Hoftesmerter kommer ikke fra hoften

Det mange mennesker kaller hoftesmerter refererer ikke alltid til det faktiske hofteleddet, ifølge en britisk forskningsundersøkelse.

Hofteleddet er involvert ved et stort antall revmatiske tilstander, og personer med revmatisk sykdom klager ofte på hoftesmerte. «Hoften» som et område man klager over, er involvert i et stort antall spørsmål som benyttes for å diagnostisere og vurdere spondyloartropatier i forhold til alvorlighetsgrad.

Hva personer beskriver som «hoftesmerte» refererer imidlertid i langt færre tilfeller enn man kunne tro til det faktiske hofteleddet. Målet med den britiske undersøkelsen har derfor vært å vurdere hvilke strukturer personer egentlig kjenner smerte fra når de refererer til hoftesmerter.

LES OGSÅ: Du får ingen medalje for å bekjempe smertene

Identifiserte områder

Detaljerte historier, grundige undersøkelser og en nøyaktig beskrivelse av området som forårsaket «hoftesmerte», ble innsamlet. Radiologisk bilde ble benyttet hos dem med smerte flere steder i samme område, eller i tilfellene hvor det var uklare årsaker til «hoftesmerten».

Totalt 54 personer har deltatt i undersøkelsen. Det totale antallet punkter som ble identifisert og vurdert, var 72, ettersom 14 av de 54 personene beskrev mer enn ett punkt når de skulle beskrive sin hoftesmerte. Åtte strukturer er blitt beskrevet som stedet for hoftesmerten.

Illustrasjon av hofteledd
Totalt 80 prosent av deltagerne i studien med «hoftesmerte» refererte altså til en annen struktur enn hofteleddet. Foto: Science Pics/Dreamstime.com

Trochantene

Etter klinisk og radiologisk evaluering ble strukturene identifisert og bekreftet som årsaken til «hoftesmerten». Trochantene (26,3 %), faktisk hoftesmerte (20,8 %), hoftekammen (18 %), korsryggen (8.3 %), baksiden av øvre del av hoftekammen (8,3 %), fremsiden av øvre del av hoftekammen (6,9 %), IS-ledd (6,9 %) og fremsiden av underste del av hoftekammen (4,1 %).

LES OGSÅ: SpA-pasienter kan også ha nevropatiske smerter

1 av 5 tilfeller

Totalt 80 prosent av deltagerne i studien med «hoftesmerte» refererte altså til en annen struktur enn deres hofteledd. Trochantene, to knuteformede fremspring øverst på lårbenet som tjener som feste for deler av hofte- og lårmuskulaturen, var den hyppigst rapporterte anatomiske strukturen når deltakerne refererte til hoftesmerter.

Hofteleddet var nest etter i hyppighet, men var den faktiske årsaken i kun 1 av 5 tilfeller. Forskerne ber derfor om at begrepet «hoftesmerte», benyttet i undersøkelser som ikke inkluderer klinisk vurdering, må tolkes med forbehold.

FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN

Kanskje du også liker disse: