Gode tips til glampinglivet med barn
Friluftsliv når man er foreldre kan fint gjennomføres, men husk at turen bør være på barnas premisser. Legg også til rette for at de voksne kan kose seg, gjerne med litt komfort – såkalt «glamping». Her er nyttige tips til deg som skal ha med barn på tur.
Husk at du ikke behøver å gå langt. Det finnes så mange flotte steder man kan kjøre til, og pakke rett ut fra bilen, dersom man ikke kan gå noe særlig. Vi bruker også ofte sykkel, gjerne elektrisk. Tenk turglede over antall kilometer.
Det er barna som tar med oss på tur. De går foran og viser vei. Underveis leter de etter skatter og småtroll. Om det så er i hagen, på tur med hunden, eller dagstur; barna går foran oss voksne.
LES OGSÅ: 120L friluft
Utstyr
Til de minste barna – og deg selv: Invester i en bæremeis som passer din rygg. Alle rygger er ulike. For de eldre barna – og deg selv: Invester i gode sko. Husk at mye turutstyr kan kjøpes brukt eller leies, men sko bør som regel kjøpes, så det passer den som har føttene. Ha med plaster i sekken, både for eventuelle gnagsår, men også for de skrapesårene eller vondtene som bare må ha et plaster – i følge barna. Mikkeplaster på kneet kan være motivasjon i seg selv til å fortsette turen.
Telt og hengekøye er alltid med oss på tur. Det første vi gjør når vi er på dagstur, og har funnet plassen vår, er å sette opp teltet og henge opp hengekøyene – dersom det er trær. Da kan hun eldste få lekt og slappet av litt, mens den minste på ti måneder raskt kan legges om det er behov. Telt er genialt, og har reddet oss mange ganger når det blir litt for kaldt å stoppe opp.
Vi har også med oss oppblåsbart liggeunderlag og sovepose. Det finnes nemlig ikke noe som dreper turglede mer enn kalde og/eller trøtte barn. Dessuten synes barna at det er så gøy å krype ned i en sovepose i hengekøya eller teltet, mens de voksne ordner til.
Glampingstoler gir støtte og varme i ryggen til oss voksne, og er absolutt verdt vekten. Vi drar aldri noe sted uten disse nå. Det er nemlig viktig at mor og far også slapper av.
Turtips underveis
Ha kjeks lett tilgjengelig. Uten mat og drikke, duger helten ikke. Vi gjemmer også ofte litt kjeks i et tomt syltetøyglass, som vi «finner» i skogen eller på fjellet. Skattejakt slår aldri feil.
Fortell om ting dere passerer, som at maurtuer alltid bygges på sørsiden av et tre. Eller at mange fugler er trekkfugler og kommer tilbake til Norge hver vår, etter å ha fløyet mange tusen mil.
Blir det vanskelig å fange oppmerksomheten kan dere bruke turbingo, så ungene kan lete etter ting i naturen som de kan krysse av. Det kan for eksempel være en kongle, en fugl, et hus, et ekorn, en bekk, en maurtue, et grantre eller en stor stein.
Kongler kan også forvandles til en hel kongledyrfamilie ved å knekke av stilker til bein og gran- eller furunåler til eventuelle horn. Eller hva med å bruke blomster til hårpynt – både for mennesker og kongledyr? Litt bark, en pinne som mast og et blad som seil blir fort en barkebåt som man kan ha konkurranser med i en elv eller dam.
Mange kommuner har lagt til rette for naturstier og stolpejakt i lokale nærskoger, med tilhørende apper. La barna styre jakten, finne ut hvor dere skal gå og scanne postene/stolpene dere finner.
LES OGSÅ: En liten tur betur mye
Øv dere!
En floskel ja, men så sant: Øvelse gjør mester! Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har snudd, fordi kropp, sjel, oppakning eller katastrofebleier talte mot oss. Vi har slått opp teltet på plattingen hjemme, stekt pølser på primus i hagen og sittet i sovepose i sofaen. Friluftslivet må øves og det må leves. Og uansett, hvem sier at man må tenne bål, eller sette opp telt, for at det skal kalles friluftsliv?
Ingeborg Austrått er frilansskribent for Spondylitten og har selv ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Du kan følge henne på instagramkontoen @i.ngebor.g
Artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 2-20. Det er kun noen av artiklene fra bladet som legges ut åpent på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.