Flere bekhterevgener funnet

For et år siden fant forskerne to nye gener som øker risikoen for å få bekhterev. Nå har forskerne funnet enda flere.

Amerikanske forskere tror de har funnet de siste brikkene i det genetiske puslespillet til bekhterevsykdommen. De to genene, som ble funnet i fjor, heter ERAP1 og IL23R. Funnet den gangen gjorde at forskerne forventet å finne ytterligere gener som kunne gi alle svarene på hvorfor noen utvikler Bekhterevs sykdom, skriver det amerikanske bekhterevmagasinet Spondylitis Plus.

Nesten i mål

– Vi er nesten i mål. Vi har identifisert andre gener, noen er viktige og noen er ikke det, sier lege John Reveille, som jobber ved medisinstudiet på universitetet i Texas.

Han var en av forskerne som identifiserte de to genene i fjor. Dr. Reveille mener de nye genfunnene er like store som de to fra i fjor.

Genet HLA-B27 ble oppdaget for 38 år siden, så funnet i fjor var dermed stort i forskermiljøet rundt Bekhterevs sykdom. HLA-B27 forårsaker ikke bekhterev, men de som bærer genet er mer disponert for sykdommen enn resten av befolkningen.

LES OGSÅ: Kastrering var behandling for spondyloartritt

Nye tester

Funnet av nye gener åpner for mer effektiv testing for å avgjøre om en pasient har bekhterev, eller om pasienten er mer utsatt for å utvikle sykdommen.

– I dag benyttes MR-røntgen ofte for å diagnostisere bekhterev, men dette vil endres etter hvert som vi forstår mer av disse genetiske komponentene, sier Dr. Reveille.

En enkel blodprøve kan avsløre om man har genet HLA-B27, men blodprøven viser ikke om det er bekhterev eller en annen inflammatorisk sykdom, så prøven har liten verdi, i følge Dr. Reveille. Nye tester blir nå utviklet for å måle ERAP1, IL23R og TNF-status, slik at man får et bedre bilde av sykdommen.

– Dersom vi vet at pasienten har den riktige formen av et bekhterevgen, vil det kunne fortelle oss mye mer enn en MR-undersøkelse, sier han.

BLI LESER AV SPOINDYLITTEN DU OGSÅ! MELD DEG INN HER!

Kanskje du også liker disse: