.

– De vanligste mageproblematikkene en pasient med bekhterev kan få, er ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, sa han og fortsatte med at dette sjelden forekommer hos barn.

Dr. Palm fortalte dette under et temamøte i Bekhterevforeningen Oslo og omegn.

Der fortalte også bekhterever Ellen Ormann om hvordan det var å leve med denne leddsykdommen og ulcerøs kolitt.

LES OGSÅ: 8 veker – ein film om å leve med ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom som bare angriper tykktarmen. Endetarmen er hyppigst affisert. Betennelsesforandringene er begrenset til slimhinnen. Sykdomsforløpet er kronisk, med gode perioder og perioder med akutt forverring, og sykdommen regnes som en autoimmun sykdom.

Symptomene domineres av slimete og blodige avføringer. Ved milde former har pasienten bare en lett diaré og lett blodtilblanding i avføringen. Fulminant kolitt (hele tarmen er affisert) preges av hyppige, blodige avføringer (mer enn ti ganger i døgnet), hurtig puls, anemi, feber og forhøyet senkningsreaksjon. Andre symptomer er magesmerter og redusert allmenntilstand. Noen pasienter har symptomer fra ledd (artritt) og smerter i øynene på grunn av iridosyklitt (regnbuehinnebetennelse).

Ulcerøs kolitt kan være ledsaget av plager utenfor selve mage-tarm-kanalen. Eksempler på slike plager er regnbuehinnebetennelse, leddbetennelser (artritt) og affeksjon av lever- og galleganger.

Ved milde og moderate former av ulcerøs kolitt forsøker en med medisinsk behandling med Sulfasalazin (Salazopyrin) på samme måte som ved Crohns sykdom.

LES MER OM ULCERØS KOLITT HER!

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom som hyppigst opptrer i nedre del av tynntarmen, men som kan forekomme i hele mage-tarm-kanalen, fra munnhule til anus. Crohns sykdom forårsaker en transmural betennelsesreaksjon, det vil si at den angriper alle de fire lagene i tarmveggen, i motsetning til ulcerøs kolitt, som bare angriper slimhinnen.

Karakteristisk for Crohns sykdom er tendensen til fisteldannelse, innsnevringer i tarmen og hulldannelse grunnet betennelsen. Magesmerter er vanligst. De er ofte diffuse, men kan også være lokalisert i nedre, høyre del av magen over det affiserte tarmavsnittet. Lett diaré, vekttap, luftplager og perioder med feber er også vanlig. Synlig blod og slim i avføringen forekommer sjeldnere enn ved ulcerøs kolitt.

En komplikasjon som analfistel kan også være første tegn på sykdommen. Det er en viss sammenheng mellom Crohns sykdom og enkelte leddsykdommer, blant annet Bekhterevs sykdom. Enkelte pasienter kan derfor ha ledd- og ryggsmerter. Sykdommen kan også starte som akutte smerter i mageregionen på grunn av tarmslyng.

– Det kan gå flere år med undersøkelser og masse plager før pasienten får stilt diagnosen, sa Dr. Palm.

Behandlingen er symptomatisk. Sykdommen har et svingende forløp. Kostholdet bør være proteinrikt, og det bør også være fettfattig, da en del pasienter har mye fett i avføringen. Dette sees ved at avføringen flyter i vannet. Den medikamentelle behandlingen av sykdommen omfatter bruk av prednisolon, som virker dempende på betennelsesreaksjonen i mage-tarm-kanalen.

LES MER OM CROHNS SYKDOM HER!

Mage-tarm-kanalen

Mage-tarm-kanalen omfatter munnhulen, svelget, spiserøret, magesekken, tynntarmen og tykktarmen. Disse organene er – sammen med leveren, galleblæren, galleveiene og bukspyttkjertelen – ansvarlig for fordøyelsen av mat, slik at næringsstoffene kan overføres til blodet og nyttiggjøres i organismen. Maten transporteres nedover fordøyelseskanalen ved hjelp av peristaltikk, det vil si sammentrekninger som forplanter seg nedover i den glatte muskulaturen i tarmen.

– Ser man på tarmen til pasienter med Bekhterevs sykdom, er det mange som har betennelsesaktige symptomer i tarmen uten å kjenne noe til dette. Men, denne betennelsestilstanden er ikke det samme som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, sa Palm.

LES OGSÅ: Crohn-prinsessen ingen kunne målbinde

Forebyggende

Det finnes ingen kjente forebyggende tiltak man kan gjøre med sikkerhet.

– Det er ikke så mye å hente på kostholdet for betennelse i tarmen, sa Palm, og fortsatte med at sterkt krydret mat, kaffe, melk og lignende ikke er bra for tarmen.

I henhold til overlegen kan dette sette i gang større betennelsesreaksjoner i tarmen. Hvis ikke sykdommen er godt nok behandlet kan pasienten få feilernæring. Dette skyldes at oppsugingen i tarmen ikke er god nok.

Risiko

– Risiko for å få kreft i tarmen ved ulcerøs kolitt er ikke stor de første 10-15 årene, men risikoen er der uansett, sa Palm.

Det begynner alltid som en liten polypp i tarmen, og hvis ikke denne fjernes tidsnok vil det utvikle seg til kreft.

Han sa at man ved tarmsykdom regner med at tre til fire prosent får Bekhterevs sykdom. Og ved Bekhterevs sykdom regner man med at ca. fem prosent får tarmsykdommer. En pasient som er kurert for sin ulcerøs kolitt, har likevel en risiko for å utvikle Bekhterev.

Betennelser i kroppen

Noen leger har undersøkt ca. 500 pasienter med tarmsykdommer. Over halvparten hadde hatt betennelser rundt i kroppen. Det var 55 prosent som hadde hatt betennelse i knærne, 35 prosent i anklene og 18 prosent i fingre og/eller tær. Varigheten av betennelsen varte i over fire uker for 55 prosent.

LÆR MER MED SPONDYLITTEN!

Artikkelen ble publisert første gang i Bekhterever’n 3-08.

Kanskje du også liker disse: