Flere får brudd i ryggen
Selv om medisinene har blitt bedre, meldes det om flere spondyloartrittpasienter med tidlige brudd i ryggsøylen i Sverige. Årsaken er trolig at pasientene er mer aktive enn før.
Studien fra Sverige har påvist at spondyloartrittpasienter på grunn av god medisinsk behandling, som biologiske medisiner, er mer fysisk aktive enn før. De kan fort bli fristet til å drive med idrett med risiko for fall og plutselige vridninger i ryggen.
Enorm økning
En del av disse pasientene har mer skrøpelige ledd i ryggsøylen og er dermed mer utsatt for brudd om de skulle falle, skriver medlemsbladet til bekhterevpasienter i Danmark. I den svenske undersøkelsen fant man at det i perioden fra 1987 til 2008 hadde vært 17 764 fall for denne pasientgruppen. Av disse fikk 724 brudd på ryggsøylen og 369 måtte opereres.
I 1987 ble det konstatert brudd på ryggsøylen hos kun fem svenske bekhterevpasienter, men 20 år senere var tallet steget til 88. Tallet på hvor mange som måtte ha en operasjon var også økt.
LES OGSÅ: Du kan trene bort hælsmerter
Færre symptomer
Overlegen bak studien, Yohan Robinson, mener dette kommer av at den biologiske behandlingen fører til at bekhterevpasienter har færre symptomer og mindre leddproblemer enn tidligere. Dermed kan de være mer aktive. Likevel skal man ikke uten videre kaste seg ut i større fysiske utfordringer, selv om trening og fysisk aktivitet er veldig bra for denne pasientgruppen.
LES OGSÅ: Personlig trener ga bedre form og mer motivasjon
Gode råd
Noen eksperter mener at idrettsgrener som kampsport, rugby og ishockey kan være lurt å holde seg borte fra. Det er imidlertid du selv som må finne ut om en treningsform passer for deg, og søke ekspertråd om hvordan du kan legge det best mulig til rette med tanke på diagnosen din.
Har du høy sykdomsaktivitet, eller har en langt fremskreden sykdom, kan det være lurt å avstå fra sportsgrener hvor det er høy belastning og hvor leddene skal kunne dreie mye, som i tennis og ishockey.
Sikkerhetsseler og nakkestøtter skal du alltid bruke når du sitter i bil og buss. Det er også lurt å unngå overdreven bruk av alkohol, da det gir høyere risiko for fall. Jo eldre du er, og jo lengre du har hatt sykdommen, jo mer bør du unngå tunge løft, så du ikke belaster ryggsøylen for mye.