Det finnes nyttige hjelpemidler for intimhygiene!

Det finnes hjelpemidler for dem som sliter med intimhygiene etter toalettbesøk. I tillegg kan en samtale med ergoterapeuten være nyttig.

– Dette er en kjent problemstilling som jevnlig dukker opp her hos oss, sier Randi Nossum.

Hun er spesialergoterapeut ved Klinikk for kliniske servicefunksjoner på St. Olavs Hospital i Trondheim. De tilnærmer seg problemstillingen på to måter.

LES OGSÅ: En seng til foten

– Man kan endre metode. Det vil si at man ser på om man kan gjøre ting på andre måter. Det kan være lurt å starte der. Og så finnes det jo hjelpemidler. Her er toalett med vaske- og tørkefunksjon det mest avanserte. Dette kan dekkes av folketrygden som teknisk hjelpemiddel, under forutsetning av at det er et dokumentert behov, forklarer hun.

Hjemmesnekret

Randi legger til at det også finnes andre løsninger.

– Man kan benytte kroppsvasker fra Etac, eller så har vi diverse andre hjemmesnekrede løsninger, som vi ofte diskuterer oss frem til sammen med pasienten. Det er imidlertid dårlig med fasitsvar på denne typen problemstillinger.

Spyle og tørke

NAV Hjelpemiddelsentral i Oslo forteller at en gripetang til å feste toalettpapiret på er det mest vanlige hjelpemiddelet i slike situasjoner, men legger til at slike ikke alltid er like enkle å bruke.

– Det finnes imidlertid toaletter med spyle- og tørkefunksjon, som kan være til god hjelp. Da må det først utredes om hva slags behov brukeren har og også om det er mulig å montere et slikt hjelpemiddel. Dersom alt dette er i orden, sender ergoterapeuten i den aktuelle kommunen/bydelen en søknad, sier en av rådgiverne på Hjelpemiddelsentralen til Bekhterever’n.

Allemannseie i Japan

Slike toaletter finnes i ulike varianter og de ser ut som ordinære toaletter. Noen har en knapp man trykker på, så skyller det først og føner tørt etterpå. Andre har en infrarød stråle. Vanntemperaturen kan også justeres.

– Noen av disse kan forhåndsprogrammeres for opptil fire individuelle brukere. I Japan er slike toaletter allemannseie, så vi ligger litt etter her i Norge, sier hun og legger til at man også må ha oppbevaringsplass til det gamle toalettet et sted, dersom man får dette som fastmontert hjelpemiddel fra dem.

LES OGSÅ: Jeg har for korte armer

– Om man skal ha toalett med spyle- og tørkefunksjon, må man også ha strømuttak i nærheten av toalettet. Man kan ikke koble seg til uttaket på lyset over vasken, da strømmen gjerne kobles ut i slike når lyset slukkes, opplyser hun.

Disse toalettene kommer i ulike varianter, men NAV Hjelpemiddelsentral har bare en type tilgjengelig, da dette er et prisforhandlet hjelpemiddel. Om man skal ha et toalett med cisternen inni veggen, må man kjøpe cisternedelen selv.

LES OGSÅ: Mødregruppene vet hvor skoen trykker

Handyslange

Det finnes en annen og enklere variant også – en såkalt handyslange. Det er et dusjhode med slange, som man monterer på blandebatteriet på vasken. Disse får man kjøpt hos ordinære VVS-forhandlere. Bakdelen er at man blir ren, men ikke blir tørket. Slangen er dessuten kun to meter, så vasken må være i umiddelbar nærhet til toalettet.

Man kan også investere i en bidétilsats i toalettet. Disse spyler, men tørker ikke. Ulempen med disse er også at den skal sitte mellom toalettringen og cisternen og det er svært få toaletter hvor det er nok plass til dette.

Tang og holder

Hos Etac forteller de at de har hjelpemidler som kan være nyttige for dem som sliter med intimhygienen.

– Vi har to varianter. Torkel toalettpapirtang og Easywipe toalettpapirholder, sier Elisabeth Berntsen.

Hun er produktansvarlig for denne typen produkter hos Etac og forteller at toalettpapirtangen har vært på markedet lenge.

– Den er ikke spesielt vakker, men den fungerer. Easywipe er bedre, mener jeg. Det er et engelsk produkt, som vi har hatt i sortimentet vårt i et par år. Men om man har vondt i tommelen er det litt vanskelig å trykke på knappen for å slippe papiret i toalettet.

Forlengende arm

Problemet med intimhygiene er noe hun ser at flere har.

– Det er vanskelig å tørke seg bak når man er stiv og har vondt i leddene. Da blir et slikt hjelpemiddel en forlengende arm for å komme bak.

Berntsen forteller at man kan få disse hjelpemidlene via Hjelpemiddelsentralen, dersom man har et varig behov og en diagnose.

– Ta kontakt med ergoterapeuten eller hjelpemiddelsentralen, råder hun.

Denne typen hjelpemidler kan man også kjøpe for egne penger. Etac har egen nettbutikk, hvor disse produktene er tilgjengelig. Easywipe kan du også få tak i hos Enklere livs mange butikker, eller i nettbutikken deres.

LES OGSÅ: Intimhygiene ved toalettbesøk

Kanskje du også liker disse: