Biologiske medisiner og operasjon

Behandling med biologiske medisiner gir ikke stor risiko for infeksjoner i operasjonssåret. Det viser en ny svensk studie.

Dagens rutiner for de som behandles med TNF-hemmere som Remicade, Enbrel og Humira er at de skal avbryte behandlingen før en planlagt operasjon. Behandlingen med denne typen biologiske medikamenter senker immunforsvaret og kan i teorien øke risikoen for infeksjoner i operasjonssåret. Problemet er at pasienten uten medisin kan få en oppblomstring av sykdommen, noe som kan forverre rehabiliteringen etter operasjonen.

LES OGSÅ: – Sykehusenes medisinbytte truer pasientsikkerheten

Liten økning

Et forskerlag fra Lund i Sverige har siden 2006 latt pasientene fortsette med den biologiske behandlingen. Disse pasientene har senere blitt sammenlignet med pasienter som ble operert samme sted før 2006, da alle pasientene måtte avbryte behandlingen de fikk. Totalt har de sett på 1500 operasjoner.

– Når det gjaldt dype infeksjoner fant vi ikke noen signifikant forskjell mellom gruppene, sier revmatolog og forsker Anders Gülfe til det svenske bladet Reumatiker Världen.

Det er bare når forskerne tar med ytterligere infeksjoner som de ser en forskjell. Fem av hundre som fortsatte med behandlingen fikk infeksjoner, mens bare tre av hundre i gruppen for de som avbrøt behandlingen.

– Riktignok er det en økning, men de ytre infeksjonene er ganske enkle å behandle, sier Gülfe.

Framtiden

Han tror tolkningen av disse resultatene kommer til å handle om avveining mellom de ulike risikofaktorene og vil ikke spekulere i hvilken betydning studien kommer til å få for framtiden.

LES OGSÅ: Biologiske medisiner og flytte til utlandet

Kanskje du også liker disse: