Fant opp lurekiropraktikk

En norsk forskningsgruppe har laget en tullebehandling for å kunne se resultater av kiropraktisk behandling.

Forskning på kiropraktikk er vanskelig fordi det er nesten umulig å lure pasienter til å tro at de får behandling. En norsk doktorgradsstudent mener han nå har løst problemet. Kiropraktor og fysioterapeut Aleksander Chaibi har funnet opp en tullebehandling, spesiallaget for ikke å gi noen behandlende effekt.

Kan bli standard

Slik placebobehandling er svært viktig for god forskning. Når forskerne sammenligner virkelig kiropraktisk behandling med narrebehandlingen, og pasientene ikke vet hvilken av behandlingene de får, kan forskerne finne ut hvor godt de kiropraktiske metodene faktisk virker.

– Dette kan bli standard placebobehandling i mye av framtidig forskning innen kiropraktikk og andre behandlingstyper – for eksempel fysioterapi – som innebærer fysisk kontakt med pasientene, sier Chaibi til forskning.no.

Les om de nye anbefalingene for fysikalsk behandling av spondyloartritt

80 prosent ble lurt

Han er doktorgradsstudent ved Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Resultatene til forskningsgruppen hans viste at rundt 80 prosent av pasientene i begge behandlingsgruppene mente de fikk aktiv kiropraktisk behandling. Det var ikke forskjell mellom pasienter som hadde vært til kiropraktor før, og de som ikke hadde det.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN!

Kanskje du også liker disse: